ZDRAVSTVO

ZAŠTO SE ČEŠĆE NE PROPITUJE ODGOVORNOST ZA GREŠKE U LIJEČENJU U posljednjih 5 godina nijedan doktor nije izgubio licencu, a bolnice plaćaju odštete

Ilustracija
 Pixabay, Ilustracija

Posljednjih pet godina niti jedan liječnik nije izgubio licencu, odnosno dozvolu za rad.

Unatoč tome, broj kaznenih postupaka protiv liječnika u stalnom je porastu. Prema nekim podacima, trenutačno se vodi gotovo dvije tisuće sporova za nesavjesno liječenje protiv bolnica.

Primjerice, protiv liječnika i medicinskog osoblja samo je u 2016. bilo 169 sudskih prijava, od čega je većina, tj. 145, prijavljeno za nesavjesno liječenje. Hrvatska liječnička komora ustupila nam je podatke za razdoblje od 2013. do 2018.: u tom periodu izrečeno je 276 uvjetnih odluka i 10 privremenih oduzimanja licenci do 24 mjeseca.

Afera Hipokrat

- Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju zaprimilo je 71 prijavu te je u 9 bilo mišljenja kako postoji sumnja na povredu Kodeksa, zbog čega je predloženo pokretanje postupka pred Časnim sudom - kažu u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Što se tiče Povjerenstva za stručna pitanja i nadzor, zaprimilo je 213 prijava, a u pet prijava bilo je mišljenje kako postoji sumnja u moguću grešku kao uzrok neželjenog ishoda liječenja te je predložilo pokretanje postupka pred Časnim sudom.

Časni sud HLK najviše je posla imao za izbijanja afere Hipokrat, kad se sudilo liječnicima obiteljske medicine da su uzimali mito od od tvrtke Farmal. Tada su sudilo i šefovima Farmala, optuženima da su organizirano podmićivali liječnike i manjim dijelom ljekarnike.

Od 2016. do danas, zbog afere Hipokrat, Časni sud donio je 277 odluka vezanih za privremeno oduzimanje licence. Od toga su u 276 slučajeva bile uvjetne s rokom kušnje od 6 do 24 mjeseca, a samo je jedna bila o privremenom oduzimanju licence na rok od šest mjeseci.

- Za ostale slučajeve u istom razdoblju Časni sud donio je 10 odluka o privremenom oduzimanju licenci na rok od 6 do 24 mjeseca. Izrečene su i 4 novčane kazne, 3 ukora te 6 opomena - kažu iz HLK.

Najnoviji slučaj koji će se naći na Sudu časti jest i liječnik, ortoped iz Dubrave koji se na iznimno neprofesionalan način, nekulturan i ispod svake razine diplome koju ima, ophodio prema svojim pacijentima.

Pritisak javnosti

Liječnik je godinama bio neprofesionalan, a iako su se pritužbe gomilale, a ravnatelji izmjenjivali, nije bio sankcioniran. Sad mu je očito presudio pritisak javnosti i javno prozivanje od strane pacijenata pa je KB Dubrava u petak obavijestio javnost kako je liječniku uručen otkaz ugovora o radu.

Njegov slučaj naći će se i na Sudu časti jer se trenutno, iako je na burzi rada, ima pravo zaposliti u nekoj drugoj ustanovi. Tako će biti sve dok eventulalno ne ostane bez licence za rad.

Zanimljivo je naglasiti i da su do sada bolnice isplaćivale milijunske odštete obiteljima pacijenata zbog sudski dokazanih liječničkih pogreški. Samo državne bolnice od 2012. do 2016. isplatile su 61,77 milijuna kuna odšteta. Unatoč tom podatku i evidentnim pogreškama, očito je da se odgovornost liječnika i nije baš propitivala, nego su državni obveznici štetu nadoknadili iz vlastitih džepova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:52