NEVINA U LUDNICI

ZAŠTO SE MUŠKARCI PRAVE DA NE ZNAJU RAZLIKU IZMEĐU UDVARANJA I NASILJA Normalno je da ne znate, učili su vas da su žene lutkice, kurve i svetice...

 
Slučaj Aziza Ansarija izazvao je novu lavinu rasprave u zapadnim medijima i na društvenim mrežama o tome može li se loš seks smatrati zlostavljanjem i moraju li muškarci ženama čitati misli
 Profimedia, SIPA USA

Jadni dečki, više neće znati kako bi se upucavali curama, sad otkako je i ruka na koljenu postala “harassment”. Otkako si seljačina ako pričaš masne viceve. Otkako joj ne smiješ više zuriti u sise nit joj reći “Jooj, pa i mrtav bi te jebo”. Ni prije im nije išlo najbolje, barem ovima tu. Gledajući ih kako petljaju, brzo bi ti postalo jasno čemu služe dogovoreni brakovi i manje-više legalizirana prostitucija.

Naravno, nisu svi muškarci isti, nemojte odmah skakati na mene. Ima ih koji slušaju i uvažavaju žene. Da. Ima ih, i dragocjeni su.

Je li točno da taj #MeToo pokret uništava svaku romantiku? Žene na Zapadu digle su se protiv harassmenta, seksualnog zlostavljanja koje počinje tamo gdje prestaje silovanje. Najkraća definicija bi bila: ono što muškarci u svakodnevnom odnosu čine ženama, a da se žene od toga osjećaju loše, povrijeđeno i poniženo. Da, mnogi su digli glas da je stvar otišla predaleko, evo jadan Aziz Ansari, američki glumac i komičar koji je osvojio dva Emmyja i Zlatni globus, izvrgnut je ruglu jer je pozvao 22-godišnju obožavateljicu van, a onda joj naručio crno vino iako ona voli bijelo. Ili obrnuto. Naravno, priča je puno suptilnija, Ansari i ta “Grace” imali su seks, a cura je to kasnije detaljno prepričala novinarima. Kako je 34-godišnji glumac uporno ustrajao usprkos njezinim signalima da joj se stvar nikako ne sviđa. A kad se usudila konačno naglas izreći “ne”, ipak ju je čuo.

Slučaj Aziza Ansarija izazvao je novu lavinu rasprave u zapadnim medijima i na društvenim mrežama o tome može li se loš seks smatrati harassmentom i moraju li muškarci ženama čitati misli. Zbilja, moraju li? Hm, pa ne razumiju ni ono što im nacrtaš.

I kako bi onda čovjek mogao znati što će se ženama svidjeti, a što neće? Ha, kako? Imam jednu ekskluzivnu informaciju za tebe: pitaj je. Pitaj i slušaj. Ako nešto nisi razumio, pitaj ponovno. Sutradan opet pitaj.

Prava revolucija oko #MeToo pokreta sastoji se upravo u tome da se sada prvi put ozbiljno sluša žene (dobro, ne baš svugdje, ne baš svaku), da se uopće postavlja pitanje što žena uopće hoće, što joj se sviđa, a što ne sviđa. I što kažeš, ispada kao da je ovo sve dosad bilo sasvim pogrešno? Pa da, u pravu si, bilo je sasvim pogrešno. Jedno par tisuća godina muške dominacije. Dobro je ono što je dobro i tebi i njoj, a ne ono što ti misliš da je dobro. To sve što misliš da je ispravno, to što su te naučili, budi siguran da je krivo.

Ne, žene vam ne vole kad im pridržite vrata kad se punih vrećica vraćaju iz dućana. Ne, nećete je obradovati kad joj nekoliko puta godišnje kupite cvijeće. Vjerojatno ćete dobiti nekakav osmijeh, ali znajte da je kiseo. Vaša žena radije bi da ona vama pridrži vrata dok vi teglite te vrećice i da umjesto cvijeća preuzmete veliko pospremanje stana vikendom. A ona će za to vrijeme s frendicama na kavu i malo po dućanima. I ako baš hoćete, kupiti vam cvijet.

Priča oko #MeToo već ide puno dalje od pitanja “običnog” seksualnog nasilja, koje i dalje većinom ostaje nekažnjeno, i širi se na suptilnije forme psihičkog nasilja, negiranja i podčinjavanja žena, a s druge strane vraća pažnju javnosti na pitanja diskriminacije žena u društvu. U “kulturi silovanja” svaka je žena žrtva. Žene su odgojene da šute i da se brinu o tome da muškarcu bude dobro, nije pristojno da žena priča o seksu, a muškarci, pa oni su životinje i robovi nagona, ako ga zaustaviš ili što prigovoriš dok je u akciji, riskiraš frku. Pa i onda kad kažeš OK, često ustvari ništa nije OK i samo čekaš da prođe.

Puno frajera sada kaže da više ne znaju kako se smiju ponašati i gdje je granica između udvaranja i nasilja. Već samo pitanje je tragično, kako smo samo došli u tu situaciju da skoro pola ljudskog roda ne zna što smeta onoj drugoj polovici. Da su nam ljubav i seks toliko isprepleteni s nasiljem. Da, normalno je da ne znate, učili su vas da su žene lutkice, kurve i svetice, babe i vještice, sve samo ne ljudska bića poput vas.

Znam, nije to jednostavno. Jako se puno odjednom traži od vas. Teško je to tretirati žene kao ljudska bića, kad su vas čitav život učili drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:59