PIŠE ROBERT BAJRUŠI

ZAŠTO TREBA POHVALITI MILANOVIĆA Sve dosadašnje inauguracije bile su parade kiča, a dovoljno se sjetiti tko je sve bio među počasnim gostima

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Političare ne treba unaprijed hvaliti, ali odluka izabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića da će službenu prisegu dati u Predsjedničkom uredu, a ne na Trgu svetog Marka istinski je hrabar i normalan potez.

Od prve inauguracije, u devedesetima, do posljednje, koja je održana prije pet godina, to su bile parade kiča. U teoriji zamišljen kao događaj koji prezentira snagu i ugled Hrvatske, on se pretvorio u slet kojim dominiraju lente, gardisti u uniformama kakve nikada nisu postojale, a među počasnim gostima bilo je, bivših i budućih, bjegunaca pred zakonom. Osim toga, s obzirom na sužene predsjedničke ovlasti, cjelokupna manifestacija stvarala je privid nečega što nije - da je osoba koja se useljava na Pantovčak “državni poglavar” ili “šef države”, iako je to daleko od istine.

Zato je kudikamo primjerenije sve obaviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile Zagorje, gdje bez gužvanja stane stotinjak uzvanika. Napravi li tako, Milanović će postupiti poput svojih predsjedničkih kolega u većim i utjecajnijim državama od Republike Hrvatske. Na primjer, ni talijanski predsjednik nema nikakvu javnu inauguraciju nego prisegne pred predsjednikom Senata, prođe kroz počasni špalir i uđe u Kvirinal (tamošnji Predsjednički ured), gdje mu stari predsjednik čestita i zaželi uspjeh u radu. Nakon kraće zakuske, novoizabrani predsjednik zaputi se u svoj ured, kako bi počeo raditi.

Ali u Hrvatskoj nije normalno zagovarati išta normalno. Osim kvazidržavotvoraca, već se javio bivši predsjednik Ivo Josipović, prema čijem objašnjenju “čin inauguracije nije predsjednikova fešta, to je državni ritual, a ne znam hoće li Ustavni sud na to pristati“. Ustavni sud neće pristati? Gdje to u Ustavu ili zakonima piše da ustavni suci odlučuju o lokaciji na kojoj se održava predsjednička prisega? U skladu sa spomenutom logikom, ispada kako ne bi bilo inauguracijeda je Markov trg raskopan. Nemojmo se šaliti. Tih jedanaest ili dvanaest žena i muškaraca u togama doći će gdje treba. Jer, predsjednik Republike se ne zaklinje na vjernost lokaciji, nego hrvatskom Ustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:18