PIŠE ROBERT BAJRUŠI

ZBOG POREZNE REFORME NAZIRU SE PRVI PROBLEMI U VLADI U HDZ-u su podcijenili Božu Petrova, koji jest populist, ali...

 CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je jučer kako očekuje izglasavanje svih poreznih izmjena na vrijeme te implementaciju većine njih od početka 2017. godine.

- Vlada upućuje svih ovih 15 predloženih izmjena poreznih zakona na drugu stranu Markova trga, u saborsku proceduru - rekao je Marić na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice. Međutim, onda se umiješao Božo Petrov, lider Mosta i predsjednik Hrvatskog sabora, koji je još prije sjednice ekspresno najavio da će na poreznu reformu uputiti amandmane kako dužnosnicima ne bi rasle plaće zbog izmjena poreza na dohodak. - Porezna reforma je prevelik zahvat i stručan posao, ne bih je promatrao u populističkim i demagoškim principima - uzvratio je Marić.

Jesu li ove replike znak da se naziru prvi problemi u Vladi Andreja Plenkovića?

To bi bila najblaža ocjena. Porezna reforma predstavlja prvi adut kojim u HDZ-u žele pokazati da su dobro pripremljeni došli na vlast i na ovom pitanju Plenković će postići ili izgubiti kredibilitet. Zbog toga su u HDZ-u gotovo na prepad objavili plan reforme i usput Mostu poslali diplomatsko upozorenje da ne pravi probleme. Tu su, ipak, podcijenili Božu Petrova, koji doista jest populist, ali Vlada ovisi o podršci zastupnika iz Mosta.

Treba li se brinuti zbog različitih stavova HDZ-a i Mosta?

Ne, to su normalne razlike, a i nije loše jer se PDV neće dizati na hranu, mlijeko, kruh i ortopedska pomagala, tako da, umjesto dizanja na 12-13 posto, ostaje na 5 posto, na čemu je Most inzistirao.

Znači li to da Vlada ispunjava svoj predizborni program, koji je nazvan "Vjerodostojno"?

Ako nas pamćenje služi, Andrej Plenković je na početku kampanje, 18. kolovoza, obećao "smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj, te na 23 posto u posljednjoj godini mandata", a jučer je ministar financija Marić, na upit hoće li ostvariti obećanje da će stopa PDV-a do kraja Vladina mandata dosegnuti 23 posto, uzvratio: "Sve je moguće".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:54