Zbog radova na gradilištu urušila se cijela zagrebačka Kupska ulica i još dvije kuće

ZAGREB - Cijela Kupska ulica zajedno s još dvije kuće urušila se danas poslijepodne u Zagrebu. Nasreću, nitko od prestravljenih stanara nije ozlijeđen jer se jedna kuća počela urušavati već rano ujutro, pa su policajci i vatrogasci koji su na mjesto zbivanja stigni su oko podneva, evakuirali cijelu četvrt.



Sumnja se da se urušavanje dogodilo zbog radova na obližnjem gradilištu gdje su radnici za potrebe novog HEP-ova poslovnog kompleksa iskopali temelje duboke 27 metara. Ispod ulice, prema riječima stanara, prolazi desetak metara širok kanal s podzemnim vodama čiji je sustav poremećen pri građevinskim radovima. Policija je danas izdala upozorenje da se građani ne približavaju mjestu urušavanja jer je postojala prijetnja da se sruši i kran pored gradilišta. Cijeloj ulici zbog sigurnosnih razloga iskopčani su plin i voda. Iako direktor Conexa Davorin Lovrenčić tvrdi da radovi nisu mogli utjecati na raspadanje kuće, ipak je odlučio obiteljima osigurati smještaj u hotelu. 

Sumnja se da se urušavanje dogodilo zbog radova na obližnjem gradilištu gdje su radnici za potrebe novog HEP-ova poslovnog kompleksa iskopali temelje duboke 27 metara
- U ovoj kući živim 45 godina. Prije desetak dana pojavile su se pukotine na zidovima. Od tada spavam s mislima da će se kuća svakog časa urušiti - rekao je umirovljenik Jovan Drezgan, jedan od devetero evakuiranih stanara koji su noć dočekali u hotelu Interbnacional.



Ostalih četrdesetak stanara Kupske ulice izbezumljeno i uplašeno, s kućnim ogrtačima i s vrećicom odjeće u ruci, stajalo je večeras u skučenom predvorju hostela Remetinec i nestrpljivo čekalo da ih osoblje smjesti u njihove nove domove.



Nakon nekoliko sati bdijenja ispred policijske trake i promatranja kako im ulica zajedno s dvorištem propada metar po metar, shvatili su da noć neće provesti u svojem domu. Ubrzo su gradskim autobusom prebačeni u Remetinec, gdje će prema prvim informacijama provesti najmanje mjesec dana, koliko će trajati sanacija i obnova Kupske ulice.

Supružnici Tomo i Jasna Sedlar žive u Kupskoj 9a, koja se nalazi samo nekoliko metara od susjedove kuće, koja je propala u provaliju. Večeras su se smjestili u hostelu i s nestrpljenjem čekaju prve informacije o stanju svoje katnice.



- Iz kuće smo istrčali s vrećicama i nismo ništa stigli uzeti. Što je najgore, nedavno smo si ugradili centralno grijanje, plin, cijelu kuću smo sredili i ne bi bilo pošteno da nam sada sve to uzmu. Želimo se vratiti našoj kući. Znam da nije kršćanski, ali voljela bi da se onima koji su nam ovo napravili dogodi ista ovakva stvar - ogorčena rekla je Jasna, zaposlenica u Hidri.





'Da nije došla policija, ovdje bi bilo i mrtvih'

ZAGREB - Peteročlana obitelj Jaklović danas je ostala bez cijelog dvorišta i urušavanje je stalo samo nekoliko metara od praga kuće. Ipak, zahvaljujući, kažu, pravovremenoj reakciji jednog od policajaca uspjeli su izbjeći ono najgore.



- Ja sam ujutro zvala policiju jer više nisam mogla gledati kako mi dvorište zajedno sa susjedovom kućom malo, pomalo propada u zemlju. Da nije došla policija, ne znam tko bi evakuirao cijelu ulicu jer stanari nisu htjeli iz svojih domova unatoč očiglednoj katastrofi koja nam se spremala. Vjerojatno bi bilo mrtvih - uplašena zaključila je Snježana Jaklović, koja sutra neće moći doći na posao u Centar za rehabilitaciju.



Maja, njezina dvanaestogodišnja kćerka, sutra neće moći u školu ići budući da su joj knjige zajedno sa školskim priborom ostale zarobljene u kući. - Žao mi je svega, no šta da sada činim. Drago mi je da smo svi živi - prošaptala nam je Maja.



Jadranka Čavar iz Kupske 15 kaže da je prije pet mjeseci u požaru izgubila veliki dio kuće. Obnova je završila prije dva tjedna i ovih dana je trebalo, kaže Jadranka, završiti useljenje. (A. Milković)





    




Predstavnici HEP-a i Tehnike večeras su posjetili stanare u hostelu. Ivan Brčić iz Tehnike izrazio je svoje žaljenje za današnji događaj, no rekao je da se o krivcima još ne može govoriti. Tridesetak stanara, koliko ih se je večeras skupilo u maloj kuhinji hostela, ponajviše je zanimalo koliko će trajati sanacija.



- Mi ovdje ne možemo biti više od nekoliko noći. Zanima nas tko će snositi troškove za sanaciju naših kuća i dvorišta - pitali su stanari.

Stanari Bandiću: Jesmo ti rekli!

Ubrzo poslije urušavanja na mjesto događaja stigao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pregledao rupu i rekao da je "to strašno i očajno". Nekoliko je ljutitih stanovnika odmah napalo Bandića te su ga podsjetili kako su mu već nekoliko puta najavljivali da bi se ovako nešto moglo dogoditi. - Jesmo ti rekli da na Martinovki postoji problem, a ti si nam rekao da će se to riješiti na proljeće. Eto ti sad ta Martinovka - uzrujano su komentirali stanovnici.

Šefovi HEP-a i Tehnike posjetili stanare



A. Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:35