KOMENTAR

Zbog sudjelovanja u ratu nitko nema pravo kršiti zakon

 Goran Mehkek/CROPIX

Već po pravilu, iz šatora u Savskoj 66 u kojem protestira dio nekadašnjih branitelja, upućene su teške optužbe protiv medija koji su prošle subote otkrili da vođa prosvjeda i čelnik stopostotnih vojnih invalida Đuro Glogoški krši zakon.

Priča je poznata i prenijeli su je svi hrvatski mediji, a svodi se na podatak kako Glogoški mjesecima nelegalno boravi u kući u Zaprešiću, koja je namijenjena isključivo najtežim vojnim invalidima koji se dolaze liječiti u Zagreb. Samo za njih i nikoga više.

Umjesto javne isprike i priznanja da je pogriješio, Glogoški i njegovi suradnici optužuju medije i premijera Zorana Milanovića za “širenje mržnje prema braniteljima”.

Istina je, međutim, potpuno suprotna, a upravo je Đuro Glogoški potpisnik “Pravilnika o uvjetima, postupku i ostvarivanju prava na korištenje kuće u Zaprešiću, Ulica Ljudevita Gaja 27”. Sve je crno na bijelom, i već u prvoj točki navodi se da kuću mogu koristiti isključivo 100-postotni vojni invalidi koji dolaze u Zagreb na liječničke preglede, dok se u idućim točkama navodi da im se smiju pridružiti članovi uže obitelji, a ako su slijepi, smiju dovesti i psa vodiča. A prema točki 3., vrlo precizno piše da zamolba za korištenje kuće mora sadržavati datum od kada do kada će korisnik biti na liječenju, i ako to nekome nije jasno, onda nema pravo boraviti u Ljudevita Gaja 27, pojašnjava se u daljnjem tekstu.

Potpisnik i odgovorna osoba za donošenje citiranog pravilnika je gospodin Glogoški.

U proteklih pola godine on je uhvaćen u brojnim neistinama: tvrdio je da teško živi pa se saznalo da njegovi mjesečni prihodi iznose oko 25.000 kuna, rekao je da Milanović odbija primiti branitelje, no otkrilo se da je osobno razgovarao s premijerom u Banskim dvorima. Nedavno je publiciran njegov intervju iz 1995. u kojem je žestoko optužio HDZ i Franju Tuđmana za nebrigu prema braniteljima, a sada, poslije dva desetljeća, tvrdi da nije rekao što je tada rekao.

Jednako labavi su i argumenti kako objavljivanje kompromitirajućih podataka o Glogoškom predstavlja širenje mržnje prema braniteljima. Koliko god onaj dio ratnih veterana koji su u teškoj socijalnoj situaciji mora imati podršku i pomoć države, nitko zbog sudjelovanja u ratu ne smije ne poštivati zakone i propise. Posebno ako su sami donijeli te propise jer onda se radi o materijalnom, ali i moralnom prekršaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:31