Zečević likvidiran iz vojnog snajpera

ZAGREB - Davor Zečević Zec (40), “dečko s Knežije” koji je ubijen 1. prosinca prošle godine, likvidiran je iz snajpera austrijske proizvodnje Steyr SSG 69, utvrdila je policija tijekom dosadašnje istrage.



Poligrafska testiranja

Bivši pripadnik tzv. zločinačke organizacije ubijen je oko 21 sat na parkiralištu ispred stambene zgrade u Remetskom kamenjaku 5. Kao što je poznato, smrtno pogođen, izdahnuo je na rukama svoje djevojke, novinarke HRT-a Ivane Šikić. Svjedok egzekucije bio je i Dinamov nogometaš Boško Balaban.

Na pologu u zatvoru u Lepoglavi imao je 1599 kuna.



Odmah nakon ubojstva policija je blokirala cijelo područje, na mjestu zločina nedugo nakon toga pojavio se i Nenad Kandžija (42) koji se policajcima predstavio nekom iskaznicom i rekao da će fotografirati mjesto ubojstva za potrebe vojne službe.



Ubrzo je utvrđeno da bivši branitelj koji je bio pripadnik 169. brigade kod kojeg je zatečena poništena vojna iskaznica, iskaznica Ureda predsjednika i prometna dozvola za Ford. Prijavljen je za lažno predstavljanje i krivotvorenje službene isprave.



U proteklih godinu dana policija je obavila više od 200 obavijesnih razgovora, a nekoliko je osoba i poligrafski testirano. - Provedeno je više balističkih, bioloških i drugih vještačenja na temelju kojih smo došli do relevantnih saznanja o sredstvu izvršenja. Kad je riječ o oružju pronađenom u Donjem Vukojevcu u sklopu kriminalističke obrade u povodu ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, možemo samo odgovoriti da je ono poslano na vještačenje - odgovoreno nam je na upit o dosadašnjem tijeku policijske istrage o Zečevićevoj likvidaciji.



Nestalo desetak puški

Kako smo pak neslužbeno doznali, Zečević je likvidiran iz snajperske puške SSG 69
Provjeravaju se oružja nađena nakon likvidacije Pukanića i Franjića.
austrijskog proizvođača Steyr. Riječ je o pušci koju su koristile specijalne postrojbe HV-a i policije, ali i pušci koja je, uz to što je cijenjena među vojnim i policijskim postrojbama, i cijenjeno lovačko oružje.



Pretpostavlja se da ih je tijekom rata za potrebe HV-a i MUP-a nabavljeno nekoliko stotina, od čega je, prema nekim procjenama, nekoliko desetaka završilo na crnom tržištu. Na vještačenje je odnesen čak i komad drveta na koji se, pretpostavlja se, oslonio ubojica.



U interesu obrade nije odgovoreno na niz naših pitanja. Među ostalim i je li ustanovljeno da je policija imala informacije da bi Zečević mogao biti ubijen. Prije godinu dana, kad smo o tome pisali, policija nas je prvo opovrgnula, da bi Marijan Benkoposlije rekao da će u PU zagrebačku poslati unutarnju kontrolu kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u sustavu. Njegov branitelj, odvjetnik Božidar Jovanovićrekao je nakon ubojstva da je kod Zečevića bio 25. listopada u Lepoglavi i da on ničim nije pokazivao da bi mogao biti ubijen. Naprotiv, bio je dobro raspoložen jer je krajem prosinca trebao izaći iz zatvora, imao je privatne i poslovne planove.



Policija je tijekom istrage bila i u Lepoglavi, gdje su obavljani i neki razgovori. Ustanovljeno je da je Zečević, koji je izdržavao devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja droge, imao na pologu 1.599,84 kune. Tijekom izdržavanja kazne ukupni promet na njegovu računu bio je 120.000 kuna.

P rije ubojstva bio dobro raspoložen zbog skorog izlaska iz zatvora



Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:15