SEKS BEZ ZAŠTITE

'Ženama treba pilula koja se uzima i mjesec dana nakon odnosa'

'Nova pilula uzimala bi se krajem svakog mjeseca i bila bi tako jaka da spriječi trudnoću koja bi bila rezultat seksualnog odnosa koji se dogodio tjednima prije'

Ženama bi trebala biti ponuđena mogućnost kontracepcijske pilule koja se uzima jedanput mjesečno, poručuju istraživači koji potiču farmaceutske kompanije da proizvedu verziju pilula koja bi prekinula trudnoću nakon što se jajašca i spermiji spoje i nastane embrij.

No borci protiv pobačaja kažu da je to ubojstvo jer u trenutku kada bi žena uzme pilulu, festus već može imati razvijene udove i organe.

Znanstvenici iz New Yorka i Švedske slažu se da bi takva pilula bila vrlo popularna među ženama. Naime, trebale bi ju uzeti samo nekoliko puta godišnje, ovisno o tome koliko puta imaju nezaštićen seks te da zahtijeva puno manje planiranja i manju obvezu.

Osim toga, kontracepcijske pilule imaju blage nuspojave poput glavobolja, mučnina, debljanja, no i one puno opasnije, kao što su stvaranje krvnih ugrušaka te karcinoma dojki.

- Nova pilula uzimala bi se krajem svakog mjeseca i bila bi tako jaka da spriječi trudnoću koja bi bila rezultat seksualnog odnosa koji se dogodio tjednima prije. Žene zaslužuju veći izbor pri kontroliranju i sačuvanju svog reproduktivnog zdravlja i života - kazala je Elizabeth Raymond iz kompanije Gynuity koja na projektu radi sa kolegama s prestižnog Instituta Karolinska iz švedskog Stockholma.

- Ovo što ti istraživači nude nije ništa drugo no pilula za pobačaj. Nazvati lijek kontraceptivom, kada je napravljen da se koristi nakon spolnog odnosa i potencijalnog začeća, je potpuna obmana. Ne postoji termin 'kontracepcijska pilula poslije'. U želji da ženama pruže više mogućnosti, znanstvenici su zanemarili mogućnost da je ovdje riječ o još jednoj osobi - kazala je Norman Wells iz zaklade Family Education.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58