Životna kalvarija najveće skijaške zvijezde ZOI 1984.

Sjećate li se Billa Johnsona, senzacionalnog spustaškog pobjednika sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine? Uvjetno rečeno, pao je s Marsa (iako je prvu senzaciju izazvao mjesec dana ranije pobijedivši u Wengenu), na treninzima na Bjelašnici najavio čudo, potom ga, na utrci i ostvario. Olimpijski pobjednik! Ono što se u Americi najviše, gotovo jedino priznaje u sportu. Doduše, zbog ozljede i slabijih rezultata izbačen je iz američke reprezentacije, pa nije imao priliku braniti zlato u Calgaryju 1988. godine. Ipak, još je uvijek bio zvijezda. 



Johnsonova je životna priča, međutim, puno manjeg sjaja od onog njegove zlatne medalje. Kao sportska zvijezda, lako mu je bilo zavesti miss Idaho, potom ju i oženiti. Bili su tipičan par iz američkih priča o uspjehu. No, tragedija se dogodila brzo. Sin im se utopio brčkajući se u jacuzziju ispred kuće, imao je 13 mjeseci... Sve se okrenulo, obitelj raspala, miss Idaho je napustila svojeg olimpijskog pobjednika. Koji je u međuvremenu postao veliki gubitnik.



Johnson je bio na rubu, pa se u silnom očaju rodila ideja o povratku na skije. Godine 2000., tada 40-godišnji Johnson pojavio se na kvalifikacijama za Olimpijske igre 2002. u Salt Lake Cityju. Silna želja, a noge više ne slušaju: razbio se tijekom spusta, završio u invalidskim kolicima. Vježbe su ga kroz godine osposobile za hod, nije više invalid.



Organizatori spektakla u Sarajevu potrudili su se pronaći najveću skijašku zvijezdu Igara 1984. godine. I uspjeli. Živi i dalje u Idahu, u kućici na kotačima, u bijedi, bez novca.  



- Želim li doći u Sarajevo, na 25-godišnjicu? Naravno da želim! Samo, trenutno nešto nemam novca. A nemam ni kreditnih kartica...



Nije bio problem, Johnson se u petak pridružio zvijezdama u Sarajevu. U društvu majke koja ga “bedina” dan i noć, budući da nikad nije uspio zaliječiti ozljede mozga zadobivene pri onom kobnom padu sa skija, prije 18 godina.





Dvodnevni spektakl u Sarajevu, koji među ostalima organiziraju Nedžad Ajnarhodžić, direktor tvrtke “Sarajevo 84”, bivši slovenski skijaš Jure Košir, pa donedavni glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza Ozren Müller, ima i dašak glamura. Možda najsvečaniji trenutak bila je svečana večera povodom 42. rođendana Alberta Tombe, dok će onaj sportski dio u subotu ponuditi natjecanja u paralelnom slalomu. Franz Klammer, Kjaetil Andre Aamodt, Lasse Kjus, Hans Enn, Bojan Križaj, Boris Strel, Hans Peter Buraas, Alberto Tomba, Mateja Sveti osvajač jedine YU medalje u Sarajevu 1984. godine, Jure Franko(srebro u veleslalomu). Ukupno više od 500 postolja u Svjetskom kupu! Treba li reći da dolazi i Ćiro Blažević?

500 pobjedničkih postolja na okupu!





Dan Figenwald
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 13:54