KOMENTAR

Zlatni spin župana Ževrnje: napao Frljića da bi prikrio marifetluke oko bolske plaže i spasio fotelju

Unatoč Ževrnjinu trudu, šef Plenković odlučio je naći novog kandidata za splitskog župana. Uništio ga je loš tajming, mjesec dana prije izbora HDZ ne treba mangupe u vlastitim redovima
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX

Neka su pravila stara koliko i politika, a među ista spada i ono da, kada postoji problem, treba izmisliti novi, pa neka se javnost zabavlja. U najnovijem primjeru, kada vam prijeti politička dekapitacija jer ste dodijelili sumnjivu koncesiju još sumnjivijoj tvrtki, zamijenite teze i prikažite polubeznačajnu kazališnu predstavu kao suštinski problem, koji zahtijeva odlučno djelovanje. Onda u priču ubacite Boga i Naciju, pronađite stotinjak onih koji su na terenu spremni provesti vaš spin i nadajte se kako će čitava stvar upaliti, kao bezbroj puta do sada.

I tako je Zlatko Ževrnja, župan splitski, dok je propadala službena fotelja na kojoj sjedi, u najtežim danima svoje političke karijere, odlučio pokušati prebaciti pažnju javnosti na kazališnu predstavu Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", koja, kako je rekao, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.

"Ovo nisu ‘Marulićevu dani’, ovo čemu svjedočimo i što ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani. Zbog toga će Županija uskratiti financiranje ovakvih - navodnih - 'Marulićevih dana'", napisao je Ževrnja u objavi na Facebooku.

Kadija te tuži, kadija ti sudi, govorilo se u nenarodnom režimu. Županu se nije svidjela predstava, ili ono što je čuo o tom kazališnom djelu, i nema više love za Marulićeve dane. Sve to podržava bijesan narod, koji pokušava zaustaviti bogohuljenje u kojem Isus siluje muslimanku, a ima, kažu, i neka scena sa zastavom i vaginom. Tko neće opet glasati za takvog dužnosnika, koji dijeli misli i osjećaje svojeg naroda?

S druge strane, nema ni par tjedana kako je župan Zlatko Ževrnja javno zaključio da je "čista kao suza" odluka kojom je skupština Splitsko-dalmatinske županije jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža, Zlatni rat u Bolu na Braču, dala u koncesiju zagrebačkoj firmi Sport B d.o.o., koja, kako se otkrilo, nema prihoda, a ni zaposlenih.

Trebalo je imati neku stvar i poput splitsko-dalmatinskog župana stati pred vijećnike, pogledati ih ozbiljno i izjaviti: "Cijeli je proces čist kao suza i do kraja u skladu s hrvatskim zakonima. Ako to tražite, još mi jednom u oči recite da želite da postupamo protiv hrvatskih zakona", kako je učinio Zlatko Ževrnja. Nije prošlo ni deset dana, a suza se pretvorila u krmelj. Avaj, njemu nadređeni stranački drugovi drukčije su presudili i Ževrnja je jučer postao bivši; politički, tako što je šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković odlučio naći novog kandidata za župana, ali i zakonski, nakon što su ministar Oleg Butković i Ministarstvo pomorstva poništili natječaj za plažu Zlatni rat "zbog niza nepravilnosti i kršenja čak tri zakona". A anonimni izvori iz vrha HDZ-a medijima su već isporučili popis kandidata koji mogu zamijeniti Zlatka Ževrnju.

On se branio kako ima 40-postotnu podršku birača i da sigurno pobjeđuje, međutim anonimni izvori bi podsjetili da je Ževrnja blizak s Tomislavom Karamarkom i Vasom Brkićem, što u današnjem HDZ-u znači da se spomenuta osoba nalazi u terminalnoj fazi političke karijere. A tu je kao podsjetnik još pravorijek Butkovićeva ministarstva, prema kojemu su zbog jedne plaže prekršena tri zakona.

Umjesto da je javnosti ponudio suvisle odgovore kako je bilo moguće donijeti toliko pogrešnu odluku, Ževrnja se pokušao izvući pomoću spina, u nadi da će se spasiti na takav način. Uništio ga je loš tajming: mjesec dana prije izbora HDZ ne treba mangupe u vlastitim redovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:36