Znate li koji je najstariji hrvatski nogometni klub?

Prvi nogometni klub na području Podravine osnovan je u lipnju 1907. godine i zvao se Đački nogometni klub Koprivnica.  Ali, NK Slaven je nešto mlađi, članovi poznate sportske obitelji Friedrich osnovali su 20. kolovoza 1912. godine klub pod tim imenom. No, kako se obitelj Friedrich preselila u Zagreb, klub se ugasio zbog pomanjkanja novca.





Hajdukovih 97 godina




Hajduk, koji je u četvrtak proslavio 97 godina, jedan je od najstarijih hrvatskih klubova, koji, za razliku od Dinama i NK Zagreb, nikada nije mijenjao ime. Ipak, najdugovječniji hrvatski klub je Segesta koja je osnovana 1896. i danas ima 112 godina.



Neki kroničari tvrde da NK Zagreb ima 105 godina. Ali - NK Zagreb, koji je osnovan kao PNIŠK Zagreb, u prošlosti se zvao Concordia, Amater, Grafičar i Borac i samo je susjed iz istočnog dijela grada češće mijenjao imena.



U jednom se razdoblju zvao i Mladi milicionar jer su, po uzoru na FK Partizan koji je vrbovao vojnike, u Mladom milicionaru igrali - milicajci.



Šezdesetih godina vraćeno je ime NK Zagreb i više se nije mijenjalo, čak ni 1990. godine kada je Dinamov predsjednik Josip Šoić ponudio 500.000 DEM da NK Zagreb ustupi ime i izbriše s lica zemlje u vlasti omraženi Dinamo.



Zagrebački klubovi HAŠK i Građanski osnovani su 1903., odnosno 1911. godine. Prije deset godina, na svečanoj sjednici održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu, u prisutnosti predsjednika RH Franje Tuđmana, proglašeno je da je NK Croatia osnovana 1903. godine te da je sljednik dva najveća zagrebačka nogometna kluba, HAŠK-a i Građanskog. Concordia nije spomenuta jer su u njoj "uglavnom igrali Srbi", što nije bilo točno.



Dinamo prigrlio 1911. godinu



Na svečanoj sjednici u hramu hrvatske kulture u prvom redu sjedili su članovi obitelji Hinka Würtha, prvog predsjednika HAŠK-a, te obitelj Andrije Mutafelije, prvog predsjednika Građanskog. Naglašeno je da je HAŠK bio klub intelektualaca, dok su se oko Građanskog okupljali "činovniki i obrtniki", pod zajedničkim nazivnikom - purgeri.



Ukazom komunističkih vlasti 1945. ukinuta su sva tri zagrebačka nogometna kluba, a u lipnju te godine osnovan je NK Dinamo koji je označen kao sljednik Građanskog. I danas na službenim memorandumima piše da je maksimirski klub osnovan 1911. NK Dinamo je prigrlio sve trofeje Građanskog, a 26. travnja 2011. godine proslavit će stotu obljetnicu. Iako mnogi navijači i kroničari priznaju da je Dinamo osnovan 9. lipnja 1945. i ima 63 godine.


Tomislav Židak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 08:31