IZBORI 2016.

ZORAN MILANOVIĆ 'Narodna koalicija nema straha ni kompleksa od izbora'

 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Narodna koalicija u četvrtak je u Gospiću predstavila kandidate za IX. izbornu jedinicu, a predsjednik SDP-a i kandidat koalicije za premijera Zoran Milanović (SDP) rekao je kako očekuje da će HDZ biti jači u IX. jedinici, ali da Narodna koalicija nema ni straha ni kompleksa od izbora, čak ni prijezira prema suparnicima, no da oni, prvenstveno HDZ pred izbore, imaju potrebu utjerivati strah u kosti manjinama.

Oni imaju potrebu utjerivati strah u kosti manjinama, iako su jako dobri s ekipom u Beogradu. Nasuprot tome, SDP uvijek šalje poruku zajedništva, ali ne i jednoumlja, ističe da je potrebno dogovoriti se o svemu, pa i o odnosima sa susjedima i manjinama, ali uvijek štititi nacionalne interese, ustvrdio je na predizbornom skupu Milanović.

Dodao je kako je SDP s partnerima dva puta preuzeo odgovornost za Hrvatsku, 2000. i 2011. godine, uvijek od HDZ-a i, kako je rekao, uvijek "debelo oštećenu, i u lošem stanju".

Nasuprot tome oba puta smo, kada smo odlazili s vlasti, ostavili za sobom red, poredak, pravila, veću šansu, gospodarski rast, veću zaposlenost, a tako je bilo i prije osam mjeseci. U tih je osam mjeseci napravljena šteta, ali nije velika, ne treba nam puno da stvari vratimo u normalan tijek, prava pacijentima u hrvatskom zdravstvu, reforme u obrazovanju, da vratimo Hrvatsku tamo kamo neovisno o svjetonazoru mora ići, a to je ne krajina, nego Zapadna Europa, gdje nam je mjesto i po dohotku i po poštivanju zakona, rekao je Milanović.

Nositelj liste Narodne koalicije u IX. izbornoj jedinici Ranko Ostojić (SDP) poručio je biračima da im je zadatak lagan, 11. rujna izaći na izbore i zaokružiti listu broj 11, jer to je, kako je kazao, Narodna koalicija. "Služit ćemo narodu i zato dajte nama svoj glas", rekao je Ostojić.

U ime HNS-a predsjednik Ivan Vrdoljak naglasio je da i Ličani imau pravo na dobro obrazovanje i dobar posao i razvoj industrije kao Istra, Varaždin Split ili Dubrovnik, te je izrazio uvjerenje da ovdje nije jednako lako uspjeti kao u razvijenijim dijelovima Hrvatske.

Ustvrdio je da je tome vjerojatno tako zato što su ovdje u kontinuitetu na vlasti HDZ i partneri, čije su politike, kazao je, prvenstveno bile svjetonazorske i ideološke. Istaknuo je da se 25 godina od ratnih stradanja više nemaju pravo njima pravdati za zaostajanje u razvoju.

"Haj'mo raditi, pa da za pet ili šest godina Hrvatsku napravimo boljom, kao u onom prethodnom mandatu, pa da i djeca iz Like ubuduće, u pet ili deset godina Gospiću, Senju i drugdje u ovoj županiji ima jednaku šansu za uspjeh kao da se rodila u centru Zagreba, Istri ili Varaždinu", rekao je Vrdoljak.

Poručio je biračima da 11. rujna "vrate mandat Zoranu Milanoviću' da bi se postigao siguran i stabilan rast , posao i pristojnost".

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je da je ponosan što je po treći put na parlamentarnim izborima u ovoj koaliciji jer da je riječ o ljudima koji su uvijek za probleme tražili rješenje, a od rješenja nikada nisu radili problem.

Dodao je da će Narodna koalicija ako bude osvojila vlast, odvesti društvo naprijed, te će i mirovine sigurno biti veće.

Mirovine će biti onoliko veće koliko nam društvo bude napredovalo, ali da bismo mi kao sigurno obećavali novu rupu od osam milijardi kuna u državnom proračunu, to je dosta neodgovorno, izjavio je Hrelja. Ustvrdio je kako to obećaju oni koji su prije samo tri mjeseca donosili zakone kojima bi nam se povećali nameti na prvoj pomoći, polici dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Molim vas budite mudri, cijenite ono što je netko radio i dajte prednost onome što je racionalno, naspram onome što je emocija, lijeva ili desna, naše ili manje naše ideologije, jer mi iza sebe imamo rezultate izlaska iz najžešće krize u povjesti Hrvatske nakon Domovinskog rata, rekao je predsjednik HSU-a Hrelja na predizbornom skupu u Gospiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:40