Zoran Milanović novi predsjednik SDP-a!

ZAGREB - Zoran Milanović novi je predsjednik SDP-a. U drugom krugu izborne utrke u SDP-u Milanović je sa 828 glasova pobijedio protukandidatkinju Željku Antunović, koja je dobila 675 glasova, i tako postao drugi po redu predsjednik SDP-a, nasljednik Ivice Račana koji je 17 godina vodio SDP.



I dok je Milanović trijumfirao, zagrebački gradonačelnik i šef zagrebačkog SDP-a Milan Bandić ponovno nije uspio prodrijeti u stranački vrh, nego je iz utrke sa 313 glasova izbačen već u prvom krugu, kao i Tonino Picula za kojega je glasalo 248 delegata.

Analiza vijesti: Gotovo očekivani predsjednik





Milanović: Tražim smjenu ministara Kalmete, Kirina i Vukelića





Bandićevi suradnici: Izgubio jer je prekasno ušao u utrku



- Idemo dalje! Idemo u pobjedu na izborima! I to na način koji bi htio Ivica Račan da je među nama, da okupljamo, a ne razjedinjujemo! - poručio je uzbuđen Milanović nakon proglašenja rezultata.



U drugom krugu izbora u SDP-u Zoran Milanović uvjerljivo je pobijedio Željku Antunović, sa 153 glasa razlike. Poljupcima mu je čestitala supruga Sanja 
Njegov izbor okupljeni su, a posebice mlađi SDP-ovci, dočekali ovacijama i povicima "Zoki! Zoki!", a šef izborne komisije Josip Leko uz pobjedu Milanovića proglasio je i pobjedu SDP-a i stranačke demokracije.Pružajući ruku svim protukandidatima i tražeći da stave ruke na kup, Milanović je poručio da će SDP bez trenutka čekanja krenuti u budućnost.



- U tu budućnost idemo svi zajedno, svi mi SDP-ovci. Pobjeda! Nema predaje! Nema prijevare! - završio je slavljenički govor Milanović, nakon čega su se na pozornicu spustile stotine crvenih i bijelih balona, a s razglasa se začula pjesma "Tvoja zemlja" Vice Vukova. Konačnom izboru predsjednika prethodio je prvi krug glasovanja u kojemu je Milanović također dobio najveći broj glasova.



Međutim, budući da 592 glasa, koliko je dobio u prvom krugu, nisu predstavljala natpolovičnu većinu, morao se provesti i drugi krug izbora u kojemu su se natjecali Milanović i Željka Antunović. Iako gubitnica,



Antunović je izjavila da nije razočarana jer je sve ispalo onako kako hoće SDP te dodala da ostaje zamjenica predsjednika jer ju je na tu dužnost izabrala Konvencija 2004.



- Nisam razočarana, sretna sam. SDP je od hendikepa napravio svoju pobjedu. Vjerovala sam u SDP i danas - rekla je Antunović. Nasmiješen je nakon proglašenja Milanovića bio i najveći gubitnik Milan Bandić koji je samo kratko rekao:



- Super sam. Odlično. SDP je pobijedio. Pobjeda Zorana Milanovića govori o tome da su u SDP-u pretegnuli argumenti onih koji su se zalagali za to da nakon Račanove ere stranka mora napraviti potpuni zaokret i izabrati novo lice.



Za Milanovića su u najvećem broju glasovali mladi, ali sasvim sigurno je dobio i glasove onih koji su bili nezadovoljni dosadašnjom politikom s Iblerova trga. Milanović je, međutim, u prije prvog kruga glasovanja otklonio podjelu na stare i mlade.



FOTOGALERIJA: Izborna konvencija SDP-a





  
 
 


- U SDP-u koji želim voditi bit će mjesta za sve generacije - i onu koja ga je gradila, i ovu koja ga sada gradi i onu koja tek počinje graditi - istaknuo je Milanović.



- Rekao sam da nakon današnjeg dana ništa neće biti isto, ali ne zbog mojeg izbora, nego zbog standarda koje je postavio SDP - zaključio je Milanović kojemu je poljupcima čestitala i supruga Sanja. Između dva kruga glasovanja situacija na Velesajmu bila je prilično dramatična. Smrknuta lica Bandićevih ljudi pokazivala su koliko su potreseni što je opet izgubio.



Pristaše Željke Antunović očekivali su da se situacija ipak može preokrenuti u njezinu  korist, pogovoto nakon što je Bandić, kako se moglo čuti, pozvao svoje delegate da njoj daju glas, a navodno je isto učinio i Picula. Mnogi su, iako su očekivali da će Milanović ući u drugi krug, ipak bili iznenađeni ogromnim brojem glasova koje je dobio.



Supruga pokojnog predsjednika stranke Ivice Račana Dijana Pleština također je bila na današnjoj konvenciji. Na velesajam je stigla u društvu Račanova najboljeg prijatelja, SDP-ovca iz Pučišća Slavena Puljka. Sjedila je u prvom redu, na početku konvencije uz praznu stolicu na kojoj je bila slika Ivice Račana, i vrlo emotivno popratila kratki film o Račanu koji je pušten na početku konvencije, a u kojem se čula pjesma "Budi ponosan". Nije se previše družila s četvoricom kandidata, a ručak je provela u društvu Račanova liječnika Miranda Mrsića i Puljka.

Na stolcu kraj Dijane Pleštine Račanova slika





Sretna sam, nisam razočarana. SDP je od hendikepa napravio pobjedu. I danas sam vjerovala u SDP



MILAN BANDIĆ

Super sam. Odlično. SDP je pobijedio. Nisam ja poražen, ne daj Bog, maratonci trče počasni krug



TONINO PICULA

Konvencija je odlučila. Zoran Milanović je novi predsjednik SDP-a, odradili smo dobar posao

ŽELJKA ANTUNOVIĆ







Stjepan Mesić: Velika šansa za SDP



"SDP je iskoristio ovu priliku da prezentira program i ljude. Ako novi predsjednik stranke Zoran Milanović bude okupio tim koji je sada bio u natjecanju, ako sada stvori suradnike od njih, mislim da je to velika šansa za SDP".









Gordan Jandroković (HDZ): Milanović nema hrabrosti



HDZ-u je svejedno tko je na čelu SDP-a jer će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima. Ovakav izbor najviše nam odgovara jer ni Milanović, a ni ostalih troje kandidata nema hrabrosti i sposobnosti kad su za čelo vlade predložili socijalističkog ekonomista, koji je svoju nesposobnost dokazao tijekom dvije godine u Račanovoj vladi, koju su birači na kraju poslali u oporbu.



Vesna Pusić (HNS): Vjerujemo u suradnju



Čestitam Milanoviću, idemo dalje. Mislim da je to dobro za SDP pa tako i za nas. Što se tiče naše suradnje, s gospodinom Milanovićem do sada smo samo usput razgovarali, ali on je rekao da je to prirodni razvoj događaja. Logično je da naše dvije stranke surađuju. Mislim da neće biti promjena u našim odnosima.



Josip Friščić (HSS): Delegati ispunili očekivanja birača



Nisam iznenađen. Mnogi su procjenjivali da će izbori u SDP-u biti vezani uz ankete javnog mnijenja. Očito je da su delegati glasovali u skladu s očekivanjima biračkog tijela u izbornoj godini. Riječ je o mladom čovjeku koji dobro poznaje vanjsku politiku, a u novom mandatu Sabora predstoji nam zauzimanje pozicija u pogledu eurointegracijskih procesa. Što se tiče naše suradnje s SDP-om, danas s Milanovićem na čelu nismo ni bliže ni dalje. Ako se usuglasimo o programima, suradnja je moguća.



Anto Đapić (HSP): Sad počinje prava izborna kampanja



Čestitam Milanoviću! Čeka ga golem posao. Mene zadovoljava to što je ta priča napokon završena i nadam se da će sada mediji početi pratiti i druge stranke. SDP je dobio neviđenu promidžbu. Sad počinje prava kampanja. Izbor Milanovića sigurno predstavlja svježinu za SDP, dobro će im to doći. Milanović mi je protukandidat u mojoj slavonskoj izbornoj jedinici, očekujem kvalitetnu utakmicu. ( V. Rešković)








Nataša Božić, Suzana Barilar, Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:50