TV VODITELJ

ZORAN ŠPRAJC 'Na bolovanju nema hedonizma, šetam po šumama i gorama i slušam jedino kratke vijesti na radiju'

Bilo bi neumjesno da u konkurenciji fenomenalne Ivane Paradžiković i sjajnog Tarika Filipovića sad već razmišljam o šampanjcu, ali ako se to i dogodi, nitko oko mene neće biti žedan, obećava Šprajc koji je još uvijek na bolovanju, a dvostruki je dobitnik Zlatnog Studija.

Dvostruki laureat nagrade Zlatni Studio, Zoran Šprajc, i treći put je nominiran za nagradu koju dodjeljuje naš najstariji televizijski tjednik Studio. Naime, dvije godine za redom naši čitatelji odlučili su da je upravo Šprajc najbolji u kategoriji Najbolji televizijski voditelj/voditeljica, a ove godine u finalu naše nagrade u istoj kategoriji su s njim još i Tarik Filipović s HRT-a i Ivana Paradžiković s Nove TV. Kako će početkom ožujka Šprajc proslaviti, naravno, ako čitatelji Jutarnjeg lista svojim glasovima odluče da on ponovno ide doma sa Zlatnim Studijem?

Bez foliranja

- Bilo bi neumjesno da u konkurenciji fenomenalne Ivane Paradžiković i sjajnog Tarika Filipovića sad već razmišljam o šampanjcu, ali ako se to već i dogodi, nitko oko mene neće biti žedan, možete biti sigurni - obećava Šprajc kojeg pitamo je li mu drago što su ga naš žiri i naši čitatelji među najbolje uvrstili i treći put. I, gdje mu je granica? Postoji li uopće?

- Da mi je ovo i trideset i treća nominacija bila bi mi jednako draga kao i prva jer nema većeg priznanja od priznanja publike. Kad krene emisija onda smo samo publika i ja, oči u oči, bez foliranja i blefiranja. Sudeći po dvije prethodne nagrade i ovoj nominaciji za treću, izgleda da im se taj pristup još uvijek sviđa. Dokad će ta ljubav trajati, ne znam i ne brinem o tome. Ja bolje publike nemam i ne tražim, a ako nakon petnaest godina ja dosadim publici, tko bi joj mogao zamjeriti - kaže televizijski voditeljski titan.

Tražene odlike

Koje odlike mora imati odličan TV voditelj, da bi ga publika birala godinama zaredom?

- Mora sudjelovati u svakom segmentu svoje emisije, mora znati o čemu se radi, kako se radi, zašto se radi... Mora biti pismen da može napisati zanimljivu i pismenu najavu, ali mora paziti da se ne pravi pametan jer onda često ispadne glup. Mora biti svoj, ali mora i uvažavati gledatelje koji ne misle kao on. Mora puno čitati i ‘guglati’, ali i biti u birtiji jer u birtiji ima više života nego na ‘guglu’. Ali prije svega mora svoj posao raditi sa srcem pa makar mu zbog toga i srce zaštekalo - otkriva Šprajc kojem se upravo to i dogodilo prošle jeseni. U petak, 23. studenoga 2019., na isti datum kao i prije šest godina omiljeni urednik i voditelj RTL-ovog “Direkta” ponovno je završio u bolnici zbog infarkta. O svemu je, poput pravog novinara, izvijestio iz bolničkog kreveta, napisavši na Instagramu:

- Nitko normalan ne voli bolnice al ja nisam od tih, pa nekako baš volim obići svoju bolnicu u Dubravi. Osobito mi je drag odjel intenzivne njege na kardiologiji. Uvijek me zanima što ima novoga, kako napreduju s tehnologijama, metodama, materijalima, volim popričati s osobljem i tako to. Zadnji put sam bio prije šest godina i valjda mi zafalili ti ljudi i stentovi, uglavnom nekidan mi neki vrag nije dao mira sve dok ponovo nisam otišao. I zanimljivo, došao sam na svoj najdraži odjel točno na isti dan, skoro i sat, kao i prije šest godina. Petak 23. studenoga u večernjim satima, taman kad gužva malo mine pa možeš na miru s ljudima ljudikat... Pa nisam mogao odoljeti i ne iskoristiti priliku i zadržati se u tom dobrom društvu nekoliko dana i evo kao što pokazuju brojke na mom monitoru, takva je to ekipa da i najveću budalu uspije dovesti u red - napisao je Šprajc četiri dana nakon svog drugog infarkta, nakon kojeg se još uvijek nalazi na bolovanju. Kako napreduje oporavak?

Čime su mu ispunjeni dani sada dok ne radi?

Desna ruka

- Ha, drugi mi je srčani pa su mi ovi dani već dobro poznati. Život bez cigareta i hedonizma u hrani i piću, uz svakodnevne šetnje po šumama i gorama. Osim toga, shvatio sam da je za mene najbolja terapija biti što dalje od domaćih portala i televizijskih vijesti. Petminutne vijesti na radiju sasvim su dovoljna doza informacija za život bez stresa. Neki dan sam bez problema prošao prvu liječničku kontrolu, sad idemo dalje - govori televizijski urednik kojeg će do daljnjega u “Direktu” nastaviti zamjenjivati njegova ‘desna ruka’ Mojmira Pastorčić koja je obećala da će ga, kada se vrati s bolovanja, dočekati sa suncokretovim sjemenkama.

Najlajkaniji

Što će Šprajc od prehrambenih proizvoda donijeti Mojmiri kad se vrati na posao?

- S obzirom na to da sam joj pokvario sve moguće blagdanske i postblagdanske životne planove, više od suncokretovih sjemenki stvarno nisam ni zaslužio, ali ona je zaslužila vola pečenog. Ne samo za RTL Direkt nego za cijeli Informativni program RTL-a! Mojmira je i kao voditeljica u izbornoj noći odradila svjetski posao i definitivno potvrdila moje uvjerenje da ima potencijal biti najugodnije osvježenje na televizijskom tržištu u zadnjih nekoliko godina. Za godinu-dvije vjerojatno će ona davati intervju o nominaciji za Zlatni studio, a mene će se uglavnom spominjati kao njezinu lijevu ruku - kroz smijeh kaže Šprajc kojeg pitamo na koji je prilog u svojoj emisiji emitiran tijekom 2019. godine (za koju je ponovno zaslužio nominaciju za Zlatni Studio), bio najviše ponosan.

- Pa, sigurno je najviše pozornosti izazvao intervju s premijerom Plenkovićem, usred štrajka učitelja. Bio je to najgledaniji, najcitiraniji, najlajkaniji takav razgovor u zadnje vrijeme. Mnogi su mi rekli da im se sve to činilo kao fer šora dva frajera koji znaju izmjenjivati udarce, ali ne ispod pojasa. On je pred kamerama inače izuzetno težak i nezahvalan sugovornik, ali uspio sam ga razigrati s par argumentiranih provokacija pa je bilo prilično zanimljivo. Ali naravno da je Andrej Plenković u takvim razgovorima nepobjediv, on je apsolutni šampion političke retorike. Ako uspiješ i dobiti rundu-dvije, nema šanse da dobiješ cijeli meč - skromno kaže Šprajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:15