Župnik šutio, L. Percan plakala, a njena kći lupala šakom po stolu

PULA - Uz suze prve dame istarske canzone Lidije Percan, povišene tonove i lupanje šakom o stol njezine kćerke Ester Demoli, proteklo je današnje obraćanje novinarima predsjednika Talijanske unije dr. Furia Radina, povodom sukoba u pulskoj crkvi Sv. Antuna zbog uskraćivanja pjevanja jedne liturgijske pjesme na talijanskom jeziku na nedjeljnoj misi.



Župnik te crkve fra Tomislav Hrstić, koji se nepozvan pojavio na konferenciji za novinare, nije se ni jednom riječju oglasio, već je mirno otrpio teške riječi izrečene na svoj račun. U ime nezadovoljnih sedmero članova župnog zbora talijanske narodnosti istupili su Lidija Percan, koja se deklarirala istarskom Hrvaticom, te Franca Moscarda, pripadnica talijanske manjine iz Galižane, uz otvorenu potporu Talijanske unije i njezinog predsjednika koji smatraju da je prekršena tradicija minimalne dvojezičnosti u toj crkvi.



Ako netko misli da je uloga crkve u suverenoj hrvatskoj drćavi braniti hrvatstvo, na krivom je putu. Treba braniti obespravljene



Furio Radin

Po mišljenju Radina, Katolička crkva mora biti nadnacionalna, a lakmus papir tomu je odnos prema manjinama.



- Ako netko misli da je uloga crkve u suverenoj hrvatskoj državi braniti hrvatstvo, na krivom je putu. Treba braniti obespravljene - Radinova je poruka, uz izražavanje solidarnosti s vjernicima talijanske narodnosti.



Pozvao je na uspostavu dijaloga između porečko-pulskog biskupa msgr. Ivana Milovana i župnika Hrstića s nezadovoljnim talijanskim vjernicima i Talijanskom unijom, kako bi se vratila tradicija duga 50 godina pjevanja jedne liturgijske pjesme na talijanskom na nedjeljnoj misi u crkvi Sv. Antuna.



Radin smatra da je prijenos nedjeljne mise na Hrvatskom katoličkom radiju razlog više da se pjeva pjesma na talijanskom, a činjenicu da se pjevala samo jedna liturgijska pjesma na talijanskom jeziku smatra sramotnom. Podsjetio je kako bi se trebalo omogućiti pjevanje na talijanskom jeziku i za misu za domovinu, jer Talijani ne podržavaju samo hrvatsku vladu, nego hrvatsku državu.



Naglasio je da Talijani u Hrvatskoj nisu nacionalisti i ne vole nacionalizam. Najavio je osnivanje savjeta vjernika u Talijanskoj uniji, radi većeg senzibiliteta spram talijanskog jezika u životu unutar župa, budući je položaj katoličkih vjernika talijanske narodnosti u Hrvatskoj i Sloveniji zabrinjavajući.



- Ako može politika poštivati dvojezičnost, može i Crkva - ističe Radin, napominjući da Talijanska unija prvi put javno progovara o problemu s Crkvom u Istri, točnije s crkvenom hijerarhijom koja se nije očitovala na pravi način kad je riječ o ovom problemu u najvećoj pulskoj župi. Svjestan je da ne mogu i neće prisiliti crkvu na dvojezičnost, ali to je njezina obveza.



Na samom kraju, Lidija Percan pozvala je župnika da prestane sa zlom i mržnjom koje čini, podjelom na podobne i nepodobne, dok ga je njezina kćerka vičući optužila da je kriv za majčine tahikardije i hipertoniju, opovrgavajući da su ga nazvale ustašom i pozivale da se vrati u Hercegovinu.



Branka Žužić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:37