DODJELA 6. OŽUJKA

ZVIJEZDE O NAGRADI ZLATNI STUDIO Najbolja TV emisija: kviz, istraživanje ili plesni show

Jedan od najnapetijih trenutaka dodjele nagrada Zlatni Studio 6. ožujka bez sumnje će biti proglašenje pobjednika kategorije za Najbolju televizijsku emisiju.

Jer, nošeni glasovima naših čitatelja, za prestižnu nagradu bore se HTV-ov kviz “Tko želi biti milijunaš?”, spektakl Nove TV “Ples sa zvijezdama” te informativno-istraživački magazin Nove TV “Provjereno”.

Hoće li naši glasači na pobjednički podij poslati kviz koji se vratio na HRT, informativno-istraživački magazin Nove TV koji već trinaestu sezonu donosi prave novinarske priče zbog kojih plačemo, ljutimo se ili se raznježimo ili diljem svijeta poznati plesni show za cijelu obitelj, kojem je Nova TV u lanjskoj, prvoj sezoni prikazivanja dala i osobni pečat?

Tko želi biti milijunaš?, HRT

Povratnički kviz vratio je staru publiku i osvojio nove generacije

Nakon stanke od čak deset godina kviz “Tko želi biti milijunaš?” vratio se na male ekrane u velikom stilu, a o njegovoj popularnosti svjedoči i ulazak u finale najprestižnije medijske nagrade Zlatni Studio.

- ‘Milijunaš’ se na HRT-u počeo prikazivati prije gotovo 20 godina, 2002., i tada je, kao i danas, natjecateljima nudio jedinstvenu priliku za ostvarenje snova, za osvajanje novčanog iznosa koji može promijeniti sve. Gledatelji ga nisu propuštali jer ih je, kao i danas, zanimalo mogu li natjecatelji izdržati pod teretom očekivanja, s milijun razloga da daju najbolje od sebe u najuspješnijem svjetskom game showu. Tu se nije puno toga promijenilo, a, opet, promijenilo se sve. Pojavilo se puno novih natjecateljskih formata, ali nijedan, osim ‘Milijunaša’, nije postao i ostao sinonim za natjecanje - objašnjava urednik Igor Grković.

Zbog ulaska u finale cijela ekipa “Milijunaša” jako je ponosna.

- Budući da je dugotrajnost kvizova na HRT-u, posebice ‘Milijunaša’, dokaz kontinuirane kvalitete, izuzetno sam polaskan što smo u finalu nagrade koju dodjeljuje upravo vaš tjednik. I vi ste u novinarskom poslu, ako se ne varam, ono što je ‘Milijunaš’ u televizijskom. I vi trčite maraton, a ne utrku na 100 metara - slikovito je opisao Grković.

Kako kaže urednik kviza, uvijek je najteže zadovoljiti sva očekivanja: gledatelja i natjecatelja, poslovna očekivanja...

- Ali, radimo posao za koji povratnu informaciju dobijemo u najkraćem mogućem roku, odmah nakon snimanja ili emitiranja emisije. U tom je smislu naš posao izloženiji javnom vrednovanju od nekih drugih poslova pa moramo biti aktualni, zanimljivi, točni i gledateljima pružiti priliku da saznaju i nauče nešto novo. U većini slučajeva uspijevamo odgovoriti svim tim izazovima. Pa, i nominacija za Zlatni Studio govori tome u prilog. Najlakše je što je ekipa ‘Milijunaša’ izuzetno okretna, iskusna i sposobna. U takvom je okružju puno lakše dati svoj maksimum. Uostalom, svaka vojska mora imati svoje ‘specijalce’ - kaže Grković.

U slučaju osvajanja Zlatnog Studija sprema se velika fešta. - Prvo ćemo skočiti pa reći ‘Hop!’ U konkurenciji smo sa sjajnim emisijama čije su ekipe također uložile puno truda. Ako dobijemo, ostavit ćemo enciklopedije, leksikone i ostale priručnike barem za tjednu noć - najavljuje urednik.

Provjereno, Nova TV

Prošlogodišnji laureati nisu se nadali da će treći put ući u finale

Prve godine Zlatnog Studija magazin “Provjereno” bio je finalist u kategoriji televizijske emisije, a prošle i njezin laureat. Zato i ne čudi što se ta informativno-istraživačka emisija ponovno našla u najužoj konkurenciji za ovo medijsko priznanje Jutarnjeg lista. Međutim, u redakciji “Provjerenog”, predvođenoj urednicom i voditeljicom Ivanom Paradžiković, ne dijele to mišljenje.

- O, itekako se varate. Nismo se uopće nadali nominaciji. Iz godine u godinu iznenadi nas da smo još uvijek na vrhu. Nije bilo lako doći do tog statusa, a, vjerujte, još je teže zadržati ga, i to zbog nas samih. Najgori smo si kritičari, sami si podižemo ljestvice, iz sezone u sezonu, sve više. Pritom izgubimo iz vidokruga kako nas doživljava struka i publika jer iz tjedna u tjedan samo pokušavamo odraditi najbolju moguću emisiju, dati sve od sebe da nekome pomognemo, nekoga spasimo, nešto riješimo. Tako nam ove nominacije dođu kao rijedak trenutak kada zastanemo i sami sebi kažemo ‘bravo’ - ističe Paradžiković za koju se 13. sezona, jer upravo je ta u tijeku, baš kao i za njezinu ekipu, nije pokazala nesretnom. Štoviše, krenuli su jako s pričom koja je potresla Hrvatsku, onom o slučaju “Damir Škaro”.

- To je jedan od onih trenutaka na koji sam najponosnija u ovoj sezoni, ali prije svega sam ponosna na kolegu Ivana Čorkala. Sama žrtva silovanja izjavila je kako to sama ne bi uspjela izgurati, on joj je bio podrška kakvu nije mogla zamisliti. Ovoga sam Božića od nje i njezine obitelji dobila čestitku u kojoj su mi napisali da nemaju dovoljno riječi hvale za to što je on njima napravio. Ili trenutak kada su me, nakon priloga o samoprozvanom kiropraktičaru Anti Pavloviću, zvali pripadnici ATJ Lučko da mi kažu ‘pa tko je ona neustrašiva mala’, misleći na Emu Branicu i način na koji je neustrašivo stala ispred čovjeka koji je nasilan i agresivan, želeći spasiti čovjeka kojeg je držao u ropstvu. Bio je tu i trenutak kada je Ana Malbaša u potragu za ratnim zločincem otišla preko granice i suočila se oči u oči s čovjekom koji je u Vukovaru i silovao i ubio. Ta hrabrost koja ne poznaje granice u potrazi za istinom uvijek me iznova čini ponosnom - navela je Paradžiković, ističući i druge priče svoje vrijedne redakcije.

- Novinarstvo je zanat, to se može naučiti, ali biti čovjek, e takvi se rijetko sreću! A ja vam imam čast svaki dan doći na posao, provoditi posljednjih 13 godina, svaki radni dan, baš s takvim ljudima, ljudinama.

Ples sa zvijezdama, Nova TV

Aduti su im odlična zabava, inovativnost i dobar ritam

Projekt “Ples sa zvijezdama” Nove TV, koji je bio najgledanija zabavna emisija prošlogodišnje proljetne sheme, već je rezultatima gledanosti pokazao da je omiljen među publikom, stoga veseli što je i ulaskom u finale nagrade Zlatni Studio u kategoriji za najbolju televizijsku emisiju još jednom dobio podršku i priznanje. Puno entuzijazma i dobre energije utkalo se u taj show i rezultat, na koji smo ponosni, nije izostao - kaže Sanja Tucman, direktorica produkcije Nove TV, koju smo pitali kako će njezina ekipa proslaviti ako upravo njihov projekt dobije Zlatni Studio.

- Nagrade su lijep podsjetnik na projekte na kojima smo radili, koji su nam obilježili neku sezonu, no moram priznati da se ne zanosimo previše, nego uvijek nekako gledamo naprijed. Tako da u trenutku kada se šampanjci otvaraju, mi smo već u žrvnju novih produkcija i kreativnom zanosu kako bismo naše gledatelje opet iznenadili i zabavili nečim novim - iskrena je Sanja Tucman koja je “Ples sa zvijezdama” realizirala zajedno s više od stotinu ljudi iz produkcije Nove TV.

Na što su u tom spektaklu najponosniji?

- Ponosna sam na sve segmente, na cijeli produkcijski tim ovog iznimno zahtjevnog projekta u kojem je bilo potrebno uskladiti jako puno detalja da bi u konačnici emisije uživo bile spektakl. U showu smo koristili i inovativnu tehnologiju te razne specijalne efekti koje su omogućavali da svaki plesni broj bude jedinstveni vizualni doživljaj koji se pamti - kaže Sanja Tucman koju smo pitali možemo li očekivati i drugu sezonu “Plesa sa zvijezdama” na Novoj TV i kada.

- Nova TV ima prava i na novu sezonu ‘Plesa sa zvijezdama’, no zasad još ne možemo najaviti kada je možete i očekivati. Neka to ostane slatko iščekivanje za naše gledatelje - objasnila je direktorica produkcije Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50