DONOSI HT

5G u Hrvatskoj: Više nije potreban skupi moćni uređaj, najpopularnije igre odsad dostupne svima! Evo kako

Najveća i najbrža 5G mreža u Hrvatskoj uz gigabitne brzine od 12. kolovoza je zahvaljujući Hrvatskom Telekomu dostupna na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi, a gejmeri i kreatori video igri prvi otkrivaju kako gejmeri mogu iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija!
Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će Internet kakav znamo

Dobrodošli u 5G Hrvatsku.

Najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji je na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra. Zahvaljujući tome od 12. kolovoza Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija na kojima HT osigurava 5G mrežu njih čak 149 ili svaka četvrta radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika, omogućene još veće gigabitne brzine!

Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će Internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.

Kako svi možemo iskoristiti priliku koju donosi 5G tehnologija? U 5G UNBOXING specijalu Hrvatskog Telekoma znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji.


Zamislite da jedan dan ne morate imati skupo računalo kako biste mogli igrati najraskošnije video igre na svijetu. Zamislite, zatim, da jedan dan ne morate imati baš nikakvo računalo kako biste mogli igrati takve igre, kompleksnog gameplaya i bogatog vizualnog identiteta. Jeste? Sada zamislite kako je taj dan upravo stigao, a povijest gejminga se zauvijek promijenila. Sve zahvaljujući 5G tehnologiji koja softverske procese, koji su se do sada odvijali u vašim računalima, odvodi na udaljen sustav, u cloud, da bi se kroz sliku vratili na zaslon vašeg uređaja - koji od sada može biti i sasvim običan telefon.

Važno: Mobile cloud gaming I 5G tehnologija nisu daleka budućnost - nisu uopće budućnost – jer najbrža I najveća 5G mreža stigla je u Hrvatsku i već je njome pokriveno dva milijuna ljudi. Sve o čemu ovdje pišemo već je moguće. Budućnost je stigla, i 5G tehnologija već transformira način na koji živimo, razmišljamo, obrazujemo se ali i - igramo video-igre.

image
Nikola Stolnik, Vid Juračić i megapopularni gejmer Malajski Tapir igraju Call of Duty na 5G mreži u Zagrebu u Radničkoj na brzini od približno 1 gigabita u sekundi!

Najbržu i najveću 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji među 600 lokacija ima čak 149 stanica s najvećim brzinama u 12 hrvatskih gradova! Uz gigabitne brzine 5G mreža omogućit će spajanje do milijun uređaja na kvadratnom kilometru, a vrijeme odaziva (latencija) bit će toliko malo da će biti moguća komunikacija mašina u realnom vremenu. Uz 5G počeo je vrhunac četvrte industrijske revolucije. Kako svi možemo doživjeti benefite novih znanstveno-tehnoloških postignuća?

U ekskluzivnom 5G UNBOXING serijalu Hrvatskog Telekoma prvi put u Hrvatskoj 33 vodeća stručnjaka otkrivaju kako svatko od nas može iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija. Znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi u razgovoru s Vidom Juračićem, arhitektom i omiljenim YouTuberom, iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji koja će nam pojednostaviti i olakšati život te omogućiti rast poslovnih prilika i nevjerojatan razvoj industrija I cijelog društva.

Evo što 5G tehnologija znači za gaming, vaše gejmerske karijere, omiljene igre i – najvažnije - vaš novčanik.

5G UNBOXING: BUDUĆNOST GAMINGA JE STIGLA. POGLEDAJ!

Očekuje se kako će se broj gejmera na svijetu do 2023. godine popeti na više od tri milijarde. Svi oni - iako smo u trećem desetljeću 21. Stoljeća - da bi zaigrali svoju omiljenu igru i dalje moraju biti doma, imati mir i tišinu, dobro računalo, internetsku vezu samo za sebe da bi osigurali što brži odaziv. Latencija ili odaziv uz 5G tehnologiju bit će gotovo neutralizirana jer se komunikacija između vašeg računala i servera događa gotovo u realnom vremenu. U svijetu online multiplayer igara takva, najniža latencija zabilježena u ljudskoj povijesti osigurava bolje iskustvo igranja, poboljšava sinkronicitet i čini vas boljim igračem. Ako igrate neku brzu online pucačinu, u kojoj milisekunda može učiniti razliku između života i smrti, vrlo mala latencija koja dolazi uz 5G tehnologiju pomoći će vam da dođete do pobjede. U svijetu u kojem smo do sada živjeli, a u kojemu je prosječna latencija iznosila 50 milisekundi, mrtvi pikseli mogli su vam omesti iskustvo igre te vas izbaciti iz fokusa Uz 5G to odlazi u prošlost. Stiže revolucija, stiže mobile cloud gaming.

- Gejmeri će najbolje iskoristiti 5G tehnologiju kroz cloud gaming. Cloud gaming je novi način dostave igara korisniku: igra se događa na nekom serveru, a korisniku se šalje samo video zapis visoke razlučivosti koji on onda gleda na svom mobitelu, PC-u ili laptopu.To znači da će od sada moći igrati bilo koju igru, na bilo kojem uređaju i bilo gdje. Uz 5G više nema nikakvih ograničenja – ne morate više biti doma, gejmat će se i u tramvaju – rekao je o novoj tehnologiji koja će osigurati cloud gaming doc. dr. sc. Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije pri zagrebačkom FER-u.

Još jedan važan igrač s brzorastuće hrvatske gejmerske poslovne scene, Nikola Stolnik iz Good Game Globala, slaže se s ocjenama Sužnjevića, potvrđujući kako uz 5G tehnologiju gejmeri više neće ovisiti o vlastitom hardveru. - Uz 5G mrežu više nećemo ovisiti o hardveru. Za igranje video igri bit će nam potreban samo mobitel u džepu ili bilo kakav zaslon te 5G mreža. Hardver postaje nepotreban – rekao je Stolnik.

I Aniti Mandić, koja svoje igranje streama pod nadimkom ZEFYxo na specijaliziranoj gaming platformi Twitch, i koja je je jedna od ikona gaminga u Hrvatskoj, internetska brzina je – ‘gotovo sve u životu’. 5G tehnologija i cloud gaming uvest će promjene i u njezinom životu i karijeri. - Uz 5G tehnologiju moći ćemo streamati igre kao što danas streamamo filmove ili serije. Igre će raditi puno bolje i veza neće pucati. Sit back and relax, uz 5G sve će raditi bolje – opisuje benefite nove tehnologije ZEFYxo.

Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?

• srpanj 2018. prva 5G demonstracija u Hrvatskoj – igranjem nogometa u virtualnoj stvarnosti u Puli

• ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru

• lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku (Krk)

• rujan 2019. prvi video prijenos putem drona na 5G mreži

• listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu

• prosinac 2020. s FER-om pokrenuta prva 5G kampus mreža u Hrvatskoj

• prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika

• lipanj 2021. 5G mreža dostupna već u 76 gradova I 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika

• lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming

• kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova

Andrej Levenski iz Gamepiresa, domaće gejmerske kompanije koja stoji iza megapopularnog naslova Scum – video igre koju je 2018. u 24 sata kupilo čak 250 000 ljudi, a na Twitchu je svojedobno po popularnosti srušila i Fortnite - kaže kako mobile cloud gaming i 5G tehnologija omogućuju da baš svi korisnici mogu igrati visokobudžetne naslove na jednostavnim uređajima poput TV-a ili mobitela koji su opremljeni 5G komunikacijom. Gamepires je tijekom 2018. prodao više od milijun primjeraka svoje igre na platformi Steam, gdje je Scum tjednima stajao među 10 najprodavanijih video igri.

- Uz 5G tehnologiju iskustvo igranja više neće biti rezervirano samo za vlasnike moćnih konzola ili PC računala. Uz cloud gaming svi možemo igrati visokobudžetne naslove s vrhunskim grafikama na jednostavnim uređajima kao što je TV ili mobitel opremljen 5G mrežom. Uz to, zbog 5G mreže mi ćemo dobiti novi set igrača koji su, možda, htjeli probati našu igru, ali do sada nisu mogli. Naša igra Scum dostupna je na streaming servisu što znači da je možeš probati i na mobitelu, putem ultrabrze mreže. Više ne moraš imati računalo od 20000 kuna – rekao je Levenski.

Nalazimo se na prekretnici razvoja čovječanstva, a promjene koje dolaze uz 5G tehnologiju osjetit će i domaća gejmerska zajednica koja, prema istraživanju komunikacijske agencije Equestris, provedenom na uzorku od 420 domaćih gejmera, od početka pandemije koronavirusa uz video igre provodi čak 70% više vremena nego prije pandemije. Domaći gejmeri su, prema istom istraživanju, sve aktivniji u online multiplayer igranju. Danas češće igraju u multiplayer nego singleplayer modu, dok je prije koronavirusa situacija bila obrnuta.Tako je singleplayer mode nakon početka epidemije pao s 44% na 37% ispitanika, dok je multiplayer mode narastao s 35% na 39% ispitanika. Svi oni će uz 5G revolucionarizirati svoje iskustvo online multiplayer igranja.

Svijet kakav znamo više nikada neće biti isti. Način na koji radimo, živimo i zabavljamo se promijenit će se zauvijek. Obrazovanje, zdravstvo, kultura, promet, zabava - čitave industrije suočene su s dosad nezamislivim promjenama – pa tako i ona gejmerska. Gradovi, društva i ekonomije ulaze u novu, gigabitnu eru.

Dobrodošli u 5G svijet.

MALAJSKI TAPIR: Brzina I niska latencija su za gejmere najvažniji na svijetu!

5G mreža imat će važnu ulogu u životu gejmera jer omogućuje neograničen pristup informacijama i prijenos podataka vrlo velikim brzinama, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Sve do sada poslužitelji online multiplayer igara suočavali su se s tim temeljnim izazovom cloud gaminga – latencijom. Odaziv ili latencija je vrijeme koje mora proći otkako igrač pošalje komandu odnosno paket podataka do svog poslužitelja tj. do servera, koji mu zatim vraća sliku na zaslon njegova uređaja. Uz 5G tehnologiju taj će se proces odvijati vrlo brzo.

- Brzina interneta i odaziv mreže su za gejmere najbitniji na svijetu. Ponekad doslovno milisekunde odlučuju hoćeš li pobijediti ili izgubiti. Zahvaljujući 5G tehnologiji stiže cloud gaming, a to je doslovno revolucija! Video igre igrat ćemo bez ikakvih problema i zastajkivanja bilo gdje se nalazimo. Igre koje su najveće čudo moderne tehnologije imat ćemo samo na klik – ističe Ivan Rado ili Malajski Tapir, najpoznatiji osječki gejmer kojeg na YouTubeu prati više od 260 tisuća ljudi.

5G UNBOXING - serijal koji prati više od 500 tisuća ljudi! Provjeri zašto

Aplicirajući principe dizajna sadržaja usmjerenog na potrebe ljudi, serijal Hrvatskog Telekoma 5G UNBOXING kroz 6 YouTube webizoda analizira budućnost gejminga i pametnih gradova, istražuje prilike privatnih kampus mreža i nove potencijale dronova i video streaminga te ulazi u nove stvarnosti (AR, VR, MR). Provjerite zašto više od 500 tisuća ljudi prati 5G UNBOXING!

5G UNBOXING: KAKO ĆE 5G PROMIJENITI HRVATSKU

5G UNBOXING: UĐITE U SPOJENU STVARNOST

5G UNBOXING: STIŽE STREAMING REVOLUCIJA


Sponzorirani prilog je napravljen u produkciji Native Ad studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59