Nevjerojatne promjene

Adrienne je odvjetnica za programere, otkrila nam je što zapravo radi i zašto je to hit zanimanje budućnosti

Developer advocate upoznaje developere s novim trendovima i znanjima, a djeluje i kao posrednik između programera i drugih odjela u tvrtki
Adrianni Tacke ovo će biti drugi put da posjećuje Hrvatsku
 Facebook Adrianne Tacke

Ljudsko znanje udvostručuje se svake dvije godine, ali ono koje trebaju programeri. vjerojatno, svaka dva sata. Prema tome, nije lako biti uvijek „u toku“ s novim trendovima u industriji. Primjerice, prije 10 godina Java je bio najpopularniji programski jezik, no sada je već Python, dok Ruby više nema ni na mapi. Uz praćenje kretanja tržišta, tu je i vječni problem usklađivanja želja između klijenta i mogućnosti produkcije, kao i sama činjenica da je potrebno odraditi dobiveni posao. Tako da, život programera nije ni najmanje lagan. I zato je nastalo novo zanimanje - developer advocate.

Riječ je programeru koji ima dva zadataka. Prvo, upoznati ostale kolege s novim trendovima na tržištu i pomoći im usvojiti nova znanja te mogućnosti tehnologije koju je razvila njihova tvrtka. Drugo, služi kao posrednik između programera i drugih odjela u firmi (prodaje, marketinga, inženjera) te „prevodi“ drugim kolegama zahtjeve klijenta. O važnosti tog zanimanja govori i plaća koja dolazi s njim. Naime, u SAD-u u prosjeku zarađuju i do 130.000 dolara godišnje.

Upravo takav posao radi Adrienne Tacke, developer advocate u jednoj od najpoznatijih tvrtki za razvoj tehnologija za upravljanje bazama podataka, američkom MongoDB-u. Ona je po struci software developer koji je odlučio izaći iz zatvorenog kruga programera i prenositi znanje drugim kolegama, ali i laicima. Piše blog, pomaže u organizaciji događanja, govori na konferencijama, stvara sadržaj za YouTube i Twitch, odgovara na pitanja programera te na druge načine afirmira i pomaže developerima da brže i jednostavnije riješe svakodnevne zadatke u svom računalnom kodu.

- Jednostavno uživam u podučavanju tehničkih pojmova, a kreativne mogućnosti su beskrajne - kaže Tacke u razgovoru za Jutarnji list.

Svoje znanje prenosit će i 7. i 8. rujna u Zadru kada će govoriti na Infobip Shift 2021. konferenciji, najvećoj developerskoj konferenciji u Hrvatskoj ikad, ali i najvećoj developerskoj konferenciji koja će se ove godine organizirati u Europi. Održat će predavanje pod nazivom "You can do it, put your backend to it!". Cilj joj je, kaže, pokazati programerima kako se usredotočiti na brzu implementaciju stvari koje u web aplikacijama danas najčešće koriste poput provjere autentičnosti, autorizacije i sličnih rješenja.

- Programerima su takve stvari svakodnevne, repetitivne i dosadne, ali želim im pokazati da ne moraju biti dosadne i oduzimati vrijeme ako iskoriste prednosti MongoDB Realma - kaže Tacke.

Pojašnjava da su stranice za prijavu na web servise stvari koje često uzimamo zdravo za gotovo. No, programeri kad ih rade moraju odlučiti koji će sistem za provjeru autentičnosti korisnika upotrijebiti. O tome ovisi sigurnost, privatnost, a u mnogim slučajevima i profitabilnost tih servisa.

Zagovornica programera, koja živi u Las Vegasu, ističe da joj je ovo drugi put da dolazi u Hrvatsku. Prvi put je bila prije koju godinu i to je putovanje, ističe, upotpunila i ukusnom hranom.

- Volim slatko pa sam bila uzbuđena isprobati vaše slastice. U Hrvatskoj sam prvi put u životu probala štrukle i mogu reći da su fenomenalne - kaže Tacke.

Ovoga puta, navodi, ide na širu turu po Europi. Nakon Zadra posjetit će Paris te druga mjesta.

- Europa je divna i uživam upoznavati različite kulture i hranu brojnih zemalja ovdje - kaže Tacke.

Dodaje da i na putu slijedi dnevnu rutinu.

- Imam samo jednu konstantu u životu. Odvajam si vrijeme za pripremu i potpuno uživanje u jutarnjem caffee latteu. To mi je ritual s kojim započinjem dan. O tome sam čak snimila i YouTube video - kaže Tacke.

Drugih dnevnih rutina nema. No, navodi da si unutar dana cjelokupan posao organizira u blokove međusobno povezanih aktivnosti. Tako ima blokove za administratorske zadatke pa za one za e-poštu, za ažuriranje zadataka u Jiri, za sređivanje kalendara itd.

- Svaki blok mi pomaže postaviti prihvatljiva očekivanja o tome što želim postići i pomaže mi odrediti koliko bih na što trebala biti usredotočena - kaže Tacke.

Ističe da programere potiče da pišu blogove.

- Moj stav je da programeri ne moraju blogati, ali zasigurno postoje mnoge prednosti ako to čine. Osim što će tako razviti vlastiti skup dokumentacije koji im pomaže u poslu, blog im pomaže i da razmišljaju o određenoj temi iz drugog kuta, pomaže im promijeniti perspektivu, a tako i sami spoznaju više - kaže Tacke.

Navodi da je o tome govorila u postu "Documentation: The Missing Pieces". Tvrdi kako ju je takvo promišljanje navelo da napravi jedan od, kako ga opisuje, najuzbudljivijih projekata do sada, i svakako onaj s kojim se najviše ponosi - knjigu 'Kodiranje za djecu: Python'.

- Kažu da ako djetetu možete nešto objasniti, onda sigurno razumijete temu! Ovo je bila jedna od najizazovnijih stvari u mojoj karijeri, ali i jedno od mojih najponosnijih postignuća! Pomoglo mi je da razvijem svoju vještinu razbijanja tehničkih koncepata u jednostavnije oblike na privlačan način. I dan danas dobivam e-poštu i poruke preko društvenih mreža u kojima mi se javljaju roditelji koji mi se zahvaljuju jer su im djeca zavoljela i naučila osnove Phytona. Takvo iskustvo vam dade novo povjerenje u sebe - zaključuje Tacke.

Adrianne Tacke svoje će predavanje na Infobip Shift konferenciji održati u srijedu 08. rujna na pozornici dvorane Krešimira Ćosića u Zadru.


Infobip Shift konferencija održava se pod medijskim pokroviteljstvom Hanza Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:48