Veliki hit

Ako obožavate ‘The Last of Us‘, u kina dolazi novi film koji također pripada sve popularnijem podžanru

Riječ je o dugoočekivanom znanstveno-fantastičnom trileru koji istražuje dubinu odnosa surogat oca i kćeri u teškim, apokaliptičnim uvjetima

Adam Driver

 Patti Perret

Joel i Ellie iz serije „The Last of Us“, Logan i Laura iz filma „Logan“ te Clem i Lee iz video igre „The Walking Dead“.

Ovi likovi dolaze iz različitih produkcijskih pera, no svi oni dijele nekoliko snažnih poveznica. Njihov univerzum nalazi se u postapokaliptičnom svijetu, priča je toliko moćna da vrlo lako ukrade pažnju publike, a glavni pokretač radnje jest duboki i emotivni roditeljski odnos između snažnog muškog lika koji bježi od svoje prošlosti te hrabre djevojčice uz čiju pomoć izađe na kraj sa svojim unutarnjim demonima. Važno je naglasiti da njih dvoje pritom nisu u nikakvom obiteljskom srodstvu već ih različite okolnosti povežu prema ostvarenju istoga cilja.

Sadržaj s ova tri faktora postao je toliko popularan među publikom da je čak dobio i svoj vlastiti podžanr koji u slobodnom prijevodu s engleskog glasi „duo surogat otac i kćeri“. Da se, pak, radi o uspješnom konceptu možemo vidjeti po rezultatima posljednjeg od ova tri ranije spomenuta naslova.

Naime, serija "The Last of Us" bliži se kraju svoje prve sezone i to s fantastičnim brojkama. Premijeru je sredinom siječnja ove godine u live vremenu gledalo više od pola milijarde gledatelja, a sa svakim je tjednom ta brojka rasla pa je tako sedmu epizodu pogledalo više od milijardu ljudi.

image

Scena iz serije "The Last of Us"

Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia

Kako se bliži finale, mnogo je kritičara još jednom otvorilo raspravu o tajni uspješnosti ove serije. Neki od njih svoje su novce stavili upravo na ranije spomenuti koncept, odnosno na povezanost između glavnih likova, Joela i Ellie, koji tijekom serije razviju snažan i emotivan roditeljski odnos.

Popularni podžanr

Bilo kako bilo, nitko ne može negirati uspjeh ijednog od spomenutih naslova zbog čega ne čudi da je Hollywood odlučio dalje istraživati ovaj sve popularniji podžanr. Na novi uradak ne moramo dugo čekati jer 16. ožujka u hrvatska kina dolazi film „65“. Riječ je o dugoočekivanom znanstveno-fantastičnom trileru koji ponovno istražuje dubinu odnosa surogat oca i kćeri u teškim, apokaliptičnim uvjetima.

Radnju nećemo previše otkrivati, već samo osnovno. Iskusni pilot po imenu Mills pada sa svojom svemirskom letjelicom na nepoznati planet za koji se ubrzo otkriva da je Zemlja, samo prije 65 milijuna godina. Uz njega, jedina preživjela članica posade je uplašena, ali hrabra Koa i njih dvoje moraju pronaći način kako pobjeći s planete koja vrvi strašnim dinosaurima.

Iz ovog kratkog opisa je jasno kako su ispunjene sve tri kućice za odličan film o surogat odnosu oca i kćeri, pogotovo kada se u obzir uzme lista glumaca. Ulogu pilota Millsa utjelovio je dobro poznati Adam Driver kojega smo zapamtili u filmovima kao što su „Priča o braku“ (Marriage Story), „BlacKkKlansman“ i „Dinastija Gucci“ (House of Gucci). Kako je sam istaknuo u jednom intervjuu, nije mogao odoljeti prilici da glumi lika čija fizička borba za preživljavanje odražava njegovu emocionalnu bitku.

- Zanima me svaka razina snimanja filma i nijedno filmsko iskustvo nije jednako. Ovaj film, 65, čini se odmah kao jedinstven projekt. Radnja uključuje dinosaure, ali i dalje ima mjesta za promišljene likove i bitne teme – istaknuo je Driver prilikom predstavljanja filma.

image

Adam Driver i Ariana Greenblatt .

Sony Pictures

Uz njega će glumiti 15-godišnja Ariana Greenblatt čije smo lice već mogli vidjeti u uspješnicima kao što su „Osvetnici: Rat beskonačnosti“ (Avengers: Infinity War) i „Ljubav i čudovišta“ (Love and Monster), dok je svoje ime izgradila u Disneyevoj seriji „Stuck in the Middle“. Ipak, ovo će joj biti najveći test karijere jer će glavna svjetla reflektora dijeliti rame uz rame s glumcem koji iza sebe ima već dvije nominacije za Oscara.

- Pobrinula sam se da budem pripremljena svaki dan i da se potpuno uživim u svoj lik. Kao mladoj latinoameričkoj glumici, bilo mi je važno da maksimalno iskoristim ovu nevjerojatnu ulogu i ovu priliku - za sebe i sve druge latino djevojke – kazala je. Za Kou, djevojčicu koju glumi u filmu, istaknula je da je slatka, nevina, no, opet, hrabra i znatiželjna cura koja jako raste u karakteru kako se radnja bliži kraju.

Nijemi filmovi

Uz velika glumačka imena, uspjeh će garantirati i impozantna postava koje se krije iza kamere. Naime, scenarij i režiju potpisuje dvojac Scott Beck i Bryan Woods, scenaristi postapokaliptičnog horor hita „Mjesto tišine“ (A Quiet Place) koji je zaludio gledatelje i oduševio kritičare. Poznati su i po intrigantnom slasher hororu „Haunt", te nadolazećoj horor ekranizaciji kratke priče Stephena Kinga „The Boogeyman“.

Prilikom predstavljanja filma su još jednom ponovili kako su jako inspirirani snimanjem nijemih filmova te da se zato oslanjaju na osnovne principe kinematografije, koristeći pritom minimalističke alate da ispričaju priču na najepskijoj mogućoj razini. To znači da u filmu očekujte jako malo dijaloga, no priča će biti naglašena kroz elemente koji nisu izgovoreni.

image
Patti Perret

Na filmu je radio i producent Sam Raimi. Obožavatelji horora pamte ga po kultnoj franšizi „Evil Dead“, kao i drugim zastrašujućim draguljima poput „Dar“ (The Gift) i „Odvuci me u pakao“ (Drag Me To Hell). Ljubitelji Marvela ga, pak, pamte kao glavnu i odgovornu osobu za originalnu Spider-man trilogiju s Tobey Maguireom te po prošlogodišnjem megahitu „Doktor Strange u Multiverzumu Ludila“ (Doctor Strange in the Multiverse of Madness), filmu o superherojima s najvećom zaradom u 2022. godini.

Vizualni efekti

Uz kreatore i renomiranog glavnog glumca, najveći adut filma su također i specijalni te vizualni efekti kojima su realistično dočarali prapovijesnu Zemlju i zastrašujuće dinosaure predatore, ali i futurističke gadgete i oružja. Vizualne efekte nadgledao je nagrađivani Chris Harvey (Superman: Povratak, Tron: Nasljedstvo, Brzi i žestoki 6), dok je za specijalne efekte bio zadužen impresivni Mark Hawker (Spider Man 2, Brzi i žestoki 2, Godzilla).

Stoga, ako želite uživati u još jednom odličnom filmu koji istražuje dubinu tematike surogat oca i kćer, pogledajte „65“ koji se u hrvatskim kinima prikazuje od 16. ožujka.

image
Sony Pictures

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Con Filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:05