Nikad lakše

Ako se riješite ove navike uštedjet ćete i do 2500 kuna godišnje. Sve što trebate jest – ostati doma!

Postoji niz usluga koje plaćamo drugima, iako ih, zapravo, možemo obaviti iz udobnosti doma te na taj način ‘ušparati‘ novac
 HP

Temperature su pale, toplana je pustila grijanje, a kiša je potjerala ljude s ulica. Službeno je – ljeto je završilo! Nema više sunčanja, kupanja i aktivnosti na otvorenom, što znači da možemo krenuti sa zimskim snom i udobno se smjestiti u topli dom te uštedjeti koju kunu. Sve je to točno, osim ovog zadnjeg dijela.

LendEdu, tvrtka specijalizirana za pružanje zajmova, pitala je više od 1.000 odraslih Amerikanca o njihovim potrošačkim navikama i došli su do zaključka da trošimo više s dolaskom hladnijeg vremena. Ispitanici su odgovorili da tijekom ljeta potroše u prosjeku 2229 dolara, dok preko zime skoro 100 dolara više.

To zapravo i nije tako iznenađujući podatak kada zbrojimo sve troškove koji dolaze s hladnijim vremenom. Veći računi, nabavka zimske odjeće, blagdanska kupovina samo su neki od izdataka koji vrebaju s padom temperatura. Stoga nije naodmet uštedjeti koju kunu kako bi s većim budžetom dočekali proljeće, a potom i novu ljetnu sezonu.

Na sreću, postoji jedan segment života u kojemu svatko može pronaći žarko željene uštede, a sve što treba jest ostati doma. Naime, niz usluga koje plaćamo drugima zapravo možemo obaviti iz udobnosti doma te na taj način 'ušparati' koju kunu. Sve što je potrebno jest kupiti uređaj ili materijal koji oni koriste te uložiti pokoji atom vlastitog napora. U nastavku donosimo listu od pet proizvoda ili materijala koje je isplativo kupiti kako bi na duge staze uštedjeli novac.

Aparat za kavu

Prosječan Hrvat popije do šest kilograma kave godišnje s time da gotovo 85 posto građana pije barem jednu šalicu dnevno. Ovi podaci nisu ni najmanje šokantni jer je već godinama poznato da je Hrvatska zemlja „kavopija“, ali i da je Hrvatima jedna od omiljenih razbibriga odlazak na kavu u kafić s time da ta aktivnost nije ni najmanje jeftina.

Kava s mlijekom u zagrebačkim ugostiteljskim objektima u prosjeku košta 10 kuna, što znači da ako popijete jedan napitak dnevno u mjesec dana se nakupi trošak od 300 kuna, odnosno oko 3600 kuna godišnje.

U slučaju da kavu pripremate kod kuće uz pomoć aparata za kavu dolazimo do sljedeće računice: pakiranje kapsula za espresso dođe 30 kuna te sadrži 10 paketića, što je omjer 3 kune po šalici kave. Šećer i mlijeko su u tom slučaju neznatne stavke, no svejedno ćemo dodati još 20 lipa po kuhanju. Opet dolazimo do ukupnog iznosa od 3,20 kuna, što je ušteda od 6,80 kuna u odnosu na ispijanje kave u kafiću. Godišnje se ta brojka popne i do 2500 kuna, što je cijena jednog izuzetnog kvalitetnog aparata za kavu jer oni prosječni koštaju oko 1000 kuna. Prema tome, investicija u ovaj uređaj isplati se za manje od godine dana, pod uvjetom da prigrlite praksu ispijanja kave kod kuće umjesto u kafiću.

image
Shutterstock

Printer

Pandemija koronavirusa gurnula je prošle godine cijeli svijet u kućnu karantenu te time otvorila vrata za masovnu popularizaciju rada na daljinu. No, za kućni ured potrebno je imati pravilnu opremu, a brojne obitelji su u tom trenutku shvatile da im nedostaje jedan bitan uređaj u kućanstvu - printer. Tijekom prvog svjetskog lockdowna u Kini je porasla prodaja printera za čak 1600 posto jer su ljudi shvatili koliko je im je taj pretežito uredski aparat zapravo potreban i u vlastitom domu, s time da su njegovom nabavkom sebi ujedno i uštedjeli novac.

Cijena jednostranog printanja A4 stranice košta između 15 i 50 lipa, što, istini za volju, nije puno novaca, ali taj iznos može biti još i manji ako posjedujete printer. Osim toga, treba uračunati i vrijeme (ponekad i novac za prijevoz) potreban da se dođe do kopiraone.

Sami pisači su, pak, puno napredovali od doba kada su služili samo za printanje word dokumenata. HP+ ima tako u ponudi smart printere koji samostalno naručuju tintu! Riječ je o usluzi HP Instant Ink koja otkriva kada je tinta pri kraju te zatraži automatsku dostavu novih ispisnih uložaka na kućnu adresu. Ušteda leži u tome što HP Instant Ink koristi ispisne uloške velikog volumena koji su veći i jeftiniji od onih u trgovini, kao i plaćanje na osnovu broja ispisanih stranica, a korisnici mogu birati između različitih mjesečnih planova koji se kreću od 8,99 kuna mjesečno, uz uštede do 70 posto na vrhunskim HP-ovim originalnim tintnim ispisnim ulošcima. Uz to, kupac koji kupi HP+ pisač dobit će šest mjeseci besplatne tinte i još jednu dodatnu godinu jamstva na uređaj.

image
HP

Uz ovu uslugu se i čuva okoliš. HP, naime, nudi i mogućnosti recikliranja, uključujući unaprijed plaćeno recikliranje i dostavu ispisnih uložaka. U okviru inicijative Planet Partners HP je do danas reciklirao više od 875 milijuna tintnih i tonerskih ispisnih uložaka, a 80 posto novih HP-ovih originalnih tintnih ispisnih uložaka te 100 posto novih HP-ovih originalnih tonerskih ispisnih uložaka sadrži do 45 posto ili više reciklirane plastike.

Pribor za bojanje kose

Žene u prosjeku bojaju svoju kosu svakih četiri do šest tjedana, ovisno o tome žele li obnoviti trenutnu nijansu ili isprobati neki novi izgled. Ako su dosljedne toj praksi, to znači da godišnje bojaju kosu barem 10 puta godišnje.

Kada u obzir uzmemo da bojanje duge kose u frizerskom salonu košta minimalno 200 kuna došli smo do cifre od 2000 kuna.

Pogledajmo sada opciju bojanja kose kod kuće. U maloprodaji pakiranje boje za kosu košta između 30 i 60 kuna, dok kompletni set za bojanje u specijaliziranim trgovima dođe 35 kuna. Ako se i dalje držimo brojke od 10 bojanja godišnje to nas dovodi do ukupnog iznosa od 485 kuna (prosječna cijena boje je 45 kuna, a pribor za bojanje se može koristiti više puta te ga nije potrebno opet kupovati). Ušteda je, dakle, veća od 1500 kuna.

Istina, nakon svakog tretmana će vam kupaonica biti blagi kaos, ali čišćenje ide puno lakše ako imate tisuću kuna više u džepu.

image
Shutterstock

Radni alat

Pandemija koronavirusa pokazala nam je da ne možemo uvijek računati na vanjsku pomoć u slučaju kvara u kući i da se ponekad trebamo uzdati i u vlastite mogućnosti kada su u pitanju sitni popravci. Alati poput bušilice ili flekserice uvijek dobro dođu, baš kao i odvijači, kliješta te ostali radni pribor.

Osim što ćete kroz vlastiti rad naučiti nove vještine također ćete i uštedjeti novac. U drugoj polovici ove godine drastično je poskupjela cijena materijala, a samim time i „ruke“ majstora. Popravljanje namještaja ili promjena slavine su maleni poslovi koje uz pravilan alat možete i sami obaviti.

Ne morate se čak ni ograničiti samo na rješavanje kvarova već možete uskočiti u poneki DIY projekt te iznjedriti unikatan komad namještaja ili urediti dnevni boravak po vlastitom ukusu.

Naravno, podrazumijeva se da poslove poput mijenjanja instalacija ili zidanja zidova ostavite profesionalcima kako ne bi stvorili probleme koji će vas kasnije samo koštati više.

image
Shutterstock

Priprema hrane

Tijekom užurbanog radnog tjedna često nemamo vremena izdvojiti sat ili dva za pripremu kvalitetnog ručka ili večere. Tom prilikom priskačemo uvijek dostupnom, ali i skupljem rješenju – naručivanju hrane.

Forbes je proveo istraživanje koje je pokazalo da je u prosjeku pet puta skuplje naručiti hranu iz restorana nego ju od nule pripremiti u vlastitoj kuhinji. Primjerice, cijena porcije teriyaki piletine u američkim restoranima iznosi 21,94 dolara, dok se to isto jelo može kod kuće pripremiti za 1,30 dolara. Razlika je ogromnih 20 dolara (130 kuna). Nažalost, slično istraživanje nije provedeno na našim prostorima, no lako se može zaključiti kako je moguće uvelike uštedjeti ako sami obučemo pregače i jelo pripremimo kod kuće umjesto da glad utažimo naručivanjem hrane iz restorana. Dobro se to vidi na primjeru hamburgera koji u prosječnim burger barovima košta minimalno 50 kuna. Evo kako ta računica izgleda kod kuće: pakiranje od šest pljeskavica u trgovini stoji 30 kuna, što znači da je jedna pljeskavica plaćena 5 kuna. Pecivo za burgere u pekari stoji 4 kune, a dodaci (sir, kečap, majoneza, zelena salata, kiseli krastavci, panceta) vas neće koštati više od 5 kuna po osobi. Dakle, radi se o trošku od 14 kuna i nešto truda, umjesto 50 kuna.

image
Ilustracija
Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:25