Princezine kronike

Buduća britanska kraljica sama kuha, ujutro pije poseban napitak, a ‘tješi se‘ neočekivanim snackom

Mnoge navike princeze Catherine, koje je usvojila kada se pridružila kraljevskoj obitelji, mogu nam biti inspiracija na putu k zdravom životu
 James Whatling/the Mega Agency/profimedia

Reality zvijezda Kim Kardashian bila je glavna tema mnogih razgovora nakon Met Gale 2022. na kojoj je nosila slavnu haljinu Marilyn Monroe. I to ne zbog same haljine iz 1962., već zbog Kiminog nastojanja da pod svaku cijenu uđe u nju.

I zaista, cijena je bila prilično visoka, Kim je morala u tri tjedna izgubiti dva konfekcijska broja. Zbog toga je krenula na rigoroznu dijetu tijekom koje je jela samo povrće i mahnito vježbala. Njezin potez oštro su osudili ne samo fanovi, nego i druge slavne osobe poput glumice Lili Reinhart koja ju je prozvala na Instagramu.

No, nije Kim jedina koja je izazvala kontroverze svojim jelovnikom. Sjetite se samo Victorije Beckham i priznanja njezinog supruga Davida da bivša Spajsica svakog dana već 25 godina jede samo jedan te isti obrok – ribu na grilu i pareno povrće. Iako su mnogi stručnjaci komentirali njezinu prehranu i zaključili da nije baš najzdravija, logika nalaže da ne bismo trebali slijepo slijediti navike slavnih i svaki trend koji nam serviraju.

Ipak, među kontroverznima ima i onih zvijezda čije navike nam mogu biti inspiracija na putu do zdravijeg i kvalitetnijeg života. A i jelovnika!

Jennifer Aniston

„Ne dopuštam da prehrambene navike izmaknu kontroli gdje trebam gumb za resetiranje. Filozofije koje se držim glasi: jedi što više organskog voća i povrća, drži se niskog unosa šećera, pij litre i litre vode i dobro spavaj. Dopuštam si da si s vremena na vrijeme ugodim i više si ne postavljam nikakva pravila“, otkrila je Jennifer Aniston (54), zvijezda serije Prijatelji u intervjuu za Yahoo Food o svojim prehrambenim navikama. Iako nas njezina figura oduševljava iznova i iznova, ona nije rezultat striktnih dijeta, već, kako je navela, zdravih navika tijekom cijele godine i svjesnim odabirima.

image

Jennifer Aniston

Xavier Collin/image Press Agency/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Navika koju ne propušta niti jedan dan, otkrila je glumica u intervjuu za People, je čaša tople vode s limunom odmah nakon buđenja. Potom slijedi doručak, najčešće su to jaja s avokadom i malo kokosovog ulja, zobene pahuljice s bjelanjcima za dodatnu dozu proteina ili obrok koji može samo ispiti poput proteinski shake s okusom čokolade. Jennifer voli i napitke obogaćene bananom, borovnicama, višnjama, povrćem s malo kakaa ili maca praha. Kako se ne želi naći u situaciji da kod kuće nema omiljene sastojke, u hladnjaku uvijek drži narezano sirovo povrće pomno spremljeno u posebne posude, kao i usitnjenu kuhanu piletinu. Od toga uvijek, kaže glumica za Yahoo Food, može napraviti ukusan obrok – pileći burger omotan zelenom salatom.

Kako bi ostala puna energije između obroka, Jennifer pije puno vode i gricka zdrave ugljikohidrate poput orašastih plodova. I ne, ne odriče se pizze, tjestenine i deserata, no pazi da je umjerena. Velika je ljubiteljica lazanja, no tjesteninu i meso zamijeni tikvicama i patlidžanom. Zdrave navike nisu ključan faktor njezine prehrane, već i ostalih aspekata života. Formu i zdravo tijelo ne održava samo nutritivno bogatim jelovnikom, već i predanošću jogi, koju prakticira više od desetljeća, te dnevnoj meditaciji od 10 do 20 minuta.

Carrie Underwood

Američka country pjevačica Carrie Underwood (40) već godinama provodi naviku koja joj pomaže izdržati naporne nastupe na turnejama. Na svom Instagram profilu podijelila je s fanovima da vodi dnevnik prehrane.

„Pišem ga oduvijek jer sam ‘rupa bez dna‘ i mogu pojesti bilo što. Kada sam to prepoznala kod sebe, počela sam zapisivati sve što jedem. To mi pomaže da bolje biram obroke i obraćam pažnju na ono što unosim u sebe“, rekla je u intervjuu za Cosmopolitan. Carrie pritom sadržaj obroka zapisuje u mobilnu aplikaciju, no istraživanja su pokazala da je obična bilježnica također dobra ideja jer dovodi do istog rezultata – zdravijeg tijela, više energije i gubitka suvišnih kilograma.

image

Carrie Underwood

Angela Weiss/afp/profimedia

Unatoč svom užurbanom rasporedu, Carrie izdvaja vrijeme za tri obroka dnevno, s posebnim fokusom na zdrav ručak. Kako je pokazala na Instagramu, na njezinom tanjuru najčešće se nalaze tvrdo kuhana jaja, hrpe edamamea (zrna soje) i lupina (žute sjemenke mahunarki). Pjevačica je zapravo dugogodišnja vegetarijanka te izbjegava meso i mesne nusproizvode, a za sebe kaže da je i 95 posto veganka. No, osim povrća, humusa, jaja i mahunarki, Carrie svako jutro započinje šalicom kave jer je otkrila da joj kofein daje energiju. Topli napitak najčešće kombinira sa svojim guilty pleasureom, pločicom od tamne čokolade i slanih badema.

Ako i vi želite steći dobru naviku vođenja dnevnika prehrane poput Carrie i više osvijestiti što jedete, ključ je u tome da samo započnete. Znanost navodi da je za formiranje zdrave navike potrebno od 18 dana do više od šest mjeseci, zato treba biti strpljiv i ustrajan. A na putu do osviještene prehrane, koje donose dobro i vama i okolišu, pomaže vam dm u čijem novom katalogu za veljaču možete pronaći proizvode osviještene prehrane. U razdoblju od 1. veljače do 29. veljače 2024. za kupnju tri ili više proizvoda osviještene prehrane i dodataka prehrani u prodavaonici dm-a ili dm online shopu ostvarujete 15 x više bodova na svojoj dm active beauty kartici. Ako u prodavaonici dm-a u istom razdoblju kupite proizvode osviještene prehrane i dodataka prehrani u vrijednosti iznad 30 eura, na dar ćete dobiti kuharicu „Kulinarsko putovanje uz dmBio“. U kuharici pet foodblogera iz regije predstavlja po pet svojih recepata. Jedan od recepata uz video upute moguće je pronaći i u dm katalogu za 1. veljače. Novi katalog možete pronaći u prodavaonicama dm-a, ali i na dm online shopu ili u aplikaciji ‘Moj dm‘.

image
Hanza Media

Kate Middleton

Kada je riječ o kraljevskim krugovima, u njima se posebno ističe Catherine (42), princeza od Walesa i buduća britanska kraljica. Iako zbog protokola ne smije baš u tančine pričati o svojim prehrambenim navikama, izvori bliski kraljevskoj obitelji često otkrivaju što joj se nalazi na jelovniku. Poznato je da Kate vodi zdrav život i pomno bira što jede, od doručka pa sve do slastica, a često kuha zajedno sa suprugom Williamom. Prema izvorima za Harper‘s Bazaar, princeza je velika ljubiteljica zobene kaše za doručak jer joj dugo daje energiju za gust kraljevski raspored. Glavni obrok za doručak često se preporučuje kao obrok prije vježbanja jer oslobađa energiju tijekom cijelog treninga.

image

Princeza Catherine od Walesa

Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Otkako je postala članicom kraljevske obitelji, Kate je usvojila neke navike koje prije nije provodila, a među njima je i konzumacija sirovih, održivih namirnica. Istraživanja kažu da prehrana bogata sirovim voćem i povrćem poboljšava ten i smanjuje loš kolesterol. Zato princeza svoja jutra također započinje i klasičnim zelenim smoothiejem punim antioksidansa poput kelja, spiruline, matcha praha, špinata i borovnica kako bi održala čist i svijetao ten.

Za ručak obično jede lagane obroke bazirane najviše na povrću, a večera joj se najviše sastoji od pečene piletine, ribe i tjestenine. Neka od njezinih omiljenih jela su ceviche (sirova riba marinirana u soku od limuna i začinima), salata od lubenice, gazpacho, goji bobice i tabbouleh (bliskoistočna salata s peršinom, rajčicama, začinima i bulgurom), a napitak bademovo mlijeko.

Kate je iznimno disciplinirana kada je u pitanju hrana, ali također zna da nema ništa loše u tome da si s vremena na vrijeme ugodi, kažu izvori. U tim trenucima obožava se počastiti ljepljivim toffee pudingom, britanskim bombonima ili pak kokicama.

Gwyneth Paltrow

Poznato je da bivša glumica Gwyneth Paltrow (51), a sada poduzetnica i vlasnica lifestyle brenda Goop, izaziva kontroverze svojim poimanjem zdravog života. Primjerice, prošle godine je u podcastu „The Art of Being Well“ otkrila da prakticira povremeni post (intermittent fasting), zbog čega joj je prvi obrok oko podneva. Iako su joj mnogi zamjerili da promovira izgladnjivanje, istraživanja pokazuju da povremeni post može značajno koristiti tijelu u obliku povećanja proizvodnje hormona rasta i potiče sagorijevanje masti te povećanje mišićne mase.

image

Gwyneth Paltrow

Vogue/Ferrari/Profimedia/Vogue/ferrari/profimedia

Njezin jelovnik vrti se najviše oko povrća, a izbjegava šećer, brzu hranu i mliječne proizvode. Umjesto njih vrlo često pije napitke od kombuche. Riječ je o čaju od kombucha gljive koja je izvrstan izvor probiotika, sadrži enzime te mnoge vitamine i minerale. Ljekovitost kombuche podržala su i mnoga istraživanja, a osim Gwyneth, ovaj napitak vole i Lady Gaga, Kourtney Kardashian i Halle Berry.

S obzirom na to da voli wellness rituale, bivša glumica u podcastu je otkrila da nipošto ne propušta odlazak u saunu, gdje provodi rutinu suhog češljanja. Suho češljanje, pokazala su istraživanja, poboljšava cirkulaciju, protok limfe te djeluje na celulit.

Jennifer Lawrence

Vrckava glumica Jennifer Lawrence (33) ima čak nekoliko zanimljivih zdravih navika koje provodi baš svaki dan. Kao prvo, njezini obroci kod kuće ne isključuju niti jednu grupu namirnica.

„Kad bih sama pripremala svoje obroke kod kuće, uvijek bi sadržavali proteine i masti. Jeli bismo malo salate, malo piletine, malo avokada i malo smeđe riže. Bitno je da ima svega“, otkrila je za Allure.

image

Jennifer Lawrence

Splash/splashnews.com/splash/profimedia

Umjesto opsesije kavom, Jennifer obožava čajeve. Svakog dana popije dva različita čaja, najčešće mentu i kamilicu. Menta joj pomaže, ispričala je u jednom intervjuu, nakon obroka jer joj pomaže kod probave, a kamilica je smiruje. Međutim, glumica često pije i čaj od korijena maslačka koji joj pomaže protiv napuhnutosti.

Za razliku od mnogih njezinih kolegica, Jennifer se ne odriče „hrane za utjehu“ kao što je pizza, tjestenina ili dobar burger. Kada je na snimanjima, otkrila je da pri ruci voli imati zdrave grickalice poput humusa, grčkog jogurta, tamne čokolade i povrća.

„Ne volim kad ljudi kažu: ‘Radim samo ovo ili jedem ovo‘. Zato što volim jesti. Nisam baš striktna u svojoj prehrani. Ako želim komad pizze, pojedem komad pizze. Za mene je lakše uložiti taj dodatni napor u teretanu, nego u odricanje od hrane“, rekla je glumica za Vogue koja ne propušta intenzivne treninge joge, pilatesa i vježbi snage.

Emma Watson

Jeste li znali da je zvijezda popularne franšize Harry Potter, Emma Watson (33), aktivistica za zaštitu okoliša? Dok je bila na turneji za promociju svog filma "Ljepotica i zvijer", Emma je nosila samo održivu odjeću kako bi živjela u skladu sa svojim ciljem. U nekoliko drugih javnih prilika istaknula je kreacije održive mode, a ima i svoju organsku liniju odjeće. No, osim izvana, Emma je osviještena kada je riječ o prehrani.

Iako nikada nije na dijeti, trudi se da njezin jelovnik sadrži sve važne nutrijente kao što su proteini, zdrave masti, ugljikohidrati i mikronutrijenti. Kako je otkrila u jednom intervjuu, jutra započinje hrpom proteina, a najviše voli pripremiti doručak inspiriran meksičkom kuhinjom.

image

Emma Watson

Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

„Napravim guacamole, salsu i kajganu, a zatim ispečem tortilju. Ova kombinacija je prilično jednostavna, a vrlo ukusna. Obožavam je jesti ujutro“, rekla je Emma za Marie Claire.

Umjesto da sat za satom provodi u teretani, glumica nekoliko puta tjedno vježba 30 minuta s instruktoricom fitnessa Emily Drew. Vježbe se fokusiraju na tri područja - istezanje, snagu i mirovanje. Istezanje pomaže držanju, snaga mišićima, a mirovanje u meditaciji umu.

A navika koju provodi baš svako jutro i večer je pisanje petominutnog dnevnika. Kako je rekla za Vogue, ova rutina bazira se na vježbanju zahvalnosti i fokusiranju na pozitivne aspekte života.

„Sviđa mi se ideja da dan započnem nabrajanjem tri stvari na kojima sam zahvalna. I da pri odlasku u krevet razmišljam o tri nevjerojatne stvari koje su se dogodile u danu. Velika sam pobornica transformativne prakse zahvalnosti“, kazala je Emma za Vogue.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:26