INTERVJU

Diplomirana biologinja Ivana u sasvim neočekivanim poslovnim vodama: ‘Iza mene je vrlo uspješna godina!‘

Privatnim poduzetništvom krenula se baviti u izazovno i demotivirajuće vrijeme, mjesec dana prije nego što je Hrvatskom zavladala korona

U estetiku poduzetnice i stilistice Ivane Pavić sjajno se uklapa mekana deka Whipstitch baršunaste teksture koja ima šav u retro stilu

 Ivana Nobilo/Cropix

U selu Predavac, nedaleko od Bjelovara, ima tek tristotinjak kuća. Stanovnici tamo ne tjeraju visoku modu. Brinu o domaćim životinjama i rade u vrtu. Modne časopise nemate gdje kupiti.

Ipak, u tom malom selu odrasla je 33-godišnja Ivana Pavić, po struci diplomirana biologinja, koja se etablirala kao stilistica na hrvatskoj modnoj sceni.

Već više od 10 godina bavi se modom. Radila je kao modna novinarka i urednica te stilistica surađujući s gotovo svim magazinima koji se izdaju na našem tržištu, a odnedavno je i modna poduzetnica.

Njeni su klijenti redovito slavne osobe, glumci, pjevači, političari, sportaši koje odijeva za naslovnice magazina, modne editorijale i pojavljivanje na crvenom tepihu. No, Ivana ne voli isticati imena svojih poznatih klijenata jer joj je cilj odbaciti predrasude da su stilisti rezervirani isključivo za celebrity svijet.

S tom mišlju je u veljači 2020. godine dala otkaz na mjestu modne urednice na jednom portalu i okrenula se privatnom poduzetništvu. A onda je u ožujku cijelu Hrvatsku okupirala korona i nikome nije bilo ni do čega.

- Hah, da, nisam to baš tako planirala... – smije se Ivana dvije godine poslije. Bilo je to izazovno i demotivirajuće vrijeme, ali na kraju je dobro završilo.

- Dugo sam ja to kuhala u glavi jer sam slobodnjak koji se ne snalazi u velikim sustavima, naprosto sam osjećala da je vrijeme za promjenu u životu. Željela sam više slobode i raditi na vlastitim projektima koji me ispunjavaju, na ostvarenju svojih snova. To je bio moj dugoročni cilj i shvatila sam da nemam što čekati – priznaje.

image

Udobn hipoalergeni madrac iMemory S Plus II s nagrađivanom Octaspring tehnologijom naprosto poziva na odmor i predah od posla, a bez obzira na položaj spavanja pruža kvalitetan san

Ivana Nobilo/Cropix

Tako je s radom krenuo Virtual Stylist.

- Fokus mog posla je da stvarnim ljudima pomognem pri izboru modnih kombinacija. Nevjerojatno je vidjeti žene kojima odjeća udahne dozu samosvjesnosti pa i one same sebe počnu doživljavati u drugačijem svjetlu. To se odmah odrazi i na njihovu osobnost, komunikaciju, posao, ljubav... Celebrityje već same po sebi smatramo glamuroznima, zato je pravo zadovoljstvo pomoći privatnim osobama da pronađu svoj stil – objašnjava poznata stilistica.

Minimalizam s twistom

Tu riječ često koristimo ni ne promišljajući. Znamo da je dobra stvar imati stila, no što uopće znači?

- Imaš stila kada nosiš nešto što ti dobro pristaje i dobro se u tome osjećaš – jasna je Ivana koja privatno teži minimalizmu s twistom, nekim zabavnim ili neočekivanim detaljem.

- Naš prvi oblik komunikacije sa svijetom je vizualan, a ja i želim pomoći ljudima da komuniciraju s okolinom ono što oni uistinu jesu, sukladno njihovom zanimanju, osobnosti, da se ne opterećuju godinama ili trendovima, nego da kroz segment odjeće postanu bolja verzija sebe. Zato je i nastao Virtual Stylist – dodaje.

Bilo da ne znate gdje pronaći odjeću koja vam pristaje ili želite unaprijediti svoj modni stil i dobiti konkretno isplanirane outfite sukladno prigodi i svojoj tjelesnoj građi, cilj Virtual Stylista je svim ljudima približiti stilističke usluge i olakšati im izbor odjeće za svakodnevne obaveze i posebne prigode.

- Virtual Stylist funkcionira isključivo online i savjetodavne je prirode. Sukladno željama i potrebama, postoje i različiti paketi - standard, basic i premium. No, s mnogim klijentima se nalazim i uživo jer žele, primjerice, da s njima pročistim ormar, da osmislimo kombinacije ili odemo zajedno u šoping. Ljudi najčešće uopće ne znaju odakle krenuti, ne znaju ni koji im kroj hlača najbolje stoji, ne znaju koje su veličine, pogubljeni su – ističe.

image

Pokrivač uvijek mora biti lagan i nježan na dodir, kaže Ivana, a upravo je takav Embossed P&D set. Sastoji se od jastuka i pokrivača koji su punjeni Wellsleep mikrovlaknima zahvaljujući kojima su izrazito lagani i udobni

Ivana Nobilo/Cropix

Često joj se javljaju muškarci, a najviše je, pak, žena srednjih godina iz poslovnog svijeta. No, osim osmišljavanja niza svakodnevnih poslovnih ili casual outfita, Ivani se javljaju i buduće mladenke u potrazi za savršenom vjenčanicom, kumovi koji žele zablistati...

Sama svoja šefica

- Posao ide sjajno i iza mene je vrlo uspješna godina. Imam velike planove za budućnost, virtualni svijet je pun mogućnosti pa zato razmišljam o svojoj modnoj aplikaciji – otkrila je Ivana. Priznaje da nije baš uvijek lako biti sam svoj šef.

- Borim se iz dana u dan, puno sam naučila o drugima, ali i o sebi. Shvatila sam da ponekad treba stati i razbistriti glavu jer ima dana kada ti ništa ne ide od ruke, ali treba i dalje ostati ustrajan i vjerovati u svoje ideje. Ali kad nemaš nadređene koji te nadziru ponekad je izazovno zadržati visoku razinu produktivnosti, posebno kada je lijepo vrijeme – smije se.

No, s druge strane, kad si sam svoj šef imaš tu dozu odgovornosti da moraš pridonijeti nešto taj dan. Zato, kako bi sve imala pod kontrolom, već se 15 godina drži iste rutine.

- Ustajem se između 6 i 7 sati pa doručkujem i spremim se, potom od 8 do 13 sati obavim veći dio posla vezan uz komunikaciju s drugima. Ako potom nemam neko snimanje ili sastanke onda sam free i imam vrijeme za sebe. Ali to su, naravno, laki dani, ima i onih kada radim od 0 do 24 sata, jer izuzev Virtual Stylista i dalje kao freelancer imam mnogo klijenata za koje radim kao stilistica – opisuje Ivana koja radi iz svog stana u Novom Zagrebu.

Jutro joj je najproduktivnije, a oko 15 sati kreće, kako sama kaže – gašenje. Možda bi joj u tim trenucima pomogla kava, ali ona ju uopće ne voli.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Uredan način života mi je jako bitan jer inače ne mogu funkcionirati. Obično liježem između 23 i 24 sata jer ciljam na 7 do 8 sati sna svaki dan. Kada idem spavati iza ponoći, ujutro sam sva unezvijerena. Ako se ne naspavam, užasno sam razdražljiva, moram u jednostavne zadatke uložiti više energije, teže se koncentriram i sve ide sporije – priznaje Ivana s kojom smo o važnosti pravilnog bioritma i kvalitetnog sna razgovarali na sam Svjetski dan spavanja. Obilježava se svake godine 18. ožujka kako bi se u društvu podigla svijesti o spavanju u svrhu prepoznavanja njegove važnosti te utjecaja na naše zdravlje.

Ivana voli svoj ritam i rutinu.Kaže da ako se vikendom slučajno ustane tek oko 10, ima osjećaj da joj je propao cijeli dan. Dobar san povezan je i s poslovnim uspjehom, a osim Ivane, to znaju i neki od najuspješnijih poduzetnika svijeta. Za sve koji žele krenuti njihovim stopama dobro je znati da Dormeo upravo sada obilježava Dane spavanja s popustima do 40 posto. Više o ponudi možete pronaći na njihovoj web stranici.

- Prije spavanja volim biti na miru i opustiti se. Pustim si ugodnu instrumentalnu glazbu, obavim skincare rutinu i tuširanje, legnem u krevet te razmislim o danu i planovima za sutradan. Nastojim prije spavanja maknuti mobitel od sebe jer sam zbog posla stalno s njim u ruci. Čim legnem, zabacim kosu i odmah zaspem. Najčešće spavam na boku, potpuno bez jastuka ili, pak, s jednim tvrđim iako ih preko dana volim imati više na krevetu za dekoraciju – otkrila je Ivana koja voli čvrste i tvrđe madrace, a pamučne i satenske posteljine mijenja prema raspoloženju. Pomislili biste da zato što je stilistica spava u nekoj raskošnoj dizajnerskoj pidžami, no zapravo u krevet uskače u oversized majici i rublju.

Ostvarenje snova

I sama za sebe kaže da je netipična stilistica jer se sentimentalno ne veže za odjeću, već ju doživljava kao alat rada. Pedantnost joj je, pak, velika vrlina.

- Ujutro kad otvorim oči, prvo uzmem mobitel i odem na Instagram vidjeti što se sve izdogađalo preko noći, a uvijek čim se ustanem složim krevet jer mi je bitno da je sve na svom mjestu – rekla nam je Ivana.

Voli svoj posao, ali cijeni svaki slobodi trenutak. Voli se vratiti na selo i predahnuti. Voli se prisjetiti djetinjstva i uživati u bezbrižnosti.

- Moji su roditelji bili potreseni kada sam odlučila da se ipak neću baviti biologijom koju sam studirala u Zagrebu na PMF-u te da se želim ostvariti u modi. Mislili su da nisam pri zdravoj svijesti, ali s vremenom, upoznali su moj način rada i sada su mi najveća podrška – ispričala nam je Ivana.

image
Ivana Nobilo/Cropix

No, ona se nije zaljubila u modu nego u modnu fotografiju. Htjela je donijeti čaroliju iza fotografije, jer, kaže, na koncu fotograf objektivom uhvati ono što stilist kreira. Uz studij biologije, paralelno se obrazovala u školi za modu i dizajn. Danas je, pak, na tom učilištu glavni mentor u programu modnog stilizma.

- Odmah nakon završetka faksa znala sam da me biologija uopće ne zanima pa sam nastavila u tom modnom smjeru, a kad nešto jako želiš, svemir ti se posloži pa ti se sve ostvari, tako sam i ja ubrzo počela surađivati s raznim ljudima na modnim snimanjima te završila u medijima – ističe.

Ima nešto u tom prstu sudbine jer kao mala je sanjala da će postati učiteljica i glumica, a danas je oboje. Naime, uz posao Virtual Stylista, niz freelance suradnji i predavanja na učilištu, Ivana slobodne sate provodi pripremajući predstavu s amaterskom glumačkom družinom u koju se nedavno učlanila. Ostvarila je snove koje si je zacrtala kao djevojčica.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Dormea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:25