Nada za bolje sutra

Dječji osmijeh vratio se u Petrinju! Pogledajte jednu od najslađih galerija ove godine

Veliki humanitarni događaj organizirali su Prvo plinarsko društvo (PPD) i Zaklada Novo sutra povodom Dana zaklade Novo sutra
 Darko Tomaš/Cropix

Dječji osmijesi neumorno jure među drvećem Strossmayerovog šetališta u Petrinji. Teško ih je pobrojati jer su raštrkani po svakom kutu gradskog parka. Čas poskakuju na licima mališana u utrci platnenim vrećama, samo da bi se brže prebacili iza čvrsto stisnutih usana djece koja pažljivo hodaju balansirajući jaje na žlici. Ne moraš ih čak ni vidjeti da bi znao da su ovdje. Dovoljno je zatvoriti oči i slušati. Dječji smijeh čuje se s vrha napuhanca, baš kao i s podnožja pozornice gdje se miješa sa stihovima pjesme Mije Dimšić.

Toliko je zarazan da se lako proširio na lica odraslih koji su na tren zaboravili na ruševne prizore koji vrebaju iza njihovih leđa. Barem ovih nekoliko sati ne postoji potres, samo sreća i ti divni dječji osmijesi koji ulijevaju nadu u bolje sutra.

Ovako je prošle subote izgledao dio atmosfere s velikog humanitarnog događaja koji su u centru Petrinje organizirali Prvo plinarsko društvo (PPD) i Zaklada Novo sutra povodom Dana zaklade Novo sutra. Ovaj event bio je kruna godine ispunjene projektima u kojoj PPD slavi 20. rođendan, ali i početak jedne divne priče koja će promijeniti živote djece s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Naime, PPD je odlučilo pomoći 53. djece iz dječjih domova i obitelji slabijeg socioekonomskog statusa te ih stipendirati do kraja njihova redovnog školovanja. Djeci osnovnoškolske dobit kupit će u listopadu i zatim svakih pet godina novu informatičku opremu te ih voditi na ljetovanja s time da je prva ekskurzija već bila ovog ljeta kada je 29. djece sedam dana boravilo u kampu Straško na otoku Pagu. Srednjoškolcima će, pak, isplaćivati mjesečnu stipendiju u iznosu od 1500 kuna sve do kraja njihovog redovnog obrazovanja, što znači da će se stipendija nastaviti isplaćivati u slučaju upisa više škole ili fakulteta. Ujedno, kada djeca navrše dovoljan broj godina financirat će im i polaganje vozačkog ispita.

- Djeca i mladi su stup našeg društva, a na svima nama je odgovornost da im osiguramo prilike da rastu, razvijaju se i stječu znanja neophodna kako bismo svi išli dalje. I zato smo s našim prijateljima iz centara za socijalnu skrb s ovog područja i dječjeg doma Vrbina preuzeli skrb za 53. djece kojima je bitno pokazati da nisu sami, da ih nećemo ostaviti i da žive u svijetu u kojem postoje prilike, postoji nada za bolje sutra, a to je poruka koju želimo prenijeti i vama – kazao je Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe.

image
Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe, i Davor Relatic, upravitelj Zaklade Novo sutra
Darko Tomaš/Cropix

Događaj u Petrinji bio je zapravo uvertira u jedan dugoročni projekt koji će pomoći djeci s potresom pogođenog područja. Osim toga, bio je to ujedno i dan kada su žitelji Banovine nakratko mogli zaboraviti na užase s kraja prošle godine i ponovno uživati u svom gradu. Što se tiče sadržaja, naglasak je, dakako, stavljen na djecu. Bilo je tu napuhanaca, videoigri i VR setova, uličnih umjetnika koji su izrađivali figure od balona, ali i raznih sportskih takmičenja koje je vodio poznati fitness trener Mario Mlinarić. Sportska sprema mjerila se utrkama u vrećama, nošenju jajeta na žlici, ali i badmintonu te velikom pikadu s loptom. Među posjetiteljima bili su i štićenici Dječjeg doma Vrbina iz Siska koji su se nedavno uselili u novu zgradu nakon što su više od devet mjeseci bili privremeno smješteni u Lekeniku i Lipiku jer je njihova matična zgrada stradala u potresu. Svih 11. djece izabrano je u program stipendiranja PPD-a, a Đurđica Pavešić Herkov, ravnateljica Doma, kaže da je bilo prekrasno vidjeti toliko smijeha na jednom mjestu.

- Bilo je stvarno prekrasno, djeca su stvarno bila oduševljena. Iako, moram reći da mi je još ljepše bilo vidjeti osmijehe na licima odraslih koji su imali priliku uživati u danu ispunjenom dječjim veseljem – priča Pavešić Herkov.

image
Darko Tomaš/Cropix

Osim zabave, bilo je tu i edukativnog sadržaja. Na Strossmayerovom šetalištu bili su izloženi radovi iz PPD-ova natječaja „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” na kojima su djeca, ali i odrasli, mogli ponešto naučiti o racionalnom korištenju energije u kućanstvu. Organiziran je i edukativan kviz za klince koji je vodio poznati radijski voditelj Luka Bulić, a popodne učenja i zabave okrunjeno je koncertom pjevačice Mije Dimšić. Jednostavno, bio je to dan koji mnogi stanovnici Petrinje neće tako lako zaboraviti, ali i događaj koji će, nadamo se, promijeniti život za 53. djece te im omogućiti bolju priliku za život.

- Zgrade će se obnoviti, život će krenuti dalje, no ono što želimo da zapamtite od nas, od ovog našeg druženja danas jest da uvijek gledamo oko sebe, budemo otvoreni i pomognemo onime čime imamo. Ponosan sam na svoje PPD-ovce, ali i na sve vas i na Petrinju što nam svima pokazujete da snagu ljudskoga duha ne mogu slomiti ni najteže nepogode. Barem na trenutak danas poklonimo jedni drugima osmijeh, kao zalog za bolje i sretnije, zajedničko sutra – istaknuo je Vujnovac.

image
PPD

PPD pomaže drugima povodom 20. rođendana

Prvo plinarsko društvo (PPD) je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara u 100-tnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis, koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom. Najveći su hrvatski uvoznik prirodnog plina i jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruju 35 do 40 posto svojih prihoda dok ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruju u inozemstvu. Registrirani su i aktivno trguju na 6 europskih plinski burzi. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji. Povodom 20. rođendana podržali su VukovART te organizirali natječaj „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” kroz koji su djecu podučili odgovornom odnosu prema energiji. Vrhunac obilježavanja rođendana jest događaj u Petrinji i projekt stipendiranja 53. djece s područja Sisačko-moslavačke županije do kraja njihova redovnog školovanja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PPD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:36