Top poslodavac

Dobra plaća, pauza i službeni automobil više nisu dovoljni, toga su itekako svjesni u uspješnoj hrvatskoj tvrtki

Već šestu godinu zaredom dobila je certifikat Globalnog najboljeg poslodavca što ga dodjeljuje Top Employers Institute

Entoni Ružić, Samanta Banovac i David Lovaković

 BAT Adria

Kako zadržati kvalitetnog zaposlenika?

Pitanje je to koje si redovito postavljaju mnogi poslodavci. Pogotovo otkad je na tržište zakoračila generacija Z, svi rođeni između 1995. i 2011., koja radno mjesto mijenja svakih tri do pet godina, dok, primjerice, naraštaji njihovih roditelja za života promijene svega dva poslodavca.

Poštenom naknadom za rad, svakako. No, zahtjevi i želje zaposlenika su se iz temelja promijenili pa dobra plaća, pauza za ručak od 30 minuta i službeni automobil više nisu glavni aduti koji mogu zadržati radnika.

Što onda je?

Na prvom mjestu – osjećaj pripadnosti. Prema dostupnim studijama, upravo to je danas jedan od glavnih razloga zašto se pojedinci zadržavaju na radnom mjestu dugi niz godina. Recentno istraživanje na temu zadovoljstva radnika pokazalo je da su zaposlenici povećali produktivnost za 56 posto kad su osjećali pripadnost na radnom mjestu. Jedna studija je navela i da 57 posto zaposlenika svoj posao voli ako ga obavlja s prijateljima, njih 22 posto je odgovorilo da je tad produktivnije, dok je 21 posto ispitanika u tom slučaju kreativnije nego inače.

Još jedan uvjet danas izrazito važan talentima je ravnoteža između poslovnog i privatnog života. To znači da se nakon radnog vremena mogu posvetiti isključivo privatnim stvarima i potpuno zaboraviti na posao.

Na listi kriterija modernih zaposlenika našla se i mogućnost za karijernim napretkom. Prema javno dostupnim podacima, 59 posto zaposlenika bira organizacije u kojima mogu napredovati, dok ih 45 posto napušta ako nemaju priliku za promaknućem.

No, vrlo malo kompanija u svijetu i Hrvatskoj uistinu nudi sve te uvjete.

Među najboljima

Ipak, jedna multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj istaknula se među mnogobrojnim hrvatskim kompanijama. Riječ je o kompaniji British American Tobacco (BAT) koja je u Hrvatskoj organizator proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda i proizvoda novih kategorija te najveći otkupljivač duhana.

image

Samanta Banovac

BAT Adria

Oxford Economics je izračunao da svojim direktnim i indirektnim poslovanjem BAT podržava 6071 radno mjesto. To znači da na svako radno mjesto u vlastitom sustavu, BAT stvara dodatna tri radna mjesta diljem Hrvatske, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima.

No, povrh toga, BAT je već šestu godinu zaredom dobio certifikat Globalnog najboljeg poslodavca što ga dodjeljuje Top Employers Institute, neovisna organizacija koja proučava ponudu zaposlenika velikih poslodavaca diljem svijeta.

Nije nam preostalo ništa drugo nego da kontaktiramo njihove zaposlenike i čujemo iz prve ruke kakve to uvjete ova tvrtka svojim radnicima nudi.

Prvo smo se obratili Samanti Banovac koja je u BAT tvornici u općini Kanfanar zaposlena kao trenerica autonomnog održavanja.

Timska atmosfera

- Startala sam kao operater. No, menadžment je prepoznao potencijal u meni zahvaljujući svakodnevno uloženom trudu i dokazivanju. Godinama sam radila kao operater, a dolaskom BAT-a karijera mi je dobila uzlaznu putanju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Tu su još i prilika za istinski timski rad gdje će ti netko dati ruku kad ti najviše treba, krosfunkcionalna suradnja jer svi radimo kao jedan tim, i ono najbolje – leadership koji se spušta na rang operatera u smislu da su naši manageri dostupni za komunikaciju svima, imaju uvijek otvorena vrata za sve kolege – govori zadovoljna zaposlenica tvornice u Kanfanaru.

image

Samanta Banovac

BAT Adria

Osim odličnog vodstva, Samanta još ističe mogućnosti za razvoj, napredak u karijeri i priliku za učenjem.

- BAT se brine o svemu, od sigurne radne okoline, do prilika za učenje i napredovanje. Malo je reći da se osjećam kao da pripadam jednoj velikoj obitelji. Jedan od benefita koji moram izdvojiti je i mogućnost upoznavanja kolega iz cijeloga svijeta te dijeljenje najboljih praksi između tvornica unutar grupe. Uvijek nađem način da postignem dogovor s kolegama iz drugih zemalja i upravo zahvaljujući tome usavršila sam i znanje engleskog jezika – pojašnjava Samanta kojoj je najveće zadovoljstvo kad kolegama može prenijeti neko svoje znanje i iskustvo.

Prepoznavanje potencijala

Mogućnost napredovanja važno je i njenom kolegi Dejanu Jovanoviću koji je u tvrtku došao 2007. godine.

U početku je, baš kao i Samanta, radio na poziciji operatera. No, zahvaljujući BAT-ovoj internoj praksi rotacije zaposlenika koja omogućuje horizontalno, odnosno vertikalno napredovanje, brzo je napredovao. U osam godina izmijenio je šest pozicija te se na koncu skrasio na funkciji trenera autonomnog održavanja.

- Voditelji su prepoznali moj potencijal, a nove su mi pozicije bile ponuđene logičnim slijedom razvoja mojih sposobnosti i karijere. Volim izazove i kad mi je na radnom mjestu dinamično. Osjećam se ispunjeno kad sa svojim timom dolazim do novih rješenja i zajednički poboljšavamo neki proces unutar tvornice. Sve sam to, dakako, rekao svojim nadređenima jer se ovdje cijeni dvosmjerna komunikacija. Zato sam i napredovao – ističe Dejan.

image

Dejan Jovanović

BAT Adria

Stabilan posao

Njegov kolega David Lovaković koji je zaposlen kao tehničar pakiranja – vlasnik opreme, pak, smatra da su ključne prednosti rada u BAT-u redovita plaća, bonusi i nagrade.

- BAT apsolutno brine o svojim zaposlenicima. Važno mu je da radnici osjećaju sigurnost na radnom mjestu, isplaćuje im dodatno i dopunsko zdravstveno te im osigurava edukacije i potporu tima u savladavanju izazova – kaže David koji je prije 16 godina prvi put zakoračio u ovu tvrtku, a od 2017. je na poziciji tehničara. Zasad je, kako sam kaže, zadovoljan ovom pozicijom, ali ako se odluči na usavršavanje za neku drugu funkciju, neće dvojiti jer zna da će mu to njegova tvrtka omogućiti.

image

David Lovaković

BAT Adria

Istog je mišljenja i njegov kolega Entoni Ružić koji je u BAT stigao prije dvije godine na poziciju smjenskog električara. Oglas je ugledao na Instagramu i to mu je, priznaje, predstavljalo golemi signal da se prijavi.

Elektronika mu je, kaže, oduvijek bila najveća ljubav, a u BAT-u ima prilike raditi u modernom okruženju i s novim tehnologijama, što mu stvara posebno zadovoljstvo.

- Ne mogu ni usporediti ranija radna iskustva s trenutnim. Imam božićnicu, bonuse, stabilan posao, konkurentnu i sigurnu plaću te odlične alate za rad. Sve je na visokom nivou. Pogotovo tehnologija zbog koje sam prošao potrebne treninge da bi je savladao. Trenutno mi je na ovoj poziciji jako dobro, premda još uvijek učim i usavršavam svoje vještine. S vremenom bih volio napredovati, naravno ako se ukaže kakva prilika – navodi Entoni.

image

Entoni Ružić

BAT Adria

Izvrsno poslovanje

Studija Oxford Economics Instituta kaže da je ukupno poslovanje BAT-a prošle godine generiralo čak 0,4 posto hrvatskog BDP-a.

Odnosno, BAT-ov sustav je hrvatskom BDP-u pridonio s oko 13 milijuna eura izravnog i neizravnog doprinosa.

BAT Grupa na razvoju novih kategorija proizvoda zapošljava više od 1500 znanstvenika u devet razvojnih centara diljem svijeta. Naime, samo u posljednje tri godine Grupa je u razvoj tih proizvoda uložila više od 1,2 milijarde britanskih funti. Globalni cilj BAT-a je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030. i ostvariti 5 milijardi funti prihoda od novih kategorija već do 2025. godine.

Pridružite se BAT timu u tvornici u Kanfanaru!

U BAT-u su trenutačno otvorene dvije pozicije - smjenski električar i tehničar na stroju.

Osim konkurentne osnovne plaće i dodataka za smjenski i noćni rad, na ovim pozicijima dobivate i ove benefite:

- realokacijski paket za zaposlenike izvan Istarske i Primorsko-goranske županije

- jubilarne nagrade i sustav nagrađivanja za uspješne rezultate i ponašanja

- isplata božićnice, dara za dijete i dara u naravi

- mogućnost stručnog usavršavanja u tvornicama unutar grupe

- dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje i MultiSport članarina

- sustav zaštite na radu i polica osiguranja od nezgode.

- plaćeni topli obrok u restoranu koji je u sklopu BAT-a i mnoge druge benefite.

Više o otvorenim pozicijama i benefitima rada u BAT-u pročitajte ovdje.

Za više informacija obratite se BAT-u na kontakt broj +385913717180 ili na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s BAT-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:34