ODLIČNE IDEJE

Donosimo dva recepta s omiljenom namirnicom Hrvata koji će sigurno naći mjesto na vašem blagdanskom meniju

Uz francusku salatu, pečenku, janjetinu, mlince i mnoge druge tradicionalne specijalitete, ovaj gastronomski specijalitet obavezan je na svakom blagdanskom stolu i fešti, a dio je turističke i ugostiteljske ponude cijele Hrvatske
 Teresa Kasprzycka/Depositphotos

Baš kao što za Nijemce nema zime bez Bratwursta i Sauerkrauta, a Amerikancima nema Dana zahvalnosti bez purice, tako ni kod nas nema blagdanskog stola ni fešte bez finog, slanog, tanko narezanog - pršuta.

Malo je reći da Hrvati vole pršut jer ga pojedemo dvostruko više nego što ga proizvedemo. Naime, godišnje se u Hrvatskoj pojede oko milijun komada pršuta, a proizvede oko 450 tisuća. S ozbiljnijom proizvodnjom pršuta počeli smo tek prije 15-ak godina, a temelji se vežu uz šezdesete godine i prve početke turizma. Tada se po domaćinstvima počelo sve više dimiti, a uz njih su se stvarali i temelji ozbiljnih svinjogojskih farmi i pršutana. Posljednjih godina naši su proizvođači uložili velika sredstva u širenje proizvodnje zbog porasta potražnje na inozemnom tržištu i izvoza, a tome je pomoglo što su hrvatski pršuti zaštićeni oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini EU.

Uz francusku salatu, pečenku, janjetinu, mlince i mnoge druge tradicionalne specijalitete, pršut je nezaobilazno blagdansko predjelo, posebice dalmatinski pršut koji čini 90 posto naše ukupne proizvodnje. Obavezan na svakom švedskom stolu, ovaj gastronomski specijalitet dio je turističke i ugostiteljske ponude ne samo Dalmacije već i ostatka Hrvatske.

image
Dusan Zidar/Depositphotos

Veličanstveni domaći pršut

Dalmatinski pršut je po okusu i načinu izrade sličan istarskom pršutu te nekim šunkama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, no zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobivanja smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje. Dimljen je na točno propisanom drvu - grabovini, bukvi i hrastovini, a na njegovo sušenje, koje treba trajati barem 12 mjeseci, specifičan utjecaj ima bura. Ključna je u početnoj fazi sušenja jer tada pršuti imaju najveću količinu vlažnosti u sebi, a bura ih isušuje na prirodan način. No, za dobar dalmatinski pršut, osim bure, potrebno je i jugo jer na suhom zraku kora se presuši i puca, a sredina ostaje premekana, a bura kad puše u zraku je vlažnost minimalna.

Fini dalmatinski pršut mora imati blagi miris na dim, suptilni okus fermentiranog suhog mesa i mora biti umjereno slan. Boja mišićnog tkiva mora biti ujednačena, od crvene prema tamnijoj nijansi, a mramoriranost bijelim, masnim dijelovima je poželjna. Upravo takav Deluxe dalmatinski pršut, koji je dozrijevao minimalno 18 mjeseci, možete pronaći u sklopu raskošne Deluxe blagdanske ponude u Lidlu koja vrijedi od 2. studenog do isteka zaliha.

image
Radoslav Bonev/Depositphotos

Kao što nas Lidl tijekom cijele godine kroz svoju bogatu ponudu upoznaje s najboljim gastronomskim specijalitetima iz svih krajeva svijeta, tako i sada u sklopu Deluxe blagdanske ponude imamo priliku uživati u cijenjenim vrstama pršuta iz Španjolske i Italije.

Priznata 'šunka sa španjolskih planina'

Mjesto na božićnoj šoping listi svakako ima Jamón Serrano TSG, španjolski pršut sušen na zraku.

Jamón je vrsta suhog pršuta proizvedenog u Španjolskoj i jedna je od globalno najpriznatijih namirnica španjolske kuhinje koja se odlično slaže s maslinama, začinskim biljem, sirevima, rajčicama, patlidžanima i tikvicama, a obično se jede s bijelim kruhom, smokvama, dinjom i šparogama. Kao proizvod ima velike sličnosti sa suhomesnatim specijalitetom koji je u Italiji znan pod nazivom prosciutto, u Portugalu presunto, a kod nas pršut, no proizvodnja se razlikuje po duljoj fazi sušenja, što mu daje suhu teksturu, dublju boju i jači okus.

Jamón Serrano doslovno znači 'šunka s planine', a poslužuje se u svim dijelovima Španjolske, iako neke regije imaju dužu tradiciju proizvodnje od drugih. No, proizvodnja nije ograničena na određeno zemljopisno područje poput, primjerice, našeg dalmatinskog pršuta koji se isključivo proizvodi na području Dalmacije. Jamón Serrano ukorijenjen je u običajima i tradiciji svih španjolskih regija, no mogu postojati male varijacije proizvodnje ili suptilni kontrasti, ovisno o području i proizvođaču. Može ga se prepoznati po čvrstoj teksturi, crveno-ljubičastoj boji i intenzivnom okusu.

Secaderos na visokoj nadmorskoj visini

Španjolci zapravo još od antike proizvode sušene pršute. Prve pisane reference potječu još iz Rimskog Carstva, a od samog početka proizvodnja je jednostavna - služili su se posebnim prirodnim uvjetima za očuvanje i obogaćivanje svinjetine. Nisu koristili ništa složenije od morske soli, specifičnih vremenskih uvjeta i okoliša. Povijesno gledano, sušare, odnosno 'secaderos', obično su se gradile na višim nadmorskim visinama u planinskim područjima s umjerenom klimom koja je ljeti topla i suha, a zimi hladna. Planinski, ili 'serrano', zrak pogodovao je postupnom dozrijevanju mesa.

image
Timolina/Depositphotos

No, ovisno o vremenskom periodu sušenja na planinskom zraku postoji nekoliko podvrsta. Jamón Serrano mora dozrijevati najmanje devet mjeseci, Jamón Serrano Reserva više od 12, a Jamón Serrano Gran Reserva više od 15 mjeseci. Stručnjaci kažu da je autentični španjolski specijalitet Jamón Serrano TSG Gran Reserva uistinu posebna delicija, a možete ga pronaći i u Lidlovoj Deluxe ponudi, baš kao i najpoznatiji pršut na svijetu koji nastaje, kako opisuju Talijani, na mirisnim brežuljcima Parme - Prosciutto di Parma PDO.

Mirisni brežuljci Padske nizine

Grad Parma, koji lež u Padskoj nizini, oko 120 km jugoistočno od Milana, zbog jedinstvene klime idealno je područje za dugo odležavanje pršuta, što čini ukusnim i delikatnim. No, veliku ulogu igra i odabir posebne vrste svinja koje moraju biti rođene i othranjene u jednoj od 11 regija sjeverne i središnje Italije te hranjene žitaricama i sirutkom dobivenom preradom Parmigiano-Reggiana koji kasnije samom pršutu daju blago orašasti okus.

Prosciutto di Parma sjajno nadopunjuje svježe narezane kriške dinje s listićima bosiljka, a paše uz smokve i kruške. Od sireva, pak, ovaj slatkasti pršut Talijani najčešće kombiniraju uz intenzivnije sireve, poput gorgonzole. Nikada ne prže prosciutto jer tako gubi punoću okusa, već ga svježeg, tanko narezanog dodaju u salate i tjestenine te na pizzu.

Crudo i cotto

Talijani u načelu razlikuju dvije glavne vrste pršuta, prosciutto crudo, nedimljeni pršut sušen na zraku i prosciutto cotto, kuhani pršut.

Začinjen i osušen do savršenstva, pršut crudo se nikada ne kuha pa otuda dolazi naziv 'crudo' što na talijanskom znači 'sirovi'. Prepoznatljiv je tamnocrvenoj boji koja je mramorirana s aromatičnim linijama masti. Svaka šnita mora biti rezana tanko kao list papira, a u odnosu na španjolski Jamón ima slatkasti okus.

Prosciutto crudo postoji u nekoliko varijacija. Najcjenjenijima se smatraju Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele, a sve je popularniji i ukusni Prosciutto Crudo Del Borgo Antico, sirovi pršut sušen na zraku u finom talijanskom stilu koji je odležavao minimalno 14 mjeseci. Nemojte dugo čekati već provjerite Lidlovu blagdansku Deluxe ponudu gdje ćete pronaći ovaj specijalitet.

Jasno je da ne možete pogriješiti ako poslužite pladanj s posloženim slasnim, tanko narezanim šnitama pršuta, no ako ovih blagdana želite dodatno obogatiti svoj meni, donosimo vam dva jednostavna recepta za delicije koje će oduševiti vas i vaše ukućane.

BLAGDANSKI KRUH S PRŠUTOM

image
Stockcreations/Depositphotos

Sastojci:

250 g integralnog brašna za dizano tijesto

250 g bijelog brašna za dizano tijesto

100 g nasjeckanog Deluxe talijanskog pršuta (Prosciutto Crudo Del Borgo Antico ili Prosciutto di Parma PDO)

1 žličica Deluxe himalajske soli

1 žličica svježe mljevenog Deluxe crnog papra

2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

3 žlice nasjeckanih Deluxe sušenih rajčica

2 žlice svježe naribanog Deluxe Parmezana Reggiana

3 žlice Deluxe delikatesnog senfa

350 ml jogurta

100 ml mlijeka

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200°C i pripremite pleh u kojem ćete peći fini blagdanski kruh s pršutom, tako što ćete ga prvo posipati brašnom. U odvojenu zdjelu stavite integralno brašno pa povrh prosijte bijelo brašno, himalajsku sol i papar. Umiješajte pršut, peršin i sušene rajčice, dodajte dvije trećine naribanog Parmezana Reggiana te potom u sredini suhe ove suhe smjese napravite udubljenje.

U drugoj posudi izmiješajte jogurt i delikatesni senf te ulijte u mješavinu u udubljenje koje ste napravili u smjesi sa suhim sastojcima. Sve zajedno brzo umijesite u meko tijesto. Nemojte dugo mijesiti kako tijesto ne bi postalo žilavo. Oblikujte kruh po želji i stavite ga u pleh za pečenje. Zatim ga premažite mlijekom i pecite oko 30 min, odnosno dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nemojte zaboraviti 10 min prije kraja pečenja posipati kruh ostatkom naribanog Parmezana Reggiana.

Savjet:

Slasni kruh poslužite uz Deluxe maslac s tartufima ili uz Deluxe namaz za bruschette.

HRSKAVI KROKETI S PRŠUTOM

image
-/Depositphotos

Sastojci:

250 g brašna

700 g skuhanog krumpir

1 jaje

60 g Deluxe maslaca s Camargue morskom soli

5 šnita Deluxe španjolskog pršuta (Jamón Serrano TSG ili Jamón Serrano TSG Gran Reserva)

2 manja luka

25 g naribanog Deluxe Grana Padana

dva prstohvata Deluxe Plave soli s peršinom

prstohvat ili više po želji Deluxe mljevenog čilija u maslinovom ulju

*za panir smjesu potrebna su vam još 2 jaja, 30 ml mlijeka, krušne mrvice i brašno te malo soli

Priprema:

Na malo maslaca kratko popržite sitno nasjeckani luk, pršut i čili. Potom dobivenu smjesu dodajte u vrući protisnuti krumpir. Umiješajte jaje, maslac, sir i sol te ostavite da se smjesta ohladi. Smjesu, koja bi kad se ohladi trebala nalikovati tijestu, uz pomoć malo brašna oblikujte u dužu 'kobasicu', te ju potom izrežite na manje prutiće. Dobivene prutiće prvo uvaljajte u smjesu brašna i soli, zatim ih umočite u panir smjesu od umućenih jaja i mlijeka te ih potom jednu po jednu uvaljajte u krušne mrvice. Krokete pecite u dubokom ulju dok ne porumene.

Savjet:

Fine krokete s pršutom najbolje je jesti dok su još topli, poslužite ih uz Deluxe namaz od Leccino maslina, Deluxe namaz od artičoka te Deluxe namaz od gljiva i patlidžana.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:54