ZA SVAKO KUĆANSTVO

Dosta je bacanja, imamo šest stvarno jednostavnih ideja za ponovo iskorištavanje stare ambalaže

Stare boce, limenke i kartonske kutije u samo par koraka možete prenamijeniti u funkcionalne predmete
 Helin Loik-tomson

Recikliranje ne podrazumijeva samo adekvatno razvrstavanje otpada koji se nakupi u našem domu, već i korištenje starih stvari u novom ruhu. Sve što je potrebno jest malo kreativnosti, slobodnog vremena i nekoliko predmeta koje možemo pronaći u svakom kućanstvu, a možda više ne služe svojoj prvotnoj ulozi. S aktivnostima koje naglasak stavljaju na važnost očuvanja prirode pridružio se i Nestlé Adriatic koji drugu godinu za redom provodi edukativnu digitalnu kampanju #BirajZeleno. Fokusiranjem na važnosti održivog načina života, s naglaskom na smanjenje upotrebe plastike, odgovorno korištenje vode i smanjenje otpada od hrane, Nestlé ubrzano radi na transformaciji poslovanja kako bi se do 2025 ambalaža svih proizvoda mogla reciklirati ili ponovo upotrijebiti, kako bi sva postrojenja koristila 100% obnovljive izvore električne energije, a sva sirovina poput kave i kakaa bila iz održivih izvora, ali i materijalima koje možemo i sami iznova iskoristiti kod kuće.

Pružanjem nove uloge starim komadima na jednostavan način činim velik korak u očuvanju okoliša i prirodnih resursa. Kako? Samim činom ponovne upotrebe automatski umanjujemo količinu otpada, a uz nekoliko trikova možemo s preuređenim komadima utjecati na život u prirodi.

Hranilica za ptice

image
Gabrielabertolini

Jedna od najboljih primjera su hranilice za ptice koje je moguće izraditi u doslovno nekoliko minuta. U ostavi vam se nakupilo vam puno plastičnih boca? Ako su povratne, vratite ih u trgovinu i uštedite nešto novca, a ako su nepovratne poput onih za mlijeko i jogurt ili osvježavajućih pića, možete od njih izraditi jednostavnu hranilicu za ptice koja će im poslužiti u svako godišnje doba. Sve što trebate jest stara boca, čvrsti konopac i skalpel. Položite horizontalno bocu, izrežite bočni dio do polovice boce, a okvirno 4 do 5 centimetara dalje probušite rupicu kroz koju ćete provući konop. Konop učvrstite s unutarnje strane boce pomoću čvorića kako bi boca mogla održati težinu sjemenki za ptice, objesite na granu i uživajte u pjevanju zahvalnih ptičica. Preko ljeta i za vrijeme visokih temperatura u ovakve hranilice možete staviti i vodu kako bi ptičicama olakšali žegu i nesnosne vrućine.

Kartonski robot

image
Yulkapopkova

Sjajan način za kvalitetno provođenje vremena s djetetom je izrada vlastitog robota! Sve što je potrebno za novog omiljenog dodataka obitelji jest stara kutija za cipele, manja kutija od keksa, kutija za jaja te četiri kartonske role od WC papira i dvije role od papirnatih ručnika. O kutije za cipele izradite robotski trup koji možete oslikati pomoću tempera ili vodenih boja, dok će kutija od keksa poslužiti kao robotska glava. Na kutiju od cipela ljepilom učvrstite rolu od WC papira te na nju fiksirajte „glavu“, a jednako napravite i na bočnim stranama kutije cipela kako biste postigli efekt ruku. Podnožje čine razdvojena kutija za jaja koja se na oba kraja spaja pomoću rola od papirnatih ručnika. Dodatno se možete poigrati robotskim ukrasima kao papirnatim antenama na vrhu glave ili metalnim rukama koje možete formirati pomoću aluminijske folije. Opcija je bezbroj, a na vama i klincima je da se naprosto prepustite mašti!

Staklenke za odlaganje hrane

image
Darko Tomas/Cropix

Veće staklenke nas u većini slučajeva asociraju na bakine pekmeze, domaće kisele krastavce i ostatak zimnice koja se u njima skladišti, ali možete ih iskoristiti i kao spremnike za sastojke doručka! Primjerice, staklenka od majoneze idealna je za veće količine prahova koje dodajemo hrani poput kajenskog cimeta, macha praha ili jednostavno zobenih pahuljica i mekinja. S obzirom na učestalo korištenje i brzu potrošnju, veće staklenke su idealna opcija za pohranjivanje jer nema potrebe da se nadopunjuju svakih nekoliko dana.

Rustikalni detalj u kuhinji

image
Darko Tomas/Cropix

Kuhinjske ladice znaju stvarati problema zbog manjih odjeljaka u koje ne stanu velike grabilice, hvataljke za hranu i ostali alati koji su nam potrebni za pripremu obroka. Kako ne biste imali više takvih problema, a ujedno dobili i zgodan funkcionalan ukras u kuhinji, iskoristite staru staklenu teglu za kavu. Sve što vam treba jest vruće ljepilo (može i super ljepilo, samo provjerite da funkcionira sa staklom), jutena špaga i, naravno, prazna i oprana staklena teglica od kave. Pomoću vrućeg ljepila učvrstite početak špage i čvrsto je kružno motajte do vrha teglice. Prema osjećaju dodajte još ljepila, idealno je svakih 10 centimetara kako bi špaga ostala čvrsta i bez gužvanja. I to je to, vaše novo mjesto pohrane glomaznijih kuhinjskih pomagala je spremno za korištenje!

Teglica za olovke ili četkice za šminku? Zašto ne oboje

image
Darko Tomas/Cropix

Limene teglice od kave također su izvrstan materijal za ponovnu upotrebu u novom ruhu, a možete ih iskoristiti u uredu, kupaoni ili na radnom stolu. Prvi primjer je teglica namijenjena za olovke, bojice i flomastere, a u izradi će uživati i djeca. Sve što vam treba jest čista limena teglica od kave i ukrasne ljepljive trake, popularne „Washi tapes“. Ove trakice dolaze u šarenim bojama s mnoštvom uzoraka, šljokica i nijansi, a na vama je da odaberete željene uzorke i samo uspravno lijepite traku po traku dok u potpunosti ne prekrijete teglicu i olovke imaju svoj novi dom!

image
Darko Tomas/Cropix

Ako obožavate šminku, onda vjerojatno imate i mnoštvo četkica s kojom je nanosite. Kako se ne bi gužvale u ladicama i izgubile mekoću i funkciju, smjestite ih u limenu teglicu koju na jednostavan način možete transformirati u manje od deset minuta. Možete koristiti poseban sprej namijenjen za ovakve projekte, ali jednako efektno će izgledati pomoću srebrnog vodootpornog markera koji će pružati visoki sjaj, ali neće ostavljati tragove na površinama ni na vašim rukama kada premještate četkice.

Kutije od jaja za uzgoj sadnica

image
Helin Loik-tomson

Jedan od izvrsnih trikova za uzgoj sadnica jest zasaditi sjemenke u kartonsku kutiju od jaja. Sve što trebate jest rasporediti zemlju, smjestiti sjemenke i uz svakodnevno zalijevanje pričekati rezultat. Kada sadnice počnu bujati i zahtijevati više prostora, možete ih presaditi direktno u zemlju s kartonskom kutijom koja će se s vremenom prirodno razgraditi. Osim recikliranja kartona, korijenje biljaka neće biti traumatizirano ni oštećeno presadnjom tako da je ovo idealna simbioza.

Naravno, ovo su samo neke od ideja, ali svakako uzmite u obzir da većina iskorištenih stvari u našim domovima mogu imati nove funkcije nakon svojih prvotnih namjena.

Tijekom srpnja i kolovoza, uz pomoć partnera inicijative, Nestlé će dijeliti praktične savjete te poticati mlade na njihov aktivni angažman u cilju izgradnje ekološki prihvatljivih navika. Teme u fokusu su smanjenje količine uporabe vode, recikliranje plastike te gospodarenje otpadom, s naglaskom na otpad od hrane. Kampanju će na svojim digitalnim kanalima podržati Anita Dujić, Petra Kurtela, Vitomir Maričić, Marko Medić, Martina Palić Mako i Pamela Smoljanić.

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:27