Stručnjaci potvrdili

Evo kada zapravo trebamo kupiti božićne poklone za manje stresa, troškova i bolji finalni rezultat!

Donosimo vam šest zaista dobrih razloga da u blagdansku kupovinu krenete upravo sada
 Mihailomilovanovic/iStock

Još je malo vremena ostalo do mnogima najdražeg doba godine, Božića. Trenutak je to kada se u zraku osjeti prava čarolija. Sve oko nas preko noći osvane u novom, šarenom ruhu. Ulicama se šire mirisi najfinijih slastica i kuhanog vina, a razigrane glazbene note u našim srcima bude davno zaboravljene slike iz djetinjstva. To je vrijeme kada svoje najmilije želimo razveseliti nekim posebnim poklonom. Dane i sate provodimo u potrazi za onim pravim. Obilazimo sve trgovine, pregledavamo internetske stranice, tražimo savjete, a sve kako bismo pronašli onaj najbolji dar.

Neovisno o tome je li riječ o stresu zbog velikih gužvi, vremenskom pritisku, strahu da ćemo nešto propustiti ili tjelesnoj iscrpljenosti, kada nam se ubrzaju otkucaji srca nismo više u stanju jasno razmišljati. Upravo zbog toga u zadnje vrijeme se javio trend sve ranijeg odlaska u božćnu kupovinu. Istraživanja su pokazala kako na taj način imamo više vremena za odabir i promišljanje o pravom poklonu, stvaramo sami sebi manje stresa i pritiska, a, na kraju krajeva, i računi su manji jer nema nepromišljene kupovine u zadnji čas.

image
Tempura/iStock

Zauzvrat ponovno probudimo dijete u sebi koje bezbrižno uživa u svim ljepotama Božića. I dok neki tvrde kako o blagdanskim darovima moramo početi razmišljati već krajem ljeta, a drugi ni ne žele pomisliti na blagdane prije prosinca, mi vam donosimo šest zaista dobrih razloga da baš sada krenete u božićnu kupovinu.

1. Manja gužva

Prva i najočitija prednost je kupnja bez gužve i redova. Svi smo se barem jednom našli u trgovini nekoliko dana prije Božića kada svi mahnito kupuju poklone, hranu, ukrase i sve ostale potrepštine za najomiljeniji blagdan. Gomila ljudi, redovi gotovo do ulaza u trgovinu, svađa oko posljednjeg proizvoda na polici, nervoza, utrka s vremenom da netko ne pokupi baš ono što nama treba. Sve su to dobro poznate slike trgovina uoči blagdana. Ranijim odlaskom u trgovine izbjeći ćete nesnosne gužve i stajanje u kilometarskim redovima, a zauzvrat dobiti opuštenu i "stress-free" kupnju.

image
Martin Dimitrov/iStock

2. Veći izbor proizvoda

U prosincu svi želimo isto: kupiti najbolji mogući poklon. No, ponekad zbog premale količine proizvoda bez njega možete i ostati. Ranijim odlaskom u blagdansku kupnju dobit ćete mogućnost većeg izbora asortimana. Primjerice, odlučite li u šoping otići sada, u Lidlu možete pronaći velik broj igračaka za one najmanje. U Lidlovoj ponudi možete pronaći Elektronski pikado za 199 kuna, akcijske figure iz djeci omiljenog crića Psići u ophodnji za 69,99 kuna, edukativne Brain box kartice za 59,99 kuna, ali i velik izbor dječjih knjiga te LOL setove za igranje.

3. Manje stresa

Stručnjaci su dokazali kako blagdanska kupnja, posebno ona u zadnji trenutak, može biti jednako stresna kao i maratonska utrka. Kako ne biste postali maratonci u nepoželjnoj utrci, stručnjaci koji su radili na tom istraživanju savjetuju da kupnju planirate ranije te ju, ako je moguće, obavite i nekoliko mjeseci prije početka blagdanske euforije. Uz to, razdijelite kupnju na više odlazaka do trgovina, nemojte očekivati da ćete sve pronaći odjednom. Također, priprema je pola posla, prije odlaska u kupovinu bacite pogled na kataloge i više-manje isplanirajte što ćete kome pokloniti.

image
Evgenyatamanenko/iStock

4. Dovoljno vremena za osmišljavanje pravog poklona

Pronalazak i kupnja pravog poklona za najmilije prilično je izazovan zadatak. Prema jednom američkom istraživanju, čak polovina ispitanika navodi kako će zbog nedostatka vremena prije kupiti poklon-karticu nego provesti sate i sate u potrazi za savršenim poklonom. Raniji odlazak u blagdansku kupnju pruža dovoljno vremena da bez ikakvih problema osmislite idealni dar. Neki psiholozi tvrde kako je u današnje užurbano doba važno o božićnim darovima početi razmišljati već krajem ljeta, točnije u ranu jesen. U to smo vrijeme već svjesni nadolazećih blagdana, a ranijim planiranjem i osmišljavanjem poklona u mogućnosti smo svoju kupnju bez ikakvih problema obaviti mjesec dana prije samih blagdana.

image
Franckreporter/iStock

5. Manji finalni troškovi

Koliko god voljeli kupovati poklone i uživali u uređenju doma, pečenju kolača i, općenito, u blagdanskoj čaroliji koja ovo razdoblje čini toliko posebnim, nije loše imati na umu da ako krenemo s pripremama ranije, i finalni računi će biti manji. Ovo je vrijeme kada ne mislimo na novac i potrošnju, ali manje stresa u siječnju kada počnu pristizati računi je svakako još jedan jako dobar razlog da o poklonima mislite što ranije.

6. Dodatno vrijeme za pripremu drugih blagdanskih detalja

Kupnja poklona nije jedini zadatak koji svatko od nas mora obaviti prije Božića. Tu su još i priprema kolača, izrada blagdanskog menija, organizacija obiteljskog fotografiranja, dekoracija doma i slično. Sve su to obaveze koje od nas iziskuju vrijeme, ali i novac. Kupnja blagdanskih poklona prije same špice sezone donosi vam puno više vremena, ali i financijskih sredstava za obavljanje ostalih jednako važnih blagdanskih obaveza. Već sada u Lidlu možete pronaći Deluxe proizvode koji će vašu blagdansku trpezu učiniti još malo posebnijom i ukusnijom.

Odbrojavanje do najljepšeg dana u godini može krenuti, ostanite uz naš sadržaj jer mi znamo kako da ovo budu Blagdani kakve želimo!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:00