Stručnjaci potvrdili

Evo kada zapravo trebamo kupiti božićne poklone za manje stresa, troškova i bolji finalni rezultat!

Donosimo vam šest zaista dobrih razloga da u blagdansku kupovinu krenete upravo sada
 Mihailomilovanovic/iStock

Nešto manje od mjesec i pol dijeli nas od mnogima najdražeg doba godine, Božića. Trenutak je to kada se u zraku osjeti prava čarolija. Sve oko nas preko noći osvane u novom, šarenom ruhu. Ulicama se šire mirisi najfinijih slastica i kuhanog vina, a razigrane glazbene note u našim srcima bude davno zaboravljene slike iz djetinjstva. To je vrijeme kada svoje najmilije želimo razveseliti nekim posebnim poklonom. Dane i sate provodimo u potrazi za onim pravim. Obilazimo sve trgovine, pregledavamo internetske stranice, tražimo savjete, a sve kako bismo pronašli onaj najbolji dar.

Neovisno o tome je li riječ o stresu zbog velikih gužvi, vremenskom pritisku, strahu da ćemo nešto propustiti ili tjelesnoj iscrpljenosti, kada nam se ubrzaju otkucaji srca nismo više u stanju jasno razmišljati. Upravo zbog toga u zadnje vrijeme se javio trend sve ranijeg odlaska u božćnu kupovinu. Istraživanja su pokazala kako na taj način imamo više vremena za odabir i promišljanje o pravom poklonu, stvaramo sami sebi manje stresa i pritiska, a, na kraju krajeva, i računi su manji jer nema nepromišljene kupovine u zadnji čas.

image
Tempura/iStock

Zauzvrat ponovno probudimo dijete u sebi koje bezbrižno uživa u svim ljepotama Božića. I dok neki tvrde kako o blagdanskim darovima moramo početi razmišljati već krajem ljeta, a drugi ni ne žele pomisliti na blagdane prije prosinca, mi vam donosimo šest zaista dobrih razloga da baš sada krenete u božićnu kupovinu.

1. Manja gužva

Prva i najočitija prednost je kupnja bez gužve i redova. Svi smo se barem jednom našli u trgovini nekoliko dana prije Božića kada svi mahnito kupuju poklone, hranu, ukrase i sve ostale potrepštine za najomiljeniji blagdan. Gomila ljudi, redovi gotovo do ulaza u trgovinu, svađa oko posljednjeg proizvoda na polici, nervoza, utrka s vremenom da netko ne pokupi baš ono što nama treba. Sve su to dobro poznate slike trgovina uoči blagdana. Ranijim odlaskom u trgovine izbjeći ćete nesnosne gužve i stajanje u kilometarskim redovima, a zauzvrat dobiti opuštenu i "stress-free" kupnju.

image
Martin Dimitrov/iStock

2. Veći izbor proizvoda

U prosincu svi želimo isto: kupiti najbolji mogući poklon. No, ponekad zbog premale količine proizvoda bez njega možete i ostati. Ranijim odlaskom u blagdansku kupnju dobit ćete mogućnost većeg izbora asortimana. Primjerice, odlučite li u šoping otići sada, u Lidlu možete pronaći velik broj igračaka za one najmanje. U Lidlovu božićnom katalogu već sada možete pronaći Igraću konzolu koja uključuje 150 različitih igara za 169 kuna, akcijske figure Avengers superjunaka za 69,99 kuna, odličan set puzzli za 33 kune, ali i velik izbor ostalih didaktičkih igračaka i slikovnica.

3. Manje stresa

Stručnjaci su dokazali kako blagdanska kupnja, posebno ona u zadnji trenutak, može biti jednako stresna kao i maratonska utrka. Kako ne biste postali maratonci u nepoželjnoj utrci, stručnjaci koji su radili na tom istraživanju savjetuju da kupnju planirate ranije te ju, ako je moguće, obavite i nekoliko mjeseci prije početka blagdanske euforije. Uz to, razdijelite kupnju na više odlazaka do trgovina, nemojte očekivati da ćete sve pronaći odjednom. Također, priprema je pola posla, prije odlaska u kupovinu bacite pogled na kataloge i više-manje isplanirajte što ćete kome pokloniti.

image
Evgenyatamanenko/iStock

4. Dovoljno vremena za osmišljavanje pravog poklona

Pronalazak i kupnja pravog poklona za najmilije prilično je izazovan zadatak. Prema jednom američkom istraživanju, čak polovina ispitanika navodi kako će zbog nedostatka vremena prije kupiti poklon-karticu nego provesti sate i sate u potrazi za savršenim poklonom. Raniji odlazak u blagdansku kupnju pruža dovoljno vremena da bez ikakvih problema osmislite idealni dar. Neki psiholozi tvrde kako je u današnje užurbano doba važno o božićnim darovima početi razmišljati već krajem ljeta, točnije u ranu jesen. U to smo vrijeme već svjesni nadolazećih blagdana, a ranijim planiranjem i osmišljavanjem poklona u mogućnosti smo svoju kupnju bez ikakvih problema obaviti mjesec dana prije samih blagdana.

image
Franckreporter/iStock

5. Manji finalni troškovi

Koliko god voljeli kupovati poklone i uživali u uređenju doma, pečenju kolača i, općenito, u blagdanskoj čaroliji koja ovo razdoblje čini toliko posebnim, nije loše imati na umu da ako krenemo s pripremama ranije, i finalni računi će biti manji. Ovo je vrijeme kada ne mislimo na novac i potrošnju, ali manje stresa u siječnju kada počnu pristizati računi je svakako još jedan jako dobar razlog da o poklonima mislite što ranije. 

6. Dodatno vrijeme za pripremu drugih blagdanskih detalja

Kupnja poklona nije jedini zadatak koji svatko od nas mora obaviti prije Božića. Tu su još i priprema kolača, izrada blagdanskog menija, organizacija obiteljskog fotografiranja, dekoracija doma i slično. Sve su to obaveze koje od nas iziskuju vrijeme, ali i novac. Kupnja blagdanskih poklona prije same špice sezone donosi vam puno više vremena, ali i financijskih sredstava za obavljanje ostalih jednako važnih blagdanskih obaveza. Već sada u Lidlu možete pronaći Deluxe proizvode koji će vašu blagdansku trpezu učiniti još malo posebnijom i ukusnijom.

Odbrojavanje do najljepšeg dana u godini može krenuti, ostanite uz naš sadržaj jer mi znamo kako da ovo budu Blagdani kakve želimo!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2020 16:32