Vesela familija

Evo kako se za blagdane priprema jedna velika zagrebačka obitelj: ‘Poklone kupujem već u ranu jesen!‘

Romana i Matija imaju tri kćeri, psa, mačku i ribice. U njihovom stanu uvijek je veselo, a posebno uoči Božića
Obitelj Brežni svoj je dom ukrasila dekoracijama iz Lidla
 Boris Kovacev/Cropix

U početku su bili Romana i Matija. Bio je to njihov maleni svijet, balončić za njih dvoje. Prije 12 godina nabavili su psa, ženku koju su nazvali Fleka po karakterističnoj mrlji na donjem dijelu tijela. Godinu iza toga njihov balončić se proširio i primio Leonu, njihovo prvo dijete. Pet godina su tako uživali u troje, Romana i Matija su postali ozbiljniji, kako to roditelji već i trebaju biti.

image
Privatna arhiva

Odlučili su da Leona treba brata ili sestru. Tako im se prije šest godina pridružila i Eva. Idući član kućanstva je mačak Grga, no svi ga zovu samo Maco. S obzirom na to da nema jedne prednje noge, Maco nije bio poželjan za udomljavanje pa ga je obitelj Brežni nakratko uzela kod sebe. Nakratko se pretvorilo u zauvijek. A nitko ne voli Fleku i Macu toliko kao malena Aria, koja je u obitelj došla prije dvije godine i tako zaokružila ovu predivnu obitelj. Zapravo, prije dva mjeseca u njihov su dom došle i dvije zlatne ribice koje, nadaju se, neće završiti kao one koje su imali prije nekoliko godina. Naime, Maci su se malo previše svidjele pa ih je pojeo.
Odmah na ulazu u stan dočekao nas je mačak koji obožava pažnju, pas je dotrčao vidjeti što se događa, a tri preslatke djevojčice u božićnoj odjeći pomalo su sramežljivo virile kroz vrata dnevnog boravka.

image
Privatna arhiva

- Eva je virila kroz prozor i rekla da je toliko uzbuđena jer dolazite da će joj srce iskočiti – smije se mama Romana dok nas pozdravlja.
Pleme Brežni, kako piše na njihovom zidu uz gomilu fotografija, jedva je dočekalo ovo doba godine. Svi odreda obožavaju Božić, a u to vrijeme njihov stan u Prečkom postaje gotovo kao podružnica Sjevernog pola i radionice Djeda Mraza. U glavnoj ulozi – mama Romana.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Od kada znam za sebe cijelu sam se godinu veselila blagdanima, poklonima, kolačima. Ovo je vrijeme kada je sve ljepše, vedrije, ljudi su sretniji i jednostavno uživam u tome. Vjerujem da smo svi za ovu godinu imali drugačije planove, mi smo recimo planirali proljeće provesti putujući Nizozemskom, Belgijom, Njemačkom, ali bili smo kod kuće. Ali Božić će nam biti čaroban kao i svake godine jer imamo ono što je ključno – obitelj na okupu – govori Romana Brežni (32), inače referentica u osiguranju.
Iako inače poklone krene kupovati već u ranu jesen, ove godine se tek priprema krenuti u potragu.
- Kakva godina, takva i promjena – smije se Romana.


Na pitanje što će najviše razveseliti njene tri kćeri nema spreman odgovor. I ne zato što su toliko zahtjevne već baš suprotno. Toliko su skromne da bi ih razveselila doslovno sitnica, govori Romana. Ali, ona se oko njihovih poklona stvarno trudi i daje sve od sebe da što duže vjeruju u čaroliju blagdana i debelog Djedicu koji preko noći nosi poklone svoj djeci na ovom svijetu.

image
Privatna arhiva

- Nažalost, Leona je krenula u školu i tamo načula da mi nosimo poklone, ali mi je rekla da će čuvati tajnu za mlađe seke. Kako svoje kćeri zbilja dobro poznajem točno znam što će ih najviše razveseliti ispod bora. Tako sam Leoni lani naručila majicu i ruksak s njenom omiljenom pjevačicom Billie Eilish i to mjesecima unaprijed. Kakva je to sreća bila! Sjećam se kako je pričala da su je u školi zaustavljale starije curke i pitale gdje je nabavila, a to je velika stvar u osnovnoj školi – smije se Romana.
Kod njih se lampice stavljaju početkom prosinca, a na sam Badnjak i Božić su kod baka. Točnije, za vrijeme ručka su kod jedne i druge bake, a možda i omiljeno vrijeme obitelji Brežni tijekom cijelih blagdana je Badnjak navečer.

Smijeh u cijelom kvartu

- E onda se svi skupimo u naših 80 kvadrata u Prečkom, proširena obitelj, naši prijatelji, ma bude nas posvuda. Družimo se, jedemo, pijemo, igramo se pantomime i raznih društvenih igara, naš smijeh se čuje vjerojatno u cijelom kvartu – priča Romana.
A osim smijeha, sigurno se čuju i zanosni mirisi. Naime, cijela obitelj se slaže kako je Romana odlična kuharica. S obzirom na to da su i Matija i Romana pravi Zagrepčani, kod njih se za blagdane jede klasičan kontinentalni ručak – purica, mlinci (koje djevojčice obožavaju), francuska salata, kao i gomila kolača.
- Obožavam peći kolače s mamom, lani smo radile čupavce i bilo je prezabavno. Jeo ih je čak i tata iako ne voli slatko – priča Leona dok s tatom raspakirava prve blagdanske dekoracije - lampice i svjetleća drvca iz Lidla.

image
Privatna arhiva

- Da, tata nije fan slatkog, ali ne može reći ne svojim curama – smije se tata Matija (42).
Romana priznaje da je blagdanske tradicije preslikala sa svoje obitelji i odrastanja. U sjećanju joj je ostalo uzbuđenje zbog darova, veselje, posebno ozračje koje vlada samo u prosincu. No, prije dvije godine obitelj Brežni se odlučila za nešto drugačiji Božić. Božić izvan doma i Hrvatske.
- Aria je imala svega nekoliko mjeseci kada smo sjeli u automobil i zaputili se na proputovanje Njemačkom, Švicarskom i Francuskom. Odlučili smo da će ovo biti prvi Božić koji ćemo provesti negdje izvan Zagreba. Šetali smo prekrasnim malim njemačkim gradićima, vidjeli adventa i lampica u selima i velikim gradovima i uživali kao nikad dotad. No, onda je došlo božićno jutro, a mi smo bili u tuđem, nepoznatom stanu. Ništa nije radilo, svi su bili kod kuće sa svojim obiteljima i moram priznati da nas je stvarno uhvatila nostalgija za domom. Tada smo odlučili – putovanja apsolutno da, ali Božić smo kod kuće, uz obitelj! – prepričava Romana.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Glava obitelji, iako više samo formalno, tata Matija do braka s Romanom baš i nije doživljavao blagdane.
- Kada si mlađi, slobodan dečko, Badnjak i Božić su za izlaske s prijateljima, a ne isprobavanje kolača na kauču. No, moram reći da mi je ovo mnogo draže. I ne, ne govorim to jer me Romana sluša. Na blagdane me zapravo navukla Romana. Ona je i u svojem uredu pravi blagdanski veseljak, sve ukrasi, neprestano peče kolače, stvarno širi božićni duh gdje god dođe – smije se Matija.

image
Privatna arhiva

On je cijeli život želio kćeri, nikad nije bio jedan od onih tata koji pati da ima muškog nasljednika. I kada su za treće dijete, Ariju, saznali da je curica Matija je bio van sebe od sreće.
- Znaju me pitati kako mi je s njima svima i kako će mi biti dok još malo narastu, ali ne brinem se. Kod nas je uvijek veselje i radost, nije to samo za blagdane. Sada je samo još malo posebnije! – zaključuje Matija.
Odbrojavanje do najljepšeg dana u godini može krenuti, ostanite uz naš sadržaj jer mi znamo kako da ovo budu Blagdani kakve želimo!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 11:08