Priča o uspjehu

Genijalan pothvat malog grada: Počeli su zarađivati na onome što nam je svima dostupno i poboljšali život svim stanovnicima

Od svih novih solarnih elektrana postavljenih 2020. godine, u Aziji se nalazi svaka druga. Tu se najviše ističe Kina

Ilustracija

 Shutterstock

Proizvodnja solarne električne energije 2020. je doživjela rekordan rast. S porastom od 23 posto dostigla je ukupnih 821 TWh (teravat sati). Što to znači za nas? Da se solarna energija strelovito brzo približava poziciji najjeftinijeg izvora energije. Još 2018. godine dostigli smo razinu proizvodnje električne energije iz solarne koju je Međunarodna energetska agencija predviđala tek za 2030. Tada je agencija iz godine u godinu predviđala rast koji je u realnosti daleko brži i snažniji. A tome je samo jedan razlog.

Trošak proizvodnje električne energije iz sunčeve danas je gotovo šest puta jeftinije nego prije osam godina. Istovremeno se trošak energije iz vjetra, danas gotovo jednako kompetitivne alternativne energije, jedva prepolovio, prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Kako biste i vi sami mogli provjeriti koliko možete uštedjeti ugradnjom solarne elektrane za kućanstvo, Energia naturalis, jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u regiji, izradila je ovaj kalkulator. Provjerite odmah!

Trend pada cijena instalacija najviše iskorištava Azija. Od svih novih solarnih elektrana postavljenih 2020. godine, u Aziji se nalazi svaka druga. Tu se najviše iskazala Kina, najmlađa i najbrže rastuća moderna ekonomska velesila. Osim što je najveći proizvođač, Kina je ujedno i najveći potrošač solarne energije. Gotovo trećina sve potrošene solarne energije 2020. iskoristila je upravo Kina. Dvostruko manje potrošile su Sjedinjene Američke Države, koje su na drugome mjestu. U stopu ih prate Japan, Indija i Njemačka s deset, sedam i šest posto ukupne potrošnje. Istražili smo zašto upravo ovih pet zemalja predvodi tranziciju na solarnu energiju, otkud je nabavljaju i za što je primarno koriste.

image
Shutterstock

KINA: Najveći proizvođač solarne energije gradi farme u obliku velike pande

Kina je najveći svjetski potrošač energije i izvor najveće količine emisija ugljičnog dioksida u atmosferi. Čak 90 posto njezinih emisija stakleničkih plinova dolazi upravo iz energetskog sektora. Stoga je ohrabrujuća slika Kine koja ulaže značajna sredstva u proizvodnju i korištenje isključivo obnovljivih izvora energije, primarno sunčeve. Prošle je jeseni predsjednik Xi Jinping najavio da je cilj države postići karbonsku neutralnost do 2060. godine. Radi se o iznimno važnoj izjavi budući da bez ozbiljnog angažmana Kine svijet sam ne može doseći ciljeve koji su postavljeni za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Osim što ima najveće kapacitete proizvodnje solarne energije, Kina je dom brojnih najvećih solarnih farmi na svijetu, poput Tengger Desert Solarnog Parka, Longyangxia Dam Solarnog Parka i Sungrow Huainan Solarne Farme na površini mora. Velike investicije Kine dovele su do velikog tržišnog događaja ove godine – apsolutne tržišne izjednačenosti sunca i ugljena kao izvora energije. Ovaj paritet cijena prenijet će se na sve krajnje korisnike unutar dvije godine, najavljuje najnovija studija.

Vodeća energetska tvrtka u Kini, Panda Green Energy u suradnji s državom najavila je izgradnju više farmi u obliku pande kako bi temu zelene energije učinili zanimljivijom.

image
Nepoznati Autor/ Snopes

SAD: Vodeća zemlja po proizvodnji solarne energije u malim kućanstvima

Samo u prvom kvartalu ove godine instalirali su 46 posto više solarnih panela nego u isto vrijeme prošle godine. Solarna energija trenutno čini više od tri posto ukupne proizvodnje energije SAD-a koji je drugi po redu najveći proizvođač i korisnik energije iz solara. Potrošnja solarne energije u SAD-u se u posljednjih deset godina udeseterostručila čime potreba za proizvodnjom konstantno raste. Daleko najveća proizvodnja energije iz sunca u SAD-u nalazi se u Kaliforniji. Ona je jedina savezna država u kojoj mikro i male instalacije za osobne potrebe te velike farme za širu distribuciju generiraju više od 10 milijardi kilovata energije.

Zanimljivo je da su nakon Kalifornije najaktivnije države prema količini solarnih panela instaliranih od strane lokalnih tvrtki i građana Arizona pa New Jersey koji se nalazi na sasvim drugoj strani saveza od sunčanog pojasa. Distributeri u SAD-u su bili prvi koji su primijetili da se instalacije šire i povećavaju poput kakve zaraze. Jedna od većih kompanija koja danas pripada Muskovoj Tesli otkrila je još 2014. kako im dvije trećine svih narudžbi dolaze od susjeda postojećih klijenata.

image

Širenje instalacija solarnih elektrana u kućanstvima

Solarcity

JAPAN: Zemlja koja s novom godinom kreće koristiti sunčevu energiju iz svemira

Japan bismo uskoro mogli gledati kao predvodnika u pretvaranju znanstvene fantastike u stvarnost. Ove je godine Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija predložila je projekt kojim bi unutar sljedećih 25 godina mogli ostvariti san o generiranju solarne energije u svemiru. Tehnološki napredak u razvoju bežičnog prijenosa energije, dok zabrinutost zbog klimatskih promjena u društvu raste, glavni je kotač ove ideje. Solarne stanice u orbiti 36 tisuća kilometara iznad Zemlje mogle bi generirati energiju 24 sata dnevno. Prvi testovi kreću sljedeće godine.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Tvrtke poput Amazona u Japanu se odlučuju na isključivu opskrbu obnovljivom energijom iz solara. Ključan je tome razlog neovisnost od tržišnih fluktuacija opskrbe energijom i cijene. Predviđa se izgradnja 450 energetskih stanica do 2023. samo za opskrbu Amazonovih podatkovnih centara i ureda. Radi se o kapacitetu od 22 tisuće kilovata što je prosječna potrošnja 5,600 kućanstava. Ovakav je pothvat tek jedan od dvadesetak direktnih opskrbi jednog poslovnog klijenta i ujedno najveći u državi. Uobičajeni način distribucije energije iz obnovljivih izvora u Japanu je putem posrednika i široke distribucijske mreže.

image
Shutterstock

NJEMAČKA: Viškom solarne energije omogućili su djeci besplatnu glazbenu školu

U lipnju je solarna energija po prvi put ikada bila najveći izvor električne energije u Njemačkoj. Više od 20 posto sve proizvedene energije dolazila je upravo iz solarnih panela. Njemačka ima oko 2 milijuna solarnih stanica za generiranje električne energije diljem zemlje, a najveća se farma nalazi u Neuhardenbergu u blizini Berlina na prostoru bivše vojne zračne postrojbe. Energetski kapacitet jedne od najvećih solarnih farmi na svijetu iznosi 145 megavata što je jednako opskrbi 48 tisuća domova i neutralizirati emisije 12.700 tona ugljičnog dioksida godišnje.

Nevjerojatna priča pak stiže sa samog sjevera zemlje gdje se jedno mjesto s tek 260 stanovnika sasvim prebacilo na kombinaciju solarne i energije iz vjetra. Od zarade na višku energije koju proizvedu do sada su izgradili biciklističke staze svuda u Sprakebüllu i omogućili djeci besplatnu glazbenu školu. Kapaciteti njihovih elektrana 50 puta su veće od potreba stanovništva pa je i zarada zajednice značajna. Stanovnici primarno koriste električna vozila i gotovo svi imaju vlastite solarne panele za osobnu upotrebu.

image
Shutterstock

INDIJA: U najvećem solarnom parku svijeta panele čiste dvije tisuće robota

Ugljen je izvor 70 posto električne energije u Indiji čija potreba za energijom raste zajedno s ukupnom populacijom. Prema najnovijim procjenama, međutim, Indija bi svoje rezerve ugljena mogla sasvim potrošiti do 2050. godine. Neizvjesna budućnost zemlje koja još uvijek ne uspijeva zadovoljiti potrebe svih stanovnika glavni je motivator nimalo očekivanog i svima nevjerojatnog trenda rasta solarne energije u Indiji. Ove je godine premijer Narendra Modi najavio na COP26 kako Indija namjerava generirati 50 posto sve energije iz obnovljivih izvora u sljedećih osam godina.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Najnoviji solarni park u Indiji od prošle je godine ujedno i najveći solarni park u svijetu. Bhadla Park proteže se na 5,700 hektara slabo naseljene zemlje teških klimatskih uvjeta. Više od 10 milijuna solarnih panela postavljeno je u pravilne redove na pješčanom tlu, a o njima brinu isključivo roboti. Kako bi iskoristili svaku sekundu od 320 sunčanih dana u Bhadla Parku, dvije tisuće robota svakodnevno održava svaki solarni panel. Bez ljudske intervencije, ali i bez vode, ovaj sistem održavanja solarnom parku omogućava uštedu 80 milijuna litara vode godišnje.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia naturalis nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 21:18