Kultna franšiza

‘Ghostbustersi‘ su se vratili! Novi nastavak s omiljenim glumcima ima jednu bitnu razliku od originala

‘Istjerivači duhova: Ledena prijetnja‘ u hrvatska kina i IMAX stiže 11. travnja i vraća protagoniste u sjedište originalnih ‘Ghostbustersa‘
 Ustupljena fotografija

U današnjoj filmskoj industriji izuzetno je teško napraviti naslov koji će u isto vrijeme zaintrigirati pažnju tinejdžera, odnosno zoomera, umirovljenika, kao i svih drugih naraštaja između ta dva životna pola. Riječ je o potpuno drugačijim generacijama, s vlastitim ustaljenim afinitetima i interesima, tako da rijetko koji film za cjelokupnu publiku stvarno pogodi sve skupine na dobnoj ljestvici.

Ipak, s vremena na vrijeme se na velikom platnu može pronaći uradak koji uistinu nadilazi generacije i u kina privlači sve članove obitelji - djecu, roditelje te bake i djedove. I takav učinak nedvojbeno ima "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja", novi naslov iz kultne franšize koji 11. travnja stiže u hrvatska kina.

Iako je u fokusu ostala borba protiv čudovišnih duhova - u ovom slučaju Garrake, drevnog demona koji svijet želi odvesti u novo ledeno doba - u novom Ghostbusters nastavku možemo vidjeti snažne elemente koji su ovu znanstveno-fantastičnu komediju pretvorili u pravi obiteljski film.

Da bismo to lakše shvatili, moramo se vratiti nekoliko koraka unatrag i prisjetiti se naslijeđa iza jednog od najpopularnijih filmskih serijala na svijetu.

Okrugli rođendan

Originalni naslov ove godine slavi 40 godina od prvog prikazivanja te je u posljednja četiri desetljeća postao dio pop kulture. I to ne samo film i njegovi glavni glumci (Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson i Harold Ramis), već i kostimi koje nose likovi, pjesma Ray Parker Juniora i stih “Who you gonna call?”, kao i auto Ecto-1 i njegova lako prepoznatljiva sirena.

Nakon što je 1989. godine snimljen nastavak, franšiza je otišla na dugu, dugu pauzu koja je nakratko oživjela 2016. s remakeom, gdje su glavne uloge u potpunosti držale žene. No, pravi povratak dogodio se prije tri godine, kada je izašao "Istjerivači duhova: Naslijeđe" i kada je otvorena nova stranica u knjizi popularnog serijala.

U tom filmu glavnu ulogu drže Callie Spengler (Carrie Coon), kći Egona Spenglera iz originalnog naslova, njezina djeca Phoebe (McKenna Grace) i Trevor (Finn Wolfhard) te Gary Grooberson (Paul Rudd). Upravo oni nastavljaju tradiciju istjerivanja duhova, samo s novom pričom, ali koristeći stare, provjerene metode svojih prethodnika. Osim što je nastavljena priča, vraćeni su i originalni glumci te ponovno utjelovili omiljene likove iz osamdesetih, samo s malo više sijedih na glavi. Govorimo dakako o Billu Murrayu, Danu Aykroydu i Ernieu Hudsonu koji su se vratili kao Peter Venkman, Raymond Stantz i Winston Zeddmore. Zadnji član legendarne četvorke, Harold Ramis, preminuo je 2014. Godine. Film je zapravo omaž njegovom djelu jer se lik kojeg je utjelovio pojavljuje kao duh koji pomaže protagonistima u borbi protiv zla.

Nostalgija i nova lica

I tako su Ghostbustersi vraćeni na mapu ljubitelja filmova, kako starih, tako i mladih, zahvaljujući dobitnoj kombinaciji nostalgije, originalne priče i pomlađenih lica. “Udica” za roditelje, odnosno bake i djedove, svakako je nastavak radnje iz osamdesetih, što im je očito puno bolje odgovaralo od remakea. Za privlačenje mladih su, pak, bili zaduženi najmlađi glumci - Finn Wolfhard i McKenna Grace. Prvi je zvijezda megapopularne serije Stranger Things, dok je Grace mlađoj publici poznata zahvaljujući seriji Young Sheldon. Ljubitelji horor žanra zapamtili su je u filmovima Annabelle Comes Home i The Bad Seed.

image
Ustupljena fotografija

No, novi nastavak će ranije spomenuti recept podići na jednu potpuno novu razinu, što je potvrdio i Ernie Hudson koji je imao prste u svakom filmu iz franšize.

- Posljednji film, "Istjerivači duhova: Naslijeđe", bio je svojevrsno buđenje, ponovno otkriće franšize i povijesti. Novi je film puno bliži originalnim uradcima. Nalazimo se u New Yorku, srcu i središtu istjerivača duhova. Mislim da će se ovaj film svidjeti ljudima koji vole originalne filmove. Smiješno je, na trenutke zastrašujuće. Sve su to stvari koje volimo kod Ghostbustersa - kazao je za Blavity.

Dakle, "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja" vraća franšizu tamo gdje je sve počelo - u New York, u poznatu vatrogasnu postaju Hook and Ladder 8, sjedište originalnih istjerivača duhova. Glavni protagonisti su ponovno obitelj Spengler, ali i u ovom nastavku možemo vidjeti dobra stara lica iz originalnih filmova. I tu ne govorimo samo u glumcima, već i o duhovima jer se ponovno vraćaju dva omiljena lika - Stay Puft Marshmallow Man i Slimer.

Još jedan veliki plus jest činjenica da ćemo u ovom nastavku vidjeti puno više akcije. Već u prvoj sceni vidimo obitelj Spengler kako juri Petom avenijom u preuređenom Ectomobileu, ispaljujući svoje protonske puške na dugu, sklisku zvijer koja iskače iz kanalizacije i skače zrakom.

image
Ustupljena fotografija

Ipak, nije sve u filmu vezano uz borbu protiv čudovišta, već se veliki naglasak stavlja i na poimanje obitelji te adolescentsko preispitivanje svijeta u kojemu se nalazimo. To je upravo još jedan važan faktor koji film "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja" vrlo blisko pozicionira u obiteljski žanr.

Obiteljski odnosi

Naime, zaplet u filmu se događa kada Callie privremeno izbacuje svoju kćer Phoebe iz Ghostbustersa zbog toga što još uvijek nije punoljetna. Ona se zatim distancira od obitelji te u konačnici nesvjesno pomogne glavnom antagonistu u njegovim zlim planovima.

Glumica Carrie Coon, koja igra Callie, otkrila je za Blavity da se osjeća povezanim s likom upravo zato što se ne predstavlja kao savršena majka.

- Baš mi je drago što njihov odnos nije tako jednostavno prikazan i smatram da Callie nije odlična majka. Ona je dobra majka, koja radi greške, ali ih se trudi i popraviti. Cijenim što su se pisci nastavili fokusirati na obiteljsku priču kao središte svemira. Kada se vaše dijete povrijedi, vi ćete uvijek biti tu kao roditelj - istaknula je Coon koja je inače majka dvoje djece.

image
Ustupljena fotografija

Snažan fokus na obiteljske odnose izuzetno je bitan za budućnost franšize. Jer, kako stvari trenutno stoje, mlađi članovi obitelji Spangler u nastavcima će polako preuzeti ulogu glavnih istjerivača duhova, dok će se stara, originalna posada polako povlačiti iz igre. Na taj će način baklju predati mlađim naraštajima i zaokružiti priču. Upravo zato Ghostbusters nadilazi generacije, smatra Ernie Hudson.

- Kad vidim bake i djedove kako gledaju film sa svojim unucima, to je stvarno, stvarno posebno. Mislim da u vrijeme kada se čini da se svijet sve više udaljava, Ghostbusters ima nevjerojatan način okupljanja ljudi, sjedenja zajedno i zajedničkog smijeha, što ne može baš svaki film - kazao je za Forbes.

Ako se sami želite uvjeriti u vrijednost novog nastavka, "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja" dolazi u hrvatska kina 11. travnja. Mala napomena za kraj - nemojte se odmah ustati nakon završetka filma jer se iza odjavne špice krije još jedna skrivena, no izuzetno zabavna scena!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Con Filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:31