NAJBOLJI DIO LJETA

Godišnji vam je završio i vratili ste se na posao? Zabava tek počinje! Donosimo tjedni plan izleta

Ljeti su dani duži stoga nakon posla imate još pregršt vremena za uživanje i zabavu, a mi znamo kako i gdje. Pa... krenimo!
 Julien Duval/TZ grada Zagreba

Vratili ste se s mora. Vaša 2-3 tjedna godišnjeg odmora su završila i vratili ste se na posao.

Muči vas nostalgija za tim ležernim danima kada vam je najveća briga bila koji ćete okus sladoleda odabrati.

Ljeto nije gotovo, a vi ste zapeli na u uredu od 9 do 17 sati.

Nema drame!

image
Zvonimir Barisin/Cropix

Ljeti su dani duži stoga nakon posla imate još pregršt vremena za uživanje, a mi znamo kako i gdje. Jednostavno, krenite Around Zagreb!

Naš glavni grad ima pregršt lokacija koje nude i relaksaciju i aktivan odmor, prirodne ljepote i povijesnu baštinu, fine restorane i raznoliku ponudu za zabavu...

image
Marija Gašparović/TZ grada Zagreba

Imamo zagrebačko more, šumarke i šume, parkove i vrtove, skrovita mjesta idealna za romantične dejtove ili obiteljske piknike kojima ćete nakon napornog radnog dana napuniti baterije i uživati u ostatku ljeta.

image
Zvonimir Barisin/Cropix

Kako ne biste tratili vrijeme istražujući ponudu, mi smo za vas izdvojili prijedloge izleta za svaki dan u tjednu. Pa... krenimo!

PONEDJELJAK - Ljetna čarolija cvijeća

Vjerojatno često prolazite kraj ovog spomenika parkovne arhitekture, ali koliko ste puta tom zelenom raskoši u centru grada prošetali bez žurbe, istražujući sve mirise, boje i oblike, uživajući u spokoju, bez vike i gužve, sjedinjeni s prirodom? Vjerujte nam, ovaj idilični park u centru Zagreba pruža pravi zen.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Zato ljeti, dok se čini da svi Zagrepčani uživaju negdje na moru - vi uživajte u Botaničkom vrtu. Istražite sve ribnjake, mostiće, brežuljke, stabla i cvjetove, a svakako zavirite i u staklenik. Ova nestvarna oaza najraznolikijeg bilja iz svih krajeva svijeta različitu čar ima u svako godišnje doba, stoga, ako ste bili proljetos - nema veze, svakako ga opet istražite.

image
Goran Mehkek/Cropix

Usto, Botanički vrt, pun mirisnog cvijeća i klupica u skrovitom hladu bujnih krošnja, jedna je od najromantičnijih destinacija u Zagrebu. Stoga, nemojte dugo čekati, iznenadite svoju najdražu osobu šarmantnim dejtom u prirodi.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

UTORAK - Istraživanje Sljemena planinarskim i biciklističkim stazama

Ako ste među onima koji na Sljeme i svoju porciju graha s kobasicama uvijek idu autom, vrijeme je da skupite hrabrosti i odvažite se na avanturu dok je lijepo vrijeme. Odlučite li se ići pješke ili biciklom, garantiramo vam - taj grah imat će puno bolji okus jednom kada ih osvojite poput olimpijske medalje.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako odaberete planinariti znajte da Medvednica ima 70-ak označenih planinarskih i poučnih staza prilagođenih različitim tipovima avanturista, od obitelji s djecom preko umirovljenika do ozbiljnih rekreativaca. Neke od najpopularnijih su poučne staze Bliznec i Miroslavec, Leustekova i Bikčevićeva staza, Šumarev put ili Horvatove stube.

image
Ranko Suvar/Cropix

Biciklisti pak na odabir imaju devet uređenih i dobro označenih staza različitih dužina i zahtjevnosti – jednu grebensku i osam kružnih. Ako ste prvi put na ovakvoj avanturi birajte one staze koje ne zaobilaze sljemenske atrakcije i planinarske domove, kako biste mogli zastati radi razgledavanja ili okrepe, no jednom kada se osokolite, krenite Enduro stazom koja spaja Sljeme i grad Zagreb, duga je oko šest km i osigurat će vam potrebnu dozu adrenalina.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

SRIJEDA - Piknik među zelenilom omiljenog parka

Pet jezera, bogati šumarci, brojne staze i puteljke te livade kao stvorene za piknike - park Maksimir omiljeno je mjesto za šetnje i uživanje Zagrepčana još od 1794., kad je otvoren kao prvi javni perivoj u jugoistočnoj Europi.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Iako je zamišljen kao park u baroknom francuskom stilu, Maksimir je na kraju uređen u engleskom pejzažnom stilu, a osim čudesne prirode i obližnjeg Zoološkog vrta koji je najstariji u ovom dijelu Europe, u Maksimiru su mnogi umjetnički spomenici i arhitektonski objekti poput Paviljona Jeka koji je idealna pozadina za Instagram photosession, Vidikovca, te objekata kao što su Mogila ili Švicarska kuća.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Ne samo da je Maksimir spomenik parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro, on je već stoljećima omiljena destinacija Zagrepčana za šetnju, igru, piknike, trčanje, druženje i jednostavno, uživanje na dekici.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Sjetite se samo kadrova iz kultnog filma "Tko pjeva, zlo ne misli" - Maksimir je odigrao veliku ulogu. Stoga, složite sendviče i dekicu pod ruku... U Maksimiru ćete nakon radnog dana jednostavno prodisati punim plućima uživajući u pogledu na prekrasna jezera puna labudova.

ČETVRTAK - Skrivene tajne zagrebačkog rudnika

Bili ste na Sljemenu, na Medvedgradu, u svim planinarskim domovima i sada vam se čini da više nemate što otkriti na Medvednici. E, pa - griješite! Jeste li znali da se u blizini planinarskog doma Grafičar nalazi područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama.

image
Boris Kovacev/Cropix

Nakon otkrića galenita, rude iz koje se dobivalo srebro, u 16. stoljeću otvoren je rudnik, a vrijedni rudari mukotrpno su kopali, no rudnik se ipak nije pokazao isplativim pa je već u sljedećem stoljeću zamro. Ali zato danas itekako živi, iako nitko više ne iskopava plemenite kovine...

image
Damir Krajac/Cropix

No nakon nekoliko stoljeća tišine, sada napokon možete proći tim hladnim i mračnim hodnicima u potrazi za djelićem pomalo misteriozne prošlosti. Ne samo da ćete se rashladiti u vrućim ljetnim danima, već ćete otkriti i neke ne tako poznate priče iz povijesti grada Zagreba.

PETAK - Filmska večer u šumskoj idili

Gotovo je nevjerojatno da se nadomak gradskoj vrevi u samom centru, doslovno iza ugla nalazi jedna od najljepših, ujedno i nevjerojatno tihih i skrovitih, park-šuma. Riječ je, dakako, o Tuškancu. Dovoljno je skrenuti s prometne Ilice u Dežmanov prolaz, pa iza Saloona uzbrdo lijevo i učinit će vam se kao da ste prošli kroz neki magični portal i zašli u šumsku idilu. Umjesto buke tramvaja čut ćete samo ptice, umjesto automobila i šarenih izloga vidjet ćete zelenilo stoljetnih stabala, a jedino društvo bit će vam tek pokoji usputni šetač.

No, najbolja tajna koju Tuškanac krije jest - ljetno kino. U zelenilu, pod zvijezdama, atmosfera je kao u romantičnom holivudskom filmu, stoga ako tražite savršenu ideju za ljetni dejt sa svojom boljom polovicom - upravo ste ju našli!

image
Shutterstock/TZ grada Zagreba

Ljetno kino na otvorenom datira iz 1954. godine i Zagrepčanima nudi bez premca najljepšu pozornicu za uživanje u filmovima. Sredinom kolovoza krenula je "Kinoteka u šumi", program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će na Ljetnu pozornicu Tuškanac dovesti program filmskih klasika od kojih će mnogi po prvi puta nakon dugo vremena biti prikazani na velikom platnu. Do 28. kolovoza na rasporedu šumi su čuveni filmovi s velikanima poput Jennifer Beals, Williama Hurta, Malcolma McDowella, Johna Travoltu, Kathleen Turner, Divinea te niz drugih zvijezda uz čije smo antologijske nastupe odrastali i koje uvijek rado gledamo. Program traje do prve polovice rujna, a projekcije se održavaju u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama.

SUBOTA - Sunčanje na plaži uz zagrebačko more

U vrućim ljetnim noćima najbolji zagrebački partyji su, već dugi niz godina, u jarunskim klubovima i kafićima. Sve dodatno kulminira, kada jedan od četiri otočića na jezeru, Otok mladosti postane centar zabave - domaćin glazbenog festivala INmusic na kojem iz godine u godinu gostuju svjetski poznata glazbena imena. No, nije Jarun samo destinacija za ludi noćni provod - to je i zagrebačko more, kako mu tepaju stari purgeri.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

U sklopu priprema za Univerzijadu, Jarun je 1987. napokon uređen tada je postao najveće i najpopularnije okupljalište na zapadnoj strani grada. Malo i Veliko jezero imaju divno uređene plaže kakvih se ne bi posramili ni neki popularni gradovi na Jadranu.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Da je ljeto "vruće na gradskom asfaltu" nikako ne vrijedi za Zagreb jer ima jezero koje već godinama mnogim Zagrepčanima zamjenjuju more. Jarunske plaže redovito dobivaju Plavu zastavu, koje su garancija čiste vode, pogodne za kupanje. Uz plaže, Jarun ima i dječja igrališta, brojne šumarke te prostrane livade pod debelim hladom koje su idealne za obiteljska vikend druženja uz roštilj u prirodi.

Stoga, nemojte čekati - navucite kupaći kostim, namažite se kremom za sunčanje, napušite luftić i pravac - Jarun!

NEDJELJA - Izlet u raskošno Zagorje

Kraj tjedna rezerviran je za izlet izvan Zagreba. Okupite najdraže i uskočite u auto. Trebate ponijeti samo dobru volju zato što ne putujete daleko.

image
Petar Krešimir Furjan/TZ Krapinsko zagorske županije

Nakon malo više od pola sata vožnje pred vama će se naći cijela raskoš Hrvatskog zagorja - šume, dvorci i kurije, muzeji, termalni izvori, crkvice, staze, vinogradi i vinski putovi, kleti i tradicionalni restorani u kojima obavezno morate kušati puricu s mlincima i štrukle.

image
Luka Gerlanc/Cropix

No nije to sve što Zagorje nudi...

Ronjenje, valovi, tobogani - ne, ne morate putovati do mora, jer osvježenje, zabavu i relaksaciju u vodi možete pronaći i u Zagorju koje vam na odabir pruža cijeli niz toplica.

Vaši klinci će uživati u vodenom parku Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama jer bazen ima brojne vodene atrakcije, a ako ikada iziđu iz vode - zabava se nastavlja, jer organiziraju se i razne igraonice za djecu.

image
Dragan Matic/Cropix

Najpopularnije su pak Tuheljske Toplice gdje se možete odmarate u bazenima i uživati u tretmanima termalnim blatom. Dokazano je, naime, da wellness oslobađa stres. Medicinske studije kazuju da stres u svakodnevnom životu može negativno utjecati na naše zdravlje i povećava rizik bolesti srca. Topla voda, visoke temperature u sauni i vruća voda u jacuzziju oslobađaju stres i opuštaju vaše tijelo, a toplice su toplo, tiho i mirno mjesto bez ikakvih distrakcija iz vanjskog svijeta, idealno za vraćanje izgubljene energije.

image
Julien Duval/TZ Krapinsko zagorske županije

Nećete pogriješiti ni ako svratite do nešto novijih Termi Jezerčica u Donjoj Stubici ili ako pak igrate na sigurno pa birate destinacije koje su najpoznatije po svom topličarskom turizmu - Stubičke i Krapinske Toplice.

image
Tomislav Kristo/Cropix

No, osim što je bogato termalnim izvorima, Zagorje ima čak pedesetak dvoraca, posebno iz razdoblja baroka. K tome, svi oni nalaze se na prilično malom području od dvije tisuće kvadratnih kilometara što tvori omjer dvoraca po kvadratnom kilometru površine kakav se rijetko susreće i u Europi.

Brojni dvorci slabo su održavani tijekom stoljeća i čekaju obnovu, neki su u privatnom vlasništvu pa im se možete diviti samo izvana, dok su u nekima su smještene institucije poput doma za djecu u Laduču, bolnice u Klenovniku ili spremišta Državnog arhiva u Januševcu.

image
Julien Duval/TZ Krapinsko zagorske županije

No, ako ste povijesni entuzijast ili pak samo volite luksuz s dozom stoljećima starog šarma u pojedinim dvorcima i sami možete iskusiti čar kraljevske svakodnevice. Dvorac Gjalski pored Zaboka kao i dvorac Bežanec pored Pregrade preuređeni su u hotele koji vam nude hedonističku raskoš.

image
Darko Tomas/Cropix

Među najpoznatijim dvorcima svakako je Veliki Tabor u blizini mjesta Desinić koji krije intrigantnu legendu o pučanki Veroniki Desinićkoj, koja je nakon nesretne ljubavi s grofom Celjskim zazidana u zidine ovog dvorca. Ovi su dvorci pretvoreni u muzeje i s velikom posvećenošću i još većom povijesnom građom posjetiteljima svih generacija pričaju čarobne priče o životu zagorske vlastele koje se doimaju kao da pripadaju u knjigu s bajkama.

image
Marko Miscevic/Cropix

Zagorje ljubiteljima povijesti pruža golemu raznovrsnost. Naime, osim dvorcima, bogato je i muzejima. Najpoznatiji je svakako Muzej krapinskih neandertalaca. Neka bude obavezna točka na vašem planu puta. I svakako povedite klince jer očarat će ih priče o nastanku čovjeka, a garantiramo i da će fotografije biti "Instaworthy". Ovaj interaktivni muzej je međunarodno nagrađivan, stoga ako ga još niste posjetili, svakako krenite put Krapine već ovog vikenda.

image
Damir Fabijanić/TZ Krapinsko zagorske županije

No, nemojte zaobići kružnu stazu Hušnjakovo koja je duga 2,5 km i povezuje tri lokacije - Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu sveta Tri kralja kao najvišu točku staze. Za obilazak će vam trebati oko sat i pol, što vam omogućuje idealnu rekreaciju, edukaciju prirodi i boravak na svježem zraku - idealno za obiteljski izlet.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:24