Zdraviji međuobrok

Gricka vam se nešto, a pazite na prehranu? Proteinske pločice i shakeovi su out, upoznajte novi hit snack

Mesne grickalice su pune proteina i zbog toga odličan izbor za sportaše ili one na redukcijskim dijetama
 Promo

Scenarij je svima dobro poznat: doručak prije odlaska na posao, unaprijed pripremljeni ručak u podne jer više ne možete izdržati glad, a onda krajem radnog vremena posežemo za grickalicama poput čipsa, flipsa ili proteinskih pločica. Dolazimo doma, pojedemo večeru i odradimo trening. Nakon treninga, ponovno glad i spas u shakeu punom šećera ili još jednoj proteinskoj pločici. Glad prolazi, ali se nedugo nakon toga ponovno javlja. Kako doskočiti ovom problemu, kako odabrati međuobrok koji će vas zasititi, a zbog njega nećete osjećati grižnju savijesti?

Granola, chia sjemenke i shakeovi zaslužili su odmor jer na scenu nastupaju nove zdrave grickalice – one od mesa. Mesni zalogaji nova su "it" hrana kada su u pitanju grickalice, a taj trend već godinama vlada na svjetskoj gastro sceni te je napokon ugledao svjetlo dana i u domaćoj ponudi.

Krekeri, voće i jogurti sa žitaricama neka ostanu doručak, a vrijeme međuobroka začinite uz fantastičnu PIK ponudu mesnih grickalica. Zašto? Zato što je meso s visokim udjelom proteina savršen međuobrok bogat bjelančevinama koji vas drži sitima, a istovremeno pomaže u održavanju čiste mišićne mase.

image
Promo

Prvenstveno prednost mesnih grickalica leži u tome što se u mesu nalazi dovoljno proteina da ga čini savršenom grickalicom koja pomaže u borbi protiv, svima nam dobro poznate, želje da nešto prigrizemo između obroka. Razlog zbog kojeg nerijetko u tom periodu osjećate glad mogao bi biti zbog činjenice da unosite previše ugljikohidrata koji se zatim razgrađuju u šećer. Prebacivanjem međuobroka na mesnu opciju ne samo da ćete utažiti glad, već će vam pomoći da duže ostanete siti.

Kvalitetna i raznolika prehrana jednako je važna za naše zdravlje i organizam poput tjelesne aktivnosti, a meso sa sadrži aminokiseline bez kojih se vaši mišići ne mogu obnoviti i rasti. Također, zbog visoke razine bjelančevina u mesnim grickalicama, gotovo 30 posto kalorija koje unesete sagorijeva tijekom probavljanja. Usporedno, kada se konzumiraju ugljikohidrati, u probavi ih sagorijeva tek 6 do 8 posto. Također, ugljikohidrati se u tijelu obično razgrađuju u šećer što rezultira umorom i tromošću, dok aminokiselina proteina iz mesa u mozgu oslobađaju kemikaliju nazvanu oreksin koja potiče energiju i budnost.

image
Promo

Dodatni benefit mesnih grickalica jest što mesne masnoće sadrže bjelančevine koje stabiliziraju šećer u krvi, posebice između obroka kada vam šećer u krvi počne padati. Osiguravanje konstantnog održavanja šećera u krvi iznimno je važno u prevenciji dijabetesa tipa II i drugih kroničnih bolesti.

Za kraj, osim proteina, meso sadrži i važne vitamine i minerale. Primjerice, govedina je fantastičan izvor folne kiselina, cinka i željeza. Također, sadrži i vitamin B-12, vrlo važan za mentalno zdravlje, kvalitetu pamćenja i dobar san.

Stoga ni najmanje ne iznenađuje da su mesne grickalice polako ali sigurno preuzele prvo mjesto kao novi "it" međuobrok. Na vama je da odaberete između Beef Jerkeyja s komadićima mariniranog, sušenog i dimljenog junećeg odreska od buta. Komadići su nepravilnog oblika, Trail Mixa - sušene govedine uz dodatak bučinih sjemenki, sušenih brusnica i jezgre badema ili kombinacije osam mesnih štapića. Grickajte bez grižnje savjesti i dobar tek!

image
Promo

PIK & GO je idealan za:

Sportsku prehranu

Aktivni sportaši trebaju oko 10 – 20 g proteina za tzv. post-workout snack što čini JERKY snack kvalitetnim „brzim“ proteinskim izborom nakon treninga koji je bogat proteinima kompletnog aminokiselinskog profila (sadrži sve esencijalne aminokiseline) zaduženim za održavanje, popravak i rast mišićne mase. Ovakav snack omogućava brzu i efikasnu nadopunu zaliha proteina, time i brži mišićni oporavak nakon treninga.

Zanimljivo je da JERKY snack u odnosu na prosječan sastav „protein bara“ ima gotovo jednako proteina i masti, a ima značajno manje šećera (gotovo zanemariv udio) te oko 10% manje kalorija.

LCHF/KETO prehranu

Idealan snack za osobe koje prakticiraju niskougljikohidratnu prehranu zbog niskog sadržaja šećera i povoljnog udjela masti i proteina (oko 3x više proteina u odnosu na udio masti)

Redukcijsku prehranu

Prikladan snack u sklopu visokoproteinskih reguliranih prehrana za redukciju tjelesne mase, ne remeti glikemiju i ne potencira produkciju inzulina, pruža dulji osjećaj sitosti u odnosu na klasične ugljikohidratne snackove, doprinosi boljoj kontroli apetita i smanjenom naknadnom unosu hrane i smanjuje rizik od prejedanja

Mesni snack s niskim glikemijskim opterećenjem (eng. low glycemic food)

Prema USDA procijenjeno glikemijsko opterećenje (GLindeks) = 4 (u odnosu na namirnice s visokim GL koji sežu do 100). JERKY ima smanjen udio šećera, odnosno ugljikohidrata; svega 0,7g u paketu serviranja od 25g te ne podiže (značajno) razinu šećera u krvi što ga čini pogodnijim snackom za osobe koje imaju probleme s održavanjem stabilne glikemije (glukoze u krvi) (u odnosu na ekspandirane proizvode od žitarica)

Bezglutensku prehranu

PIK & GO je mesni snack od sušenog i dimljenog mesa koji prirodno ne sadrži gluten

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21