Perjanica kontinenta

Hit turistička destinacija priprema se za novu sezonu, daju i do 70.000 kuna za bolji smještaj

Zagrebačka županija raspisala je milijuna kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu
Zagrebačka županija iz zraka
 TZ Zagrebačka županija

Pandemija koronavirusa prošle je godine promijenila navike ljubitelja putovanja. Odlasci u druge zemlje bili su veoma ograničeni te u nekim slučajevima skoro pa i nemogući, zbog čega su se turisti okrenuli istraživanju vlastite zemlje. Taj trend nije zaobišao ni Hrvatsku gdje su strane turiste zamijenili domaći gosti. To dobro znaju u Zagrebačkoj županiji koja je prošle godine pokrenula dvije kampanje – „Odmor nikad bliže“ i „Around Zagreb“ kako bi privukli lokalno stanovništvo. Spomenute akcije su se svakako isplatile jer je u smještajnim objektima boravilo 11 posto više domaćih gostiju, a Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije, navodi kako će taj trend imati uzlaznu putanju i ove godine.

- Navike ljudi su se promijenile i boravak u prirodi, izleti i bijeg od masovnog turizma sigurno će obilježiti i ovu godinu. Prema pokazateljima prodajnih platformi u turizmu, od 60 do gotovo 80 posto gostiju spremno je krenuti na odmor čim to dozvoli epidemiološka situacija s virusom Covid-19, što pokazuje da postoji neutažena glad za putovanjima. Snažnije otvaranje očekuje se, pak, tek u drugom kvartalu 2021. i to osnažuje našu procjenu preusmjeravanja naših aktivnosti na domaći turizam – navodi Alilović te navodi kako će Zagrebačka županija zasigurno ostati najatraktivnija vikend destinacija u Hrvata.

image
Ivana Alilović, direktortica TZ Zagrebačke županije
TZ Zagrebačka županija

Da će se trend domaćih izleta nastaviti pokazuje i istraživanje turističke platforme Booking.com koja je prošle godine provela anketu među putnicima iz 28 zemalja (uključujući i Hrvatsku) o budućnosti putovanja. Prema njihovim podacima, 55 posto putnika iz Hrvatske u bližoj će budućnosti i dalje planirati putovanje unutar vlastite zemlje, a polovica ispitanika je izjavila da planira istražiti novo odredište unutar svoje regije.

Ovi podaci ukazuju na daljnji rast trenda lokalnih putovanja, što znači da će se domaći iznajmljivači morati boriti za svoj udio domicilnih turista. Naime, istraživanje koje je lani proveo National Geographic o utjecaju pandemije na turizam, pokazuje da će putnici sve više inzistirati na odgovornom načinu putovanja, kao i na zaštiti zdravlja i okoliša, te ujedno pažljivije birati destinacije ovisno o kvaliteti. Upravo zato se domaći iznajmljivači te turistički objekti moraju prilagoditi novom mindsetu turista.

- Novo vrijeme traži personalizirani, iskreni i temeljiti pristup gostu koji želi doživjeti lokalnu zajednicu na autentičan način baziran na iskustvu. Fokus je i na održivom suživotu s lokalnim zajednicama, prirodom, kulturom i povijesti ovih prostora – navodi Alilović.

image
Kuća za odmor u Zagrebačkoj županiji
TZ Zagrebačka županija

Direktorica TZ Zagrebačke županije ujedno ističe da je interes za kućama za odmor na kontinentu stalno u porastu i upravo je zato, kaže, potrebno podići kvalitetu smještaja i pojačati sadržaj. Kako bi u tome pomogla svojim iznajmljivačima, Zagrebačka županije je raspisala milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu.

- Pandemija će proći, turisti će ponovno dolaziti i upravo zato podupiremo poduzetnike da daju dodatnu vrijednost svojim smještajnim kapacitetima. Turizam u Zagrebačkoj županiji ima veliki potencijal, a osim novih hotela sve je više ruralnih kuća za odmor koje su se pokazale kao pun pogodak - rekao je župan Stjepan Kožić.

image
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije
Zagrebačka županija

Natječaj je otvoren do 1. travnja ove godine, a korisnici sredstava mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti subjekti malog gospodarstva koji se bave turizmom i žele povećati standard i kvalitetu usluge i ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj. Bespovratna sredstva se dodjeljuju za obnovu i opremanje smještajnih jedinca te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja. Sufinancirati se mogu troškovi koji se odnose na radove, opremu i usluge za projekt koji se prijavljuje, a maksimalni iznos potpore koji pojedini korisnik može dobiti iznosi do 70.000 kuna odnosno do 60 posto prihvatljivih troškova pri čemu je važno istaknuti da investicija mora iznositi minimalno 75.000 kuna.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se ovdje, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-425 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image
Zagrebačka županija
TZ Zagrebačka županija

​Najposjećenije destinacije u Zagrebačkoj županiji u 2020. godini

1. Samobor

Samobor je pravi urbani biser sa svojom očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima te predivnom zelenom okolicom. Kao takav je mamac za sve izletnike koji mogu uživati u planinama i brežuljcima, vinogradima, šumama, potocima, slikovitim selima, starim utvrdama, špiljama te neodoljivoj domaćoj hrani i finoj kapljici. Sve vas to čeka u geografski nevelikom, ali sadržajno krcatom kraju nadomak Zagreba koji je perjanica turizma Zagrebačke županije.

2. Sveta Nedelja

Glavni toponimi Svete Nedjelje su jezera Rakitje, Orešje, Kerestinec i Strmec. Pritom je vaš izbor hoćete li se prepustiti ribolovu, rekreaciji ili samo uživanju u očuvanoj prirodi i u društvu brojnih ptica koje se ovdje rado okupljaju. Uz jezero Kerestinec pogled će vam sigurno privući zapušteni srednjovjekovni dvorac Erdödy, a ako niste toliko za povijest, povratak u 21. stoljeće nudi turistički obilazak svjetski poznate tvornice električnih automobila Rimac automobili.

3. Ivanić-Grad

Među najposjećenijim destinacijama Zagrebačke županije nalazi se i Ivanić-Grad, poznat po gastronomskoj fešti Bučijada ili vinskom festivalu Škrletovo. Osim tih dviju manifestacija, nedaleko od centra nalazi se jedinstveni Naftalan, lječilište izgrađeno na jedinom europskom izvoru ljekovite nafte, koje uz to nudi i odlične usluge wellnessa.

4. Turopolje/Velika Gorica

Turopolje je miran, većinom nizinski ruralni kraj s obiljem netaknute prirode, bogatom kulturnom baštinom i zanimljivom prošlošću. Njegovo središte je Velika Gorica, najveći grad u Zagrebačkoj županiji, i najbolje polazište za istraživanje. Neke od popularnih lokacija su nalazište u obližnjem Šćitarjevu, odnosno Arheološki park Andautonija, kao i Turopoljski lug, ostatak velike prapovijesne šume između Velike Gorice i Siska.

5. Plešivica/Jastrebarsko

Planina Plešivica dio je jugoistočnog ogranka Žumberačkoga gorja, a njeno ime odmah asocira na dobra vina. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima. U ovaj slikoviti kraj ne dolazi se samo radi vina – vinske ceste mogu se dobro kombinirati s planinarskim i biciklističkim stazama, a ovuda prolazi i Cesta sira zagrebačke regije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:09