Uskoro premijera

Holivudski miljenik Tom Holland pokazao isklesano tijelo za ulogu modernog Indiane Jonesa

U glumačkoj postavi ima još nekoliko zvučnih imena kao što su Mark Wahlberg, Antonio Banderas i Sophia Ali Taylor

Tom Holland

 Clay Enos

Industrije filma i video igara pripremaju se za novu veliku suradnju kojom namjeravaju pokoriti svijet zabave. Ovoga puta na velike ekrane dolazi „Uncharted“, filmska adaptacija istoimene PlayStation franšize Naughty Doga koja je diljem svijeta prodana u više od 40 milijuna primjeraka. Glavnu ulogu nadolazećeg blockbustera koji u hrvatska kina i IMAX dolazi 17. veljače upriličio je holivudski miljenik Tom Holland, aktualni Marvelov Spider-Man, a uz njega će startati i veteran akcijskih filmova Mark Wahlberg.

U glumačkoj postavi ima još nekoliko zvučnih imena kao što su Antonio Banderas i Sophia Ali Taylor, no prije nego se bacimo na pojašnjavanje radnje filma red je da par rečenica posvetimo neraskidivoj vezi filmova i video igara, dviju industrija koje zajednički vrijede nevjerojatnih 195 milijardi dolara.

Prošlo je već 29 godina otkad se u kinima pojavio “Super Mario Bros.” sa sloganom „Ovo nije igra“. Sam projekt je, u najmanju ruku, ne baš najbolji, ali je njime popločen put za razne druge naslove koji su pokorili svijet. “Lara Croft: Tomb Raider” gurnuo je Angelinu Jolie na A-listu akcijskih zvijezda, baš kao što je „Resident Evil“ stavio Millu Jovovich na mapu. Naravno, bilo je tu i naslova koji su neslavno propali u očima gledatelja (iako su imali odlične rezultate na kino blagajnama). Prvi na toj listi je svakako “Warcraft”, a odmah iza njega slijede i drugi flopovi „Max Payne“ te “Prince of Persia”.

Sony preuzima uzde

Zapravo, ljubitelji video igara i filma čekali su veoma dugo na naslov koji bi opravdao njihova visoka očekivanja. Na sreću, onda je uzde preuzeo Sony Pictures Entertainment koji je počeo obraćati posebnu pažnju na proizvode njegovog mlađeg brata PlayStationa. Sony je tako vratio nadu brojnim obožavateljima video igara i filmova te im pokazao da je moguće napraviti kvalitetan uradak s ova dva dosad nespojiva sastojka. U svojoj pećnici imaju već nekoliko novih proizvoda, što nas dovodi do sljedeće točke ovog članka – Uncharteda.

image

Tom Holland i Sophia Taylor Ali

Clay Enos

Na produkciji filma se nije ni najmanje štedjelo. Uloženo je čak 120 milijuna dolara, više nego što je, primjerice, iskeširano na Venoma 2. Kao što smo već naveli, filmska postava okupila je nekoliko zvučnih imena, od kojih je glavna zvijezda 25- godišnji Tom Holland. On glumi mladog Nathana Drakea, lovca na blaga koji kreće u opasnu potragu za izgubljenim bogatstvom Ferdinanda Magellana nestalim prije 500 godina. Za sve one koji su igrali video igru, otkrit ćemo još da nas radnja jednim dijelom vodi u događaje prije događaja iz igre, odnosno u priču kako se Nate upoznao i udružio s Victorom 'Sullyjem' Sullivanom.

Moderni Indiana Jones

Nathana Drakea su mnogi prozvali „Indiana Jonesom 21. stoljeća“, tako da možemo očekivati brdo akcije i intrige. Potvrda se može pronaći i u traileru kada Drake u zraku skače s jednog paketa na drugi te u zadnji tren uđe u avion u letu. Radi se o malo jačem prkošenju gravitaciji, baš kao što je i Legolas napravio u zadnjem dijelu The Hobbita.

- Uncharted je povratak klasičnim avanturističkim filmovima s veoma modernim zaokretom. U njemu su likovi s kojima želiš ići na pustolovinu. Želiš vidjeti kako će riješiti svoje probleme i povezati se jedno s drugim. Namjerno smo uzeli tu jednu rupu u odnosu između Natea i Sullyja kako bi pokrili jedan dio priče koji igra nije otkrila – kazao je producent Alex Gartner.

Kao što smo već naveli, video igra je od početka bila veliki hit. Prvi naslov je prodan u 2,6 milijuna primjeraka s time da su odmah krenule špekulacije o ekranizaciji igre. David O. Russell, Neil Burger, Seth Gordon, Shawn Levy, Dan Trachtenberg i Travis Knight su samo neki redatelji koji su pokušali provesti ovaj projekt, ali nisu uspjeli. Posao je na kraju napokon dovršio Ruben Fleischer, čovjek koji stoji iza Venoma i Zombielanda.

Mišićavi akcijski junak

No, sama ideja za film došla je zapravo od Hollanda. Mladi glumac je na sastanku sa Sonyjem predložio da naprave film o mladom Jamesu Bondu, svojevrsnu priču o njegovom početku. Ta ideja nije naišla na plodno tlo, ali je zato inspirirala produkcijsku kuću na film o mladom Nathanu Drakeu.

image

Tom Holland i Sophia Taylor Ali

Clay Enos

To je i pozadina priče kako je Holland dobio glavnu ulogu u filmu iako je tada bio između snimanja dva Spider-Man filma. Prije njega su se spominjala neka druga imena za ulogu modernog Indiana Jonesa, kao što su Nathan Fillion, Chris Pratt, pa čak i Mark Wahlberg. To su sve redom kršni momci zbog čega je dio publike sumnjao da simpatični Holland može preuzeti ulogu mišićavog akcijskog junaka. Ipak, Holland je posao shvatio izuzetno ozbiljno te je isklesao tijelo za potrebe filma, dok je Fleischer kazao kako je upravo on idealan za ovu ulogu.

- Beskonačno je kreativan i spreman za suradnju te još k tome veliki fan igara. Uistinu se posvetio liku i franšizi te je na set donio detalje koje ni sam nisam znao – istaknuo je redatelj. O njegovoj predanosti govori i činjenica da je išao na tečaj za pripremu koktela samo kako bi što bolje mogao izvesti jednu scenu u filmu.

Konačni zaključak jest kako se svakako radi o akcijskom filmu koji će poharati kino blagajne. Kao što smo već rekli, u hrvatska kina i IMAX dolazi 17. veljače, tako da pohitajte po kokice i saznajte kako se mladi Spider-Man našao u novoj ulozi.

image

Mark Wahlberg i Tom Holland

Clay Enos

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Con filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30