Novo u kinima

Hollywood je pokorio novi mladi glumački par, donosimo 11 pojedinosti koje morate znati o njihovom prvijencu

"Licorice Pizza" nije samo osvojio publiku, već i kritiku, a nedavno je nominiran za prestižnu nagradu Zlatni globus u čak četiri kategorije

Cooper Hoffman i Alana Haim u ”Licorice Pizza”

 Editus

Možda je do sjajne kemije koju dijele likovi i njihovih dovitljivih dijaloga ili do ludog desetljeća u koje je radnja smještena, a možda ima nešto i u toj zanimljivoj kombinaciji mladih glumačkih debitanata i slavnih holivudskih veterana... Što god bio razlog, činjenica je da ljudi oduševljeni izlaze iz kina nakon projekcije novog, devetog filma američkog redatelja Paula Thomasa Andersona.

Anderson je uz redatelje poput Quentina Tarantina, Richarda Linklautera i Kevina Smitha član prve generacije tzv. 'video redatelja' koji zanat nisu učili u filmskim školama, nego gledajući tisuće filmova na videu. Poznat je po filmovima s velikim glumačkim postavom i isprepletenim pričama, kao što je to bio slučaj s čuvenim "Kraljem pornića" (1997.) i "Magnolijom" (1999.), a posebno voli naglašavati veze među svojim likovima, što je vidljivo i u njegovom najnovijem filmu.

"Licorice Pizza" nije samo osvojio publiku, već i kritiku. Uvijek iznimno oštra i brutalno iskrena platforma Rotten Tomatoes koja akumulira recenzije, bilježi čak 91 posto pozitivnih recenzija ovog filma, s prosječnom ocjenom 8,4 od mogućih 10. Hvale ovaj redateljev pothvat nazivajući ga iznenađujućim i zaključuju da je potencijalno stvorio nove glumačke zvijezde.

Govori se o novim licima na sceni, mladim glumcima Alani Haim i Cooperu Hoffmanu, glavnim glumcima koji su se prvi put našli na filmskom setu i u startu su rasturali. Naime, film "Licorice Pizza" nedavno je nominiran za prestižnu nagradu Zlatni globus u čak četiri kategorije: najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najbolji scenarij, najbolja glumica (Alana Haim) i najbolji glumac (Cooper Hoffman).

image

Cooper Hoffman i Alana Haim u komediji "Licorice Pizza"

Editus

"Licorice Pizza" je priča o slatkoj boli prve ljubavi, a glavni akteri su Alana Kane i Gary Valentine koji zajedno odrastaju u dolini San Fernando u Kaliforniji i, jasno, zaljubljuju se jedno u drugo. Radnja je smještena u sedamdesetima i predstavlja petu za redom Andersonovu dramu, prvu nakon "Fantomske niti" (2017.)

I sam redatelj Anderson odrastao je u dolini San Fernando i ljubav prema tom mjestu često dokumentira u svojim filmovima.

- Smatram kako postoji uvriježeno mišljenje da se filmovi snimaju u Hollywoodu, znate. Uvijek samo Hollywood, Hollywood... ali zapravo ne, snimani su u Dolini, u San Fernandu - rekao je Anderson na nedavnoj konferenciji. Osim što režira film, on je scenarist, producent i jedan od snimatelja, a "Licorice Pizza" je zapravo redateljeva ljubavna priča iz djetinjstva. Andersonu su inspiracija za film bili klasici iz žanra filmova o sazrijevanju, poput filmova "Američki grafit" (1973.) i "Zlatno doba u Ridgemontu" (1982.).

Nakon što je osvojio publiku u SAD-u i Kanadi, film u hrvatska kina stiže već 13. siječnja. Zato osim kratkog uvoda, nećemo otkriti zaplet i detalje radnje, ali donosimo 11 iznenađujućih pojedinosti o filmu koje možda nećete isprva spoznati gledajući film. No, ako ih proučite prije nego što se uputite u kino, garantiramo da će vam biti zabavnije pratiti zbivanja na velikom platnu.

1.

Radni naslov filma u studenom 2020. bio je "Soggy Bottom", a u rujnu 2021. film je službeno nazvan "Licorice Pizza". Na prvi pogled ovaj naziv spaja dvije delicije koje djeca i mladi obožavaju, slasnu pizzu i aromatizirani slatkiš s ekstraktom korijena biljke sladića koji je obično pobojan u crno, no film je zapravo dobio ime po bivšem lancu prodavaonica ploča u južnoj Kaliforniji.

- Nakon što sam mjesecima lupao glavom u zid pokušavajući smisliti naslov, zaključio sam da me ove dvije riječi najviše podsjećaju na djetinjstvo. Tada je postojao lanac prodavaonica ploča u južnoj Kaliforniji koji se zvao Licorice Pizza i činilo mi se da taj naziv utjelovljuje ozračje koje se osjeća u filmu. Ako pak nemate referencu na prodavaonicu ploča, to su dvije sjajne riječi koje dobro idu zajedno i odražavaju raspoloženje - ispričao je Anderson za Variety.

2.

Ulogu glavnog ženskog lika, mlade Alane Kane, Paul Thomas Anderson pisao je za 30-godišnju Alanu Haim koja publici nije potpuno nepoznata. Ona je, naime, proslavljena glazbenica. Uz sestre Este i Danielle, Alana čini američki girl bend Haim koji povezuje točke između rocka 70-ih, synth popa 80-ih i R&B-a od 90-ih nadalje ažurirajući tradiciju tih stilova na svježe, ali poznate načine. Kada su sestre objavile svoj debitantski album "Days Are Gone" 2013. već su bile spretne multiinstrumentalistice, a to je prepoznala i publika što je rezultiralo golemom prodajom prvog albuma i nominacijom za Grammy.

Redatelj Paul Thomas Anderson blisko je povezan s bendom Haim. Ne samo da je režirao nekoliko njihovih glazbenih spotova, već je i obiteljski prijatelj kojeg s Haimovima veže dugogodišnje poznanstvo. Naime, u ranoj mladosti, dok je pohađao umjetničku školu, jedna od njegovih profesorica bila je Donna Haim, Alanina majka, a ovaj je film djelomično inspiriran njegovom dječjom zaljubljenošću u nju. Danas su, pak, jako dobri prijatelji.

image

Cooper Hoffman i Alana Haim

Editus

Upravo je zahvaljujući privatnom poznanstvu Anderson u mladoj Alani, osim glazbene vidio i glumačku zvijezdu, iako je dosad imala priliku glumiti jedino u glazbenim spotovima svog benda. Struka već naveliko hvali Alanu, a njezin debitantski nastup opisuju kao "užarenu prisutnost koja označava dolazak potpuno formirane filmske zvijezde", kako piše The Hollywood Reporter.

3.

Uz iznimno talentiranu Alanu, Andersonu je trebao entuzijastičan i karizmatičan mladić za ulogu Garyja Valentinea, pa se sjetio sina svog bliskog prijatelja. Riječ je o 18-godišnjem Cooperu Hoffmanu, sinu pokojnog Philipa Seymoura Hoffmana koji je glumio u čak pet Andersonovih filmova. Mladom Cooperu je suradnja s očevim prijateljem donijela prvu filmsku ulogu. No, iako ima poznato prezime i dobru startnu poziciju zahvaljujući pokojnom ocu, Cooperu Hoffmanu nije bilo ni u primisli da bi mogao postati glumac sve dok mu se Paul Thomas Anderson nije obratio sa scenarijem za komediju "Licorice Pizza". Prema Andersonu, Hoffman je bio "vrlo neodlučan i želio je znati više detalja", što je za njega bio "vrlo dobar pokazatelj snažnog i inteligentnog mladića".

image

Cooper Hoffman

Editus

4.

Osim mladih glumaca, priliku da se okušaju na filmskom setu dobile su i njihove obitelji. Naime, u filmu se pojavljuje i majka mladog Coopera Hoffmana, Mimi O'Donnell, kao i njegove sestre. Danielle i Este, sestre glumice Alane Haim, kao i otac Moti te majka Donna također se u filmu pojavljuju kao obitelj njezinog istoimenog lika, Alane Kane. Prema riječima redatelja Paula Thomasa Andersona, sve replike Motija Haima bile su posve improvizirane i savršeno su se uklopile.

5.

Kao pomoć za pripremu uloga, Anderson je mladim i neiskusnim glumcima dao pregršt filmova i serija iz sedamdesetih godina, kao i glazbene playliste koje bi slušali ujutro prije snimanja. Cooper Hoffman je dobio i snimku emisije tada popularne radio stanice KPPC, koju je danonoćno slušao.

image

Sean Penn i Alana Haim

Editus

6.

Uz mlada lica, u postavi filma su i neke velike glumačke ličnosti poput oskarovca Seana Penna, Bradleya Coopera, Johna C. Reillyja, Toma Waitsa i Bena Stillera. Zanimljivo je da je Bradley Cooper u više intervjua u posljednjih deset godina isticao kako mu je želja surađivati s Paulom Thomasom Andersonom, a u filmu "Licorice Pizza" napokon je dobio priliku. No, nitko od mlađih članova glumačke ekipe nije bio svjestan da će i planetarno popularni Bradley Cooper sudjelovati u filmu sve dok nisu naletjeli na njega na setu, već posve odjeveni u kostime, dok su kamere radile. U sceni u kojoj se Bradley Cooper predstavlja Alani i Garyju kao filmski producent Jon Peters i pita tko je tu glavni, Cooper Hoffman i Alana Haim uistinu su prvi put vidjeli Bradleyja Coopera na setu. Izraz iznenađenja njihovih likova Alane i Garyja, zapravo uopće nije odglumljen.

image

Sean Penn i Alana Haim u sceni u restoranu u "Licorice Pizza"

Editus

7.

Los Angeles Times opisao je ovaj film kao "projekt obitelji i prijatelja" jer u filmu ulogu ima i Andersonova supruga, proslavljena glumica Maya Rudolph, a u raznim ulogama se pojavljuje i njihovo četvero djece kao i mnogi njihovi prijatelji iz susjedstva.

image

Bradley Cooper, Alana Haim i Cooper Hoffman u "Licorice Pizza"

/ Ipa/Ipa/Profimedia

8.

George DiCaprio, 78-godišnji otac glumačke legende Leonarda DiCaprija u filmu tumači čovjeka koji mladom Garyju prodaje vodeni krevet. Njegova uloga je zanimljiva jer je i u stvarnosti sam George DiCaprio bio dobro poznata figura na underground umjetničkoj sceni južne Kalifornije tijekom 1970-ih, desetljeća koje se prikazuje u filmu.

9.

Anderson i Michael Bauman zajedno dijele zasluge direktora fotografije, a komediju "Licorice Pizza" odlučili su snimiti na filmu od 35 mm, koristeći starije leće kako bi stvorili vjerodostojnu teksturu filma iz 1970-ih.

image

Redatelj Paul Thomas Anderson (desno) na setu filma "Licorice Pizza"

/ Ipa/Ipa/Profimedia

10.

Manju ulogu u filmu ima i Sasha Spielberg, 31-godišnja kći glumice Kate Capshaw i američkog redatelja Stevena Spielberga, poznatog po filmovima "Ralje", "E.T.", "Schindlerova lista", "Jurski park", serijalu filmova o Indiani Jonesu... Sasha je ujedno i glazbenica koja nosi umjetničko ime Buzzy Lee, a čar glume otkrila je kroz manje uloge u očevim filmovima "Terminal", " München", "Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje" i "Novine".

11.

Iako se za vrijeme ranih pregovora i početka snimanja šuškalo da je Leonardo DiCaprio odbio ulogu u ovom filmu, koja je potom pripala Bradleyju Cooperu, redatelj Paul Thomas Anderson razjasnio je najavljujući film da s DiCapriom nikada nije razgovarao o filmu "Licorice Pizza" te da su svi napisi o dramatičnim pregovorima potpuno neistiniti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Editusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:35