Pripazite

Hrvati i ove godine hrle na skijališta, ali previše njih napravit će grešku koja će im odmah uništiti doživljaj

Ni manjak snijega, niti velike gužve nisu odvratili naše građane od odlaska na snježne padine jer skijanje nekima ne predstavlja samo zimski odmor, već i dugogodišnji obiteljski ritual koji se prenosi s generacije na generaciju

Ilustracija

 Damir Škomrlj/Cropix

Nema sumnje da je skijanje jedan od najpopularnijih sportova među Hrvatima.

Unatoč tome što su cijene skijaških aranžmana porasle za deset do 15 posto, procjenjuje se da bi u ovoj sezoni u snježnim radostima kod nas, u Sloveniji, Italiji, Austriji, Francuskoj te Bosni i Hercegovini moglo uživati više od 200.000 Hrvata.

Ni manjak snijega, niti velike gužve nisu odvratili naše građane od odlaska na snježne padine jer skijanje nekima ne predstavlja samo zimski odmor, već i dugogodišnji obiteljski ritual koji se prenosi s generacije na generaciju.

Odmoru na skijalištu može parirati jedino ljetovanje, no nekima ništa ne može zamijeniti vrelo kuhano vino nakon snježnog spusta, opuštanje u osunčanom zimskom danu dok smo pritom okruženi idiličnim bijelim prekrivačem i uživanje u toplim gastronomskim delicijama koje posluže kao idealna okrjepa nakon višesatnih zimskih aktivnosti.

Skijanje je pravi adrenalinski užitak, ali i idealno „mjesto zločina“ za nastanak ozljeda.

Kod 1000 skijaša dnevno se dogodi između deset i 100 nesreća, a incidenti ne zaobilaze ni rekreativce, niti vrhunske sportaše. Najčešće žrtve ozlijeda su početnici te oni koji dugo godina nisu stali na skije i upravo oni su skupina skijaša koja se treba malo bolje pripremiti prije nego se zaputi na svoje omiljeno planinsko odmaralište. Ipak, valja naglasiti kako i skijaški debitanti, ali i oni iskusniji mogu napraviti iste greške prije, tijekom i nakon skijanja. Pa dugo iščekivani godišnji odmor u srcu planine na kraju postane bolovanje koje ćemo pamtiti do kraja života.

Istražili smo, stoga, koji to propusti dovode do nezgoda na skijalištu i kako ih pravodobno prevenirati:

Niste spakirali cijelu opremu

Adekvatna skijaška oprema prvi je korak da eliminirate moguće ozlijede. Ne samo da će vam osigurati sigurno i pouzdano skijanje, već će vas zaštititi u slučaju pada i hipotermije, odnosno pothlađenosti koja se događa kad je temperatura tijela manja od 35.0 °C, a česta je prilikom dugog boravka na snijegu.

image

Ilustracija

Goran Mehkek/Cropix

Osnovna prema bez koje ne možete izaći na skijašku stazu:

- Kaciga za skijanje i snowboarding

- Skijaška maska koja se stavlja preko kacige

- Pancerice ili skijaške cipele

- Skijaški štapovi za spust

- Skije s vezovima

- Skijaška jakna

- Skijaško odijelo (kombinezon, jakna i hlače).

Nasreću, ne morate kupiti cijelu osnovnu opremu i tako si stvoriti još jedan veliki trošak jer neke dijelove možete unajmiti na skijalištima po pristupačnoj cijeni. Najčešće se iznajmljuju pancerice, skije i štapovi, a na nekim skijalištima i kacige. Naravno, na skijašu je da odluči isplati li mu se više kupovina ili najam ove opreme, iako se rentanje najviše preporučuje za djecu i početnike.

No, mnogi zaokupljeni osnovnom opremom često zaborave na dodatnu koja također može pomoći u prevenciji nesreća. Kaciga, primjerice, štiti od jakog udarca u glavu pri padu sa skija, a upravo ozljeda glave čini 20 posto od svih nesreća koje se događaju na skijalištima. Visoke vodootporne termo čarape štite od ozeblina i već spomenute hipotermije, dok čeona svjetiljka, koju svi često izostavljaju, olakšava snalaženje u nepoznatom okruženju pri večernjem skijanju.

Osigurajte se, stoga, dodatnom opremom za još sigurnije zimske aktivnosti koja uključuje:

- Vodootporne termo čarape

- Kapu

- Zimske rukavice

- Termo majicu i tajice ispod kombinezona

- Maramu za vrat

- Čeonu svjetiljku.

Niste mislili na potrebne lijekove

image

Ilustracija

Goran Mehkek/Cropix

Lijekove i putnu kutiju prve pomoću dobro je nositi na svako putovanje, a pogotovo na mjesta u kojima ćete se baviti sportskim aktivnostima. Već je rečeno da su skijališta riznice ozljeda, a najčešće su puknuće ili istegnuće prednjeg križnog ligamenta, iščašenja i prijelomi ramena, zgloba i palca te potres mozga. U ekstremnim slučajevima je potreban posjet liječniku, no neke ozljede možemo izliječiti sami uz nekoliko hladnih obloga i kvalitetnih flastera, kao što su žuljevi od nošenja preuskih pancerica, blaga natečenost kože zbog slabijeg pada sa skija i povreda palca zbog dugog držanja skijaških štapova.

Stoga obavezno pri pakiranju kofera spremite i kutiju ispunjenu zavojima i adekvatnim lijekovima, osobito ako bolujete od kronične bolesti. Neka se u vašoj putnoj torbi obavezno pronađu:

- Zavoji

- Sterilne komprese

- Alkohol

- Dezinficijens

- Aluplast za opekline

- Flasteri

- Sigurnosne igle

- Škare sa zaobljenim vrhom

- Jednokratne rukavice

- Folija za utopljavanje

- Lijekovi za brigu o kroničnoj bolesti

- Bezreceptni analgetici i protuupalni lijekovi

Pretjerali ste sa skijanjem

Iako nema univerzalnog pravila koje nalaže koliko se smijemo zadržati na skijalištu, većina ondje u prosjeku provede dva do tri sata. Od toga skija otprilike pola sata, dok ostalo vrijeme provode uživajući na terasi i drugim aktivnostima koje su dostupne na lokaciji. No, iako 30 minuta skijanja možda zvuči malo, ako uzmemo u obzir da je riječ o napornoj fizičkoj aktivnosti, nekima je i tih pola sata previše. No, kako znati jeste li pretjerali sa skijanjem? Jednostavno osluškujte tijelo i ako osjećate umor radije uzmite pauzu. Odličan pokazatelj je i bol u palcu koji nastane od držanja skijaških štapova, a može biti prvi pokazatelj da je vrijeme za odmor.

Nasreću, mnoga skijališta, poput Nassfelda, nude odličan sadržaj i aktivnosti kojima se možete prepustite dok odmarate tijelo od skijanja.

image

Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld

Ivan Lacković

Nassfeld je kraj koji je poznat kao jedan od najljepših područja Austrije, a nalazi se na sunčanom jugu Koruške u neposrednoj blizini Italije i može se pohvaliti sa 100 sunčanih sati više nego u sjevernim Alpama, što ga čini savršenim odabirom za sunčanje zimi i vrhunski užitak u skijanju i raznim aktivnostima na otvorenom.

image

Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld

Ivan Lacković

U Nassfeldu će svaki posjetitelj pronaći nešto po svome ukusu. Ponude se mijenjaju prema godišnjem dobu, od vrhunskog skijališta, brdskog avanturizma, do jedinstvenih i različitih lokalnih gastronomskih delicija. Odlično je što se u neposrednoj blizini u dolini skijaškog i planinskog odmarališta Nassfeld nalazi Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld s 4 zvjezdice koji je u vlasništvu Arena Hospitality Group-e iz Pule. Ovo idealno zimsko odredište prilagođeno je sportašima i obiteljima, nalazi se u blizini žičare do koje se može doći pješice, a skijaška karta se može kupiti direktno na samoj recepciji hotela.

image

Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld

Ivan Lacković

Sve sobe su potpuno klimatizirane i opremljene s pretprostorom za odlaganje skijaške opreme i sportskih rekvizita. Uz 16 m visoku stijenu za penjanje, hotel će od ove zimske sezone nuditi i novu fitness dvoranu, klub za djecu i tinejdžere, unutarnji bazen i povezani, grijani vanjski bazen. Pogodan je za aktivne turiste i ljeti i zimi. Bilo da se odlučite za odmor na moru u jedinstvenoj Istri, ili pak preferirate skijanje i odmor u planinama u bajkovitoj Austriji, savršen smještaj koji je u skladu s vašim interesima najlakše ćete pronaći u ponudi Arena Hotela.

image

Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld

Ivan Lacković

Uz Arena Hotele u Puli i Medulinu se opuštate i sunčate, a u Nassfeldu skijate i uživate! Više informacija na www.franz-ferdinand.at.

Niste ponijeli kremu za sunčanje

Još jedna stvar na koju mnogi zaborave pri odlasku na skijanje je krema za sunčanje, must-have proizvod za zaštitu kože od negativnih UV zraka. Iako je zima, zračenje je i dalje prisutno, a „zubato“ sunce nam i u tom periodu godine može uzrokovati oštećenja kože te hiperpigmentacije. Mnogi ljubitelji skijališta na to zaborave pa nakon cjelodnevnog skijanja i sunčanja na terasi osjete neugodno peckanje lica. Na nekim skijalištima se ne može kupiti krema za sunčanje ili može po visokoj cijeni, stoga je radije ponesite sa sobom. Osim sunčeva svjetla, tu su još hladan zrak i vjetar, glavni saveznici suhe i oštećene kože. Zato ponesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili 50 i bogatom hidratantnom bazom koja će se pobrinuti da nesmetano uživate u zimskim radostima.

Niste se fizički pripremili

image

Ilustracija

Goran Mehkek/Cropix

Dolazimo do još jedne klasične greške koju mnogi rade pri odlasku na skijanje, a to je da se fizički ne pripreme za sport koji zahtijeva odličnu kondiciju. Najgore što možete napraviti je da precijenite ovu aktivnost ili pak vašu fizički spremu i, nakon par mjeseci koje ste uglavnom provodili sjedeći pred televizorom, odmah prvi dan pretjerate sa skijanjem. Ozljeda je tada sve vjerojatnija, a zbog umora već drugi dan više nećete moći stati na skije. Ovakva aktivnost na snijegu zahtijeva fizičku pripremu i ponavljanje znanja iz skijanja. U prosjeku je potrebno deset tjedana da bi se naučila, stoga ne bi bilo loše da se prije putovanja upišete na tečaj ili malu školu skijanja gdje ćete obnoviti svoje znanje i vratiti kondiciju. U slučaju da vam je tečaj nedostupan, barem mjesec dana unaprijed prakticirajte tjelovježbe koje će vas vratiti u formu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hotel Arena Franz Ferdinand Nassfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:40