Zauzeli tron

Hrvatski građani imaju jednu ustaljenu praksu koja je Nijemcima, a pogotovo Dancima nezamisliva

Zapadne države imaju potpuno drugačije stavove kad su u pitanju ulaganja u nekretnine, ali i vrijednosne papire

Ilustracija

 Božo Radić/Cropix

Dionice, obveznice, investicijski fondovi, investicijsko zlato, nekretnine. Iako različitih naziva, sve ove stvari imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Za početak, u svaki od njih možemo uložiti višak novca, svi su više-manje rizični i svaki donosi zaradu, ali i gubitak.

Za Hrvate je, pak, poznato da iz ranije navedene liste najradije ulažu u zadnji spomenuti oblik investiranja. Neosporno je da su nekretnine Hrvatima ‘svetinja‘, nešto što vole posjedovati, ali i, po mogućnosti, od njih zaraditi. Rijetko smo u čemu prvi, ali kad je ulaganje u nekretnine u pitanju – zauzimamo tron. Primjerice, prema statistikama EU pri europskom smo vrhu po broju građana koji žive u vlastitim stanovima. Takvih je čak 90 posto, dok u Njemačkoj, s druge strane, u svojim stanovima i kućama stanuje jedva 50 posto ljudi. Slično je i u drugim razvijenim zapadnim zemljama gdje se mnogi radije odlučuju za najam nego za kupnju vlastitog krova nad glavom.

Nadalje, samo u 2021. ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila je 7,9 milijardi eura. Depoziti kućanstva dosegli 36,9 milijardi eura u ožujku ove godine, neto imovina građana u obveznim mirovinskim fondovima je iznosila 18,2 milijarde eura, a u dobrovoljnim mirovinskim fondovima je taj iznos bio 1,1 milijarda eura.

S druge strane, u investicijskim fondovima kojih je sad na tržištu stotinjak, neto imovina iznosila je tek dvije milijarde eura.

Možemo zaključiti sljedeće – Hrvati su skeptični prema ulaganjima u vrijednosne papire i druge oblike investiranja.

No, situacija se može promijeniti i na tome intenzivno rade Hanza Media, Raiffeisen mirovinski fondovi i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) koji su početkom ove godine pokrenuli projekt „Know your money – Upoznaj svoj novac“ kroz koji provodi niz edukacija s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti građana. Uz dosad objavljene informativne tekstove dostupne na linku, u sklopu projekta izrađujemo veliku video edukaciju koje vode eminentni ekonomski stručnjaci, a pokrivat će pet osnovnih modula – osobne financije, obiteljske financije, ulaganja, psihologija i financije te generalna financijska pitanja.

Uz dva dosad već objavljena modula, od danas je na HUKI platformi dostupan treći modul Upoznaj svijet ulaganja kojeg vodi Mladen Latković, prokurist Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

image

Mladen Latković, prokurist Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Ustupljena fotografija

Modul Upoznaj svijet ulaganja daje polaznicima edukacije osnovni pregled mogućnosti za ulaganja i upoznaje ih s osnovnim investicijskim pojmovima, dok mu je cilj predstaviti osnovne investicijske pojmove te proći kroz mogućnosti investiranja.

Svaka dva tjedna na istom linku bit će objavljena nova edukacija druge teme pa još uvijek nije kasno da sudjelujete. Na linku se nalaze i ranije održane edukacije pa se ne trebate brinuti ako neku ne poslušate na dan kad je objavljena, uvijek se možete vratiti na platformu HUKI i pogledati module.

Na kraju edukativnog ciklusa bit će organizirano veliko natjecanje iz financijske pismenosti na kojemu će pet najbolje plasiranih polaznika edukacije moći osvojiti i do 1300 eura. Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

image
Hanza Media

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:56