Ekipa iz Splita

Hrvatski startup koji Amerikanci obožavaju: ‘Pokušavamo nešto što dosad nikome nije uspjelo‘

Vanja Petrić pokrenula je platformu AymoLive za umjetnike i kreativce koja je oduševila struku

Vanja Perić pokrenula je platformu AymoLive za umjetnike i kreativce

 Božidar Vukičević/Cropix

Godina je 2020., a mjesec ožujak. Onaj koji nećemo tako lako zaboraviti – mjesec kada je svijetom zavladala pandemija covida-19. Kao i svi mi ostali, ekonomistica Vanja Perić, danas javnosti poznata kao suosnivačica aplikacije AymoLive, tada je bila u lockdownu, u svom domu u Kaštelima, nadomak Splita. Njezin suprug Anthony, rođeni Kanađanin, tmurne dane kratio je stvarajući glazbu, svirajući na gitari i pjevajući u svom malom kućnom studiju, baš kao i suprug njezine rodice. Njih dvojica stalno su bili na vezi, pokušavajući pronaći najbolji način da live svirkom prenesu radost glazbe svima onima kojima je u tom trenutku trebala pozitiva. A takvih je bilo mnogo.

- Osim što su svirali, stalno sam ih slušala kako se žale na sve moguće platforme. Svaka je imala neki nedostatak ili u smislu kvalitete videa i zvuka, nedostatka dosega… Upitala sam ih zar ne postoji neka sveobuhvatna platforma fokusirana na umjetnički sadržaj, koja bi pomogla umjetnicima da uživo streamaju svoj sadržaj? Na um su nam pale sve društvene mreže, YouTube, Twitch, ali ništa fokusirano na umjetnike poput mog supruga. Na Instagramu i drugim mrežama teško možeš doseći publiku, osim ako nisi velika zvijezda, na YouTubeu se kao umjetnik izgubiš jer ima puno sadržaja, Twitch je baš za gejmere, a Zoom nije prilagođen formi nastupa – prisjeća se Vanja tog „aha trenutka“ kada joj je sinula ideja za platformu koja povezuje umjetnike i publiku iz cijelog svijeta.

image

Vanja Perić pokrenula je platformu AymoLive za umjetnike i kreativce

Božidar Vukičević/Cropix

Iako nije dobro poznavala industriju, prepoznala je potencijal i potrebu gledajući iz svoje perspektive, kao žene iz publike kojoj nedostaje zabavnog umjetničkog sadržaja. Tako je, u kratkim crtama, začeta ideja platforme AymoLive.

Aplikacija koja približava umjetnički svijet

Nije to aplikacija za Beyoncé ili Taylor Swift, već za neovisne umjetnike kojima daje vidljivost i pruža mogućnost zarade, a publici priliku da vidi kreacije iz cijelog svijeta i virtualno upozna umjetnika. Dok umjetnici uživo streamaju, postoji i opcija komunikacije publike i umjetnika te publike međusobno uz mogućnost donacija.

Za ovu priču važno je znati da se Vanja prije šest godina vratila u Dalmaciju. Odrasla je te osobno i profesionalno sazrela u Kanadi. Kao dijete živjela je u Pakracu, a pred ratom, njezina obitelj 90-ih je odselila preko oceana. Odrasla je u kanadskom Sudburyju, a studirala u Londonu gdje se specijalizirala za financije. Potom je 10 godina u Torontu radila kao investicijska savjetnica, upravljajući imovinom najbogatijih Kanađana. Uživala je u tom poslu, kaže, ali nije joj se svidjelo kamo vodi. Shvatila je da želi raditi posao s dubljim ciljem od puke zarade.

Osim posla, u Kanadi je vodila, priznaje, vrlo aktivan život. Ona i suprug su stalno izlazili i uživali u raznim aktivnostima koje im je Toronto pružao.

image

AymoLive

Ustupljena Fotografija

- Budući da je Split manji grad s manje sadržaja, odjednom sam ostala bez pristupa nekim kulturnim događanjima koja su me u Kanadi veselila. Ne kažem da ovdje toga nema, ali nije toliko popularno ni razglašeno pa vijest do mene dođe kada događanje već prođe – razočarano će 41-godišnja Vanja. Suludo je da živimo u suvremenom, tehnološki naprednom svijetu u kojem smo svi povezani, a još uvijek netko iz Splita ne može kvalitetno uživati u umjetničkom nastupu koji se, recimo, odvija u Torontu.

Zato nam je potrebna platforma kao što je AymoLive koja, kako priznaje Vanja, vjerojatno ne bi ni nastala da nije bilo pandemije i tog spleta okolnosti. Zahvaljujući svom volonterskom angažmanu u Studentskom poduzetničkom inkubatoru koji djeluje na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Vanja je upoznala prave genijalce. U timu su danas suosnivač Ivan Magaš koji je izradio programska rješenja, Lara Tepšić zaslužna za dizajn stranice i sve kreativno te Marijan Gudelj koji pruža svu potrebnu tehničku podršku.

Hrvatski startup koji vole stranci

- Tako je počekom 2021. godine aplikacija AymoLive krenula s prvim live predstavljanjima umjetničkih kreacija neovisnih umjetnika iz različitih sfera, od glazbe, kazivanja vlastite poezije i storytellinga do slikanja i stvaranja paške čipke. Još od tada radimo s ciljem da fokusiramo i poboljšamo platformu – prisjeća se Vanja. Aplikacija je još u počecima, ali već sada imaju korisnike sa svih kontinenata.

Iako nam raspon pažnje kontinuirano pada i trenutno je u prosjeku na 8 sek, što su monetizirale aplikacije s brzim i kratkim sadržajem poput TikToka, Vanja i AymoLive tim publici nude live sadržaj koji zna potrajati i do sat vremena.

- Koliko god da publika konzumira kratke sadržaje i sitne isječke, postoji potražnja i za onim cjelovitim. Pa, ljudi su govorili da je poezija mrtva i da ju nitko ne čita, a kod nas na aplikaciji je to najgledaniji sadržaj – ističe Vanja dodavši kako je najviše korisnika iz Engleske, SAD-a i Kanade. Samo u posljednjih mjesec dana imali su oko 60 performera i oko 600 unique usera, odnosno gledatelja. Na svakom streamu je u prosjeku oko 30 gledatelja, a najbolji stream zasad je imao oko 1200 gledatelja. Rast je kontinuiran i sretni su što im se većina korisnika vraća i prepoznaje vrijednost aplikacije. Streme postati najveća live platforma za kulturu.

- Sto posto sam sigurna da ćemo uspjeti, ali na koji način i kako će točno platforma izgledati za koju godinu, sada vam još ne znam reći. Izvorna ideja za YouTube bila je video verzija internetskog servisa za upoznavanje, a Instagram je u početku bio aplikacija za ljubitelje viskija – uvjereno govori Vanja pa nastavlja – Pokušavamo nešto što dosad nikome nije uspjelo. Želimo biti za kulturu ono što je Twitch za gaming industriju. Kultura je, naime, ostala jedna od zadnjih sektora koja se mora prebaciti online ili će izumrijeti – poentira.

image

AymoLive

Ustupljena Fotografija

Od aplikacije trenutačno ne zarađuju jer je još u procesu razvoja. U nekom trenutku će uvesti naplatu, no zasad je na AymoLive platformi sve besplatno, a cilj je da jedan dio aplikacije uvijek bude besplatan.

Podrška koja motivira

No, kada su financije u pitanju, sredstava za razvoj uvijek fali, stoga je Vanju i AymoLive tim posebno razveselila vijest da su ove godine među 10 pobjednika natječaja „Pokreni nešto svoje“ koji će biti sufinancirani s ukupno 50.000 EUR za razvoj poslovanja.

Riječ je o programu koji već sedmu godinu zaredom provode ACT Grupa i Philip Morris Zagreb kako bi dali podršku hrvatskim mikropoduzetnicima i poduzetnicima koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte.

- Ovo je zaista hvalevrijedan projekt, a nama su sredstava dobro došla za development i održavanje platforme, a koristit će i u razvoju jer naša velika vizija je brend Aymo, kao najpoznatiji brend za umjetnost diljem svijeta – ističe Vanja.

Zahvalna je svima koji vjeruju u viziju ovog startupa i koji ga podržavaju, bilo to financijski ili na neki drugi način.

- Posebna vrijednost programa `Pokreni nešto svoje´ je u mentorstvu. Imamo priliku razgovarati sa stručnjacima iz određenih sfera, poput marketinga i promocije koji nam daju konkretne savjete – ističe naša sugovornica.

Naime, AymoLive tim je među 10 odabranih poduzetnika koji trenutno razvijaju svoje poslovanje uz podršku i mentorstvo koja uključuje analizu poslovanja, „jedan na jedan“ mentoring, webinare, uključivanje u alumni zajednicu, ali i snimanje promotivnih videa te rad na medijskoj vidljivosti poduzetnika. Krajem ove godine, po završetku šestomjesečnog mentorstva bit će odabrano prvih pet poduzetnika koji će biti sufinancirani sa 7.000 EUR i drugih pet sa 3.000 EUR u cilju podrške rastu i razvoju njihova poslovanja.

Budući da natječaj nosi naziv „Pokreni nešto svoje“, upitali smo ju bi li taj savjet dala drugima koji tek razmišljaju o ulasku u svijet privatnog poduzetništva?

- Neka svatko proba, ali moraju biti silno uporni i ne odustajati iako je poduzetnički put užasno težak i pun prepreka. Ali, ako uspiju, ono što će dobiti zauzvrat bit će najbolje na svijetu – zaključuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Philip Morrisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:22