Arhitektonsko čudo

Ida Prester seli se u potkrovlje obiteljske kuće, otkrila nam je sve o uređenju i već je želimo kopirati

Jedan od najvećih pothvata na projektu je preuređenje potkrovlja

Ida Prester u VELUX showroomu

 VELUX

Uz to što je uspješna voditeljica, glazbenica i aktivistkinja, Ida Prester je i omiljeno lice s naših društvenih mreža. Za razliku od brojnih influencera danas, posebna je po tome što njezina online popularnost nije sama sebi svrha. Da, Ida nas na Instagramu osvaja širokim osmijehom, inovativnim modnim kombinacijama i kreativnim fotografijama, ali nudi i puno više od toga. Progovara o rodnim, nacionalnim i svim drugim stereotipima, bori se protiv nasilja, podiže svijest o bolestima i njihovoj prevenciji, kreativna je i izražava se u cijelom nizu medija. No, možda najvažnija stvar koja Idu čini toliko interesantnom širokoj publici je činjenica da su njezine mreže vrlo realan prozor u njezinu svakodnevicu. Svakodnevicu u kojoj ima i plača i smijeha, i zabave i napornog rada, i plesa i teških trenutaka. Kakva god realnost bila, Ida je uvijek prikazuje iskreno.

Jedna od zanimljivosti iz njezinog života, znat će oni koji ju prate, je što se on već godinama odvija na relaciji Zagreb-Beograd. Vrlo je uzbudljivo uzimati najbolje od oba ova grada, koji su svaki na svoj način izuzetni. No, Ida i njezina obitelj nedavno su se odlučili skrasiti u Zagrebu. Premda su već neko vrijeme većinom u Hrvatskoj, sada je došao trenutak da iz temelja stvore svoj dom. Ona i obitelj kupili su dio obiteljske kuće, u kojoj je jedan od najzanimljivijih prostora potkrovlje.

- Moj život je stambeno jako kompliciran. Selila sam se preko 20 puta, dugo sam bila podstanarka. Nakon preseljenja iz Beograda nazad u Zagreb, odlučili smo finalno riješiti naše ‘gnijezdo’. Ideja je bila da živimo što bliže mojim roditeljima jer smo bez njihove pomoći izgubljeni. Pružila se prilika da od susjeda kupimo gornju polovicu njihove kuće, koju je započeo graditi moj djed. I tako su mama i tata sada dolje, a mi gore. Više nas se, jadni, ne mogu riješiti – smije se Ida, dodajući da bi njezinom djedu sigurno bilo drago što ona s obitelji dovršava njegov san.

image

Ida Prester

Cropix

Arhitektonsko čudo

Ida je prije živjela u raznim stanovima diljem Zagreba. Jedan dio života provela je u Njemačkoj, drugi u Banjoj Luci, u Rijeci te već spomenutom Beogradu. U Kölnu je, prisjeća se, živjela u stanu od 14 kvadrata.

- Sve je stalo u njega, i mini kupaonica i kuhinjica i spavaća soba. Bilo je to pravo arhitektonsko čudo – priča kroz smijeh.

Život u Beogradu je bio kompletno suprotan zagrebačkom. U Zagrebu Ida živi u obiteljskoj kući u mirnoj ulici, bez prometa, usred zelenila i šume. U Beogradu je pak stanovala na 11. katu nebodera sa stotinjak stanova. Svaki od ova dva životna stila ima svoje prednosti i mane.

- U konceptu nebodera je jako praktično što je u prometnoj ulici u centru grada, sve je blizu, nadohvat ruke. Od ambulante do pekare. Mana su liftovi koji se stalno kvare, prilična buka susjeda, sporo donošenje odluka o svim pitanjima vezanima uz zgradu. Od farbanja ulaza do popravka liftova, skoro je nemoguće postići konsenzus. U Zagrebu smo sami, kreiramo svaki detalj kako nam odgovara. Bojim se samo osjećaja usamljenosti, navikla sam na vrevu. No, uživat ću u miru i cvrkutu ptičica, došlo je i to razdoblje života – kaže Ida.

Dio njezina budućeg obiteljskog stana, dnevni boravak, će biti na tavanu. Kaže kako jako voli takve prostore, posebice one pod kosim krovom.

- Imaju baš neku posebnu atmosferu. Podsjećaju me na bajke iz djetinjstva, kao da skrivaju neku tajnu. Htjeli bismo da naš tavan bude pun drva, kao neka planinska kućica s modernim elementima – govori.

image

Budući dom Ide Prester

ustupljena fotografija
image

Budući dom Ide Prester

ustupljena fotografija

Vizija bajke

Preuređenje njezinog novog doma je tek u početnoj fazi. Paralelno se radi na projektu i na prvim grubim radovima. Od toga je Idi najzanimljiviji upravo tavanski prostor, koji će proći kroz najveću transformaciju, ali i biti središnji dio njihovog doma. Kaže kako je taj dio kuće, kad su tek ušli u njega, izgledao depresivno. Imao je spušteni strop od knaufa, zbog čega je bio visok tek dva metra. Sve je djelovalo mračno i turobno.

- Ali imala sam osjećaj da se od toga nešto može napraviti. Htjela sam vidjeti kako će taj prostor izgledati kad se strop sruši, ima li dovoljno visine za ono što smo planirali. Bila sam u strahu, stan smo već kupili, nije bilo nazad. Na svu sreću, bila sam u pravu. Čim smo razbili spušteni strop, prostor se otvorio. Odlučili smo porušiti apsolutno sve zidove. Cijelo potkrovlje će biti open space, samo će kupaona i wc biti izdvojeni – kaže Ida.

image

Ida Prester u VELUX showroomu

VELLUX

Kad je vidjela da je prostor dovoljno velik i prozračan, prva iduća ključna stvar bilo je osiguravanje dovoljno svjetlosti.

- Prirodno svjetlo mi je najvažniji element prostora u kojem živim. Veliki prozori su obavezni na oba kata! Odlučili smo se za ugradnju VELUX prozora, koji će transformirati mračni tavan u čaroliju. Jedva čekam ovom neatraktivnom prostoru udahnuti novi život – kaže Ida.

Kad je došla u VELUX-ov showroom, ideje o prozorima su se počele samo nizati, a stručnjaci su joj izradili nekoliko fotografija s potencijalnim rješenjima za njezin prostor.

image

Ida Prester u VELUX showroomu

VELUX

Idi je za oko zapela VELUX vertikalna kombinacija, što je rješenje koje kombinira krovni prozor s vertikalnim prozorskim elementom ugrađenim neposredno ispod. Dodatak vertikalnog elementa daje dojam otvorenog prostora i proširuje pogled prema van, a pjevačica razmišlja o tome da ovaj spoj postavi u svoj budući dnevni boravak. Za kuhinju joj, pak, odgovara takozvana VELUX krovna kućica, idealno rješenje kad treba povećati volumen prostora ispod kosog krova.

image

VELUX vertikalna kombinacija

VELUX

Upravo ekstenzija u potkrovlje će biti ključni potez koji će omogućiti Idi i njezinoj obitelji da svaki član u ostatku kuće ima svoju privatnost i komfor, ali i da istovremeno budu pod istim krovom. Tri generacije tako će moći neposredno dijeliti najsretnije trenutke. Djed, baka i roditelji će moći gledati djecu kako odrastaju u prostoru koji ispunjava sve njihove potrebe: danas igru, a za nekoliko godina učenje, druženje s prijateljima i slično.

Osim što će potkrovlje osjetno povećati kvadraturu kuće, ono će zahvaljujući VELUX prozorima biti i iznimno ugodan prostor. Dnevna svjetlost je dokazano zaslužna za bolje raspoloženje i veću produktivnost ljudi, a život u stanovima s dovoljno velikim prozorima znači i puno život u skladu s prirodom. Gledanje filma je još veći užitak kad ga se gleda pod zvijezdama, a jutarnja kava ima bolji okus kad su joj začin prve zrake sunca. Osim toga, krovni prozori i štede energiju u domovima. Zahvaljujući velikoj količini dnevne svjetlosti i usklađivanju cirkadijalnog ritma čovjeka s prirodom, kvaliteta sna se povećava. Kod VELUX prozora je dodatna pogodnost to što opremljeni kaljenim sigurnosnim staklom i imaju mogućnost prozračivanja i kad je prozor zatvoren. Dovoljna količina svježeg zraka poboljšava zdravlje i raspoloženje.

image

Ida Prester u VELUX showroomu

VELUX

Osim toga, u stanovima koji imaju krovne prozore postoji puno manje potrebe za paljenjem svjetla, a uštede se događaju i po pitanju grijanja.

Ida kaže da će im i taj dio priče biti jedan od ključnih faktora na koje će paziti.

- Želimo da nam prostor bude energetski učinkovit. Dobra izolacija je ključna i na njoj nećemo štedjeti. Upravo zato smo pomno birali i prozore – kaže.

Umjerenost je (ponekad) vrlina

Premda vrlo zanimljivi, prostori u potkrovlju su često i prilično izazovni. Pitamo Idu koji im je, s obzirom nagibne krovove i open space koncept, plan s prostorima za pohranu.

- Danas ima puno gotovog namještaja i rješenja za pohranu dizajniranih baš za potkrovlja. Ne bojim se toga. Ako nam se ništa ne bude uklapalo, izradit ćemo po mjeri – govori.

Sretna je što njihov budući dom ima i mali balkon na koji se izlazi iz dnevnog boravka.

- Doista je mali, ali ćemo ga lijepo urediti. Taman za dvije stolice! – kaže Ida.

Ida je poznata po svojoj unikatnoj estetici i ljubavi prema bojama, što se očituje u tome da je modno jedna od najprepoznatljivijih javnih ličnosti. Pa, voli li jednako šarenilo i u domu?

- Volim, ali puno umjerenije. Luda odjeća jarkih boja i neobičnih oblika je jako fora, ali navečer je skineš i odmoriš oči. To je ipak jednodnevni kostim. Prostor je tu stalno, godinama. Ne želim živjeti u ambijentu koji je tako intenzivan da te krene iritirati. Mislim da smo se muž i ja složili da nam je baza uređenja mat drvo, pastelne boje i metal. I puno svjetla i prozora – priča.

U stanu će sačuvati tavanske grede.

- One imaju poseban šarm. Izbalansirat ćemo ih modernim namještajem i strukturama, nadam se da ćemo dobiti neku zanimljivu kombinaciju koja nije prerustikalna, a opet ni preuredska. Tek smo na samom početku, držite nam fige! – zaključuje Ida.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i VELUX-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:06