Istražili smo

Ima li smisla vježbati kod kuće, koja oprema je nužna i kako napokon ustati s kauča?

Najčešća novogodišnja odluka obično padne u zaborav do veljače, a sve zbog nedostatka motivacije
 Shutterstock

Nije lako odlučiti se na promjenu, a onda ju uistinu i provesti, a znaju to svi koji su barem jednom u životu kretali u teretanu, s dijetom ili trčanjem. S ovog ponedjeljka start se prebacuje na sljedeći, tako prođu mjeseci pa i godina. Zato se novogodišnje fitness odluke mogu se činiti klišejem, pogotovo ako ste ih i prije donosili, pa ste se na kraju jutra, popodneva i večeri već u veljači radije provodili na kauču.

Dodajmo k tome i još uvijek prijeteću pandemiju koja i dalje stvara atmosferu globalne neizvjesnosti. Možda ćete se pitati ima li smisla uopće pokušavati donositi ikakve velike odluke kada nemam pojma što će se dogoditi u narednim mjesecima? Zaista je lako skliznuti u osjećaj opće bespomoćnosti.

image
Ariwasabi/depositphotos

Ako ste obeshrabreni prošlogodišnjim iskustvima, znajte da niste jedini. Čak 92 posto ljudi, prema istraživanju, ne ispuni svoje novogodišnje odluke.

Kako biste u ovoj godini lakše realizirali svoje planove vezane uz zdravlje, prehranu i vježbanje, donosimo nekoliko ključnih trikova koji će vam pomoći da i nakon prvog tjedna, kada vam bude teško, ostanete predani odluci da budete zdraviji i sretniji.

1. Krenite malim koracima

Ako se dosad niste bavili nikakvom fizičkom aktivnosti, učlaniti se u teretanu i redovito odlaziti na treninge za vas to može biti veliki izazov. Potvrđuje to i istraživanje koje je ustanovilo da čak 60 posto članstva u teretanama ugovorenih početkom siječnja ostaje neiskorišteno pa se do sredine veljače posjećenost teretana vrati na predbožićnu razinu. K tome, s obzirom na pandemijske uvjete, mnogima je vrlo izazovno i nelagodno dijeliti fitness sprave i rekvizite s drugima te vježbati u prostoru s više ljudi. I to je sasvim opravdana bojazan, no ne treba vas spriječiti u ostvarenju cilja. Zašto se ne biste krenuli polako, vježbajući u sigurnom okruženju svog doma?

image
Depositphotos

Nabavite svoje fitness sprave i opremu kako biste mogli kod kuće ili u prirodi, na otvorenom u svom tempu i stilu bezbrižno vježbati. Sigurno će vam biti korisna informacija da je od sada u Hrvatskoj dostupna i RING fitness oprema koja ima najbolji omjer cijene i kvalitete u regiji. Na tržištu je već preko 20 godina i prodaje se u preko 300 sportskih trgovina u više od deset zemalja, a sada je ekskluzivno dostupna online na eKupi. Na dizajnu RING fitness sprava, rekvizita i opreme surađuju diplomirani tehnolozi i sportaši, zato su pogodni za rekreativce, ali i vrhunske sportaše.

Budući da je brend prvo krenuo s proizvodnjom borilačke opreme i danas se profilirao kao jedan od najpoznatijih brendova opreme za borilačke sportove, na eKupi možete pronaći i veliki izbor rukavica za boks, MMA, kick boks, muay thai...

2. Odjenite odjeću za vježbanje čim dođete kući s posla

Za ljude kojima je teško uključiti tjelovježbu u svoj život, postavljanje nejasnog cilja da vježbaju 'više' može biti zastrašujuće. No, jednostavan čin presvlačenja u odjeću za vježbanje uklanja pritisak, a istovremeno vas usmjerava na pravi put. Ideja koja stoji iza toga je da ste u startu bliže ispunjenju svog dnevnog cilja jer će vam vjerojatno biti teško skinuti tu odjeću za vježbanje, a da zapravo ne odradite neki oblik vježbe, imat ćete grižnju savjesti. Drugim riječima, kada obučete te tajice, tenisice ili hlače za jogu, možete i vježbati. Ne morate to činiti svaki dan, ali preporučuje se barem tri puta tjedno. Kao i odjeću i fitness rekvizite kao što su podlošci, lopte, valjci i šipke, koje možete pronaći u ponudi RING fitness opreme na eKupi, valja imati pri ruci, a ne na dnu nekog ormara.

image
Depositphotos

3. Okružite se fitness spravama i opremom

Bilo da odlučite prenamijeniti neku prostoriju u svom domu u kućnu teretanu ili da vježbate u dnevnoj ili spavaćoj sobi, bitno je da su vam sprave i rekviziti za vježbanje u vidokrugu. Ako su vam stalno pred očima, veća je vjerojatnost da vježbanje nećete smetnuti s uma. Primjerice, nabavite traku za trčanje i postavite je u dnevnu sobu. Na taj način istovremeno možete multitaskati, primjerice, dok trčite na traci možete paziti na mališane, pratiti omiljenu seriju ili se družiti s ukućanima koji potom i sami, povedeni vašim primjerom, možda otkriju benefite vježbanja.

image
Depositphotos

Na eKupi možete pronaći RING trake za trčanje različitih snaga motora, nosivosti, brzine i stupnjeva nagiba te pronaći onu koja vam najbolje odgovara. Bilo da ste početnik, napredni trkač, profesionalac traka za trčanje prati vaš napredak dok vi imate potpunu kontrolu, a k tome je i jednostavna za upotrebu. Osim što pruža sjajnu kardio vježbu, trčanje pomaže i u izgradnji mišića, a da zbog mekanije površine trake za trčanje pritom je smanjen udar na zglobove.

4. Pronađite si partnera za vježbanje

Sve je zabavnije u društvu, pa tako i vježbanje, bilo da se radi o treneru, prijatelju ili vašem supružniku. Svakako odaberite nekoga tko neće prihvatiti vaše izgovore ili vam progledati kroz prste kada niste raspoloženi za vježbanje. Trening u paru, uz nekoga tko vam je blizak, posebice u kućnim uvjetima, preporučljivo je jer si međusobno možete pružati golemu motivaciju tijekom cijele godine. Čak i ako jedno od vas želi preskočiti vježbanje, drugi je tu da vas prisjeti cilja kojeg ste si zadali, a prilikom vježbanja, ako netko posustaje, partner je tu da vas ohrabri. Vježbanje s fitness rekvizitima kao što su bučice, utezi, girje, šipke za zgibove ili utezi sa čičkom, poput onih iz ponude brenda RING koje u različitim težinama, bojama, funkcijama i dizajnu možete pronaći na eKupi, posebno je zabavno u dvoje jer se možete izmjenjivati u pokazivanju vježbi i izazvati jedno drugo na teže utege ili duže intervale vježbi, što posljedično dovodi do napretka.

image
Antonio Diaz/depositphotos

5. Fotografirajte se

Nemojte koristiti vagu za mjerenje napretka, umjesto toga, radije se fotografirajte. Idealni su selfieji u zrcalu jer ćete na taj način zapravo imati vizualni dokaz napredovanja vašeg tijela. Od kilograma, znatno je bitnije kako se osjećate zahvaljujući vježbanju. No, ako se osjećate posebno hrabro, podijelite svoj napredak na društvenim mrežama. Studija o mršavljenju iz 2013. otkrila je da su oni koji su svoj napredak podijelili na Twitteru izgubili više na težini od onih koji su svoje rezultate zadržali za sebe. Zato, nakon vježbanja na sobnom biciklu, nemojte odmah ustajati, već prvo okinite jedan selfie.

image
Ievgen Chabanov/depositphotos

Osim što ćete biti zadovoljni svojim vidljivim napretkom, bit ćete i sretniji jer aerobna vježba poput biciklizma potiče mozak na oslobađanje više endorfina, kemijskih spojeva zbog kojih se osjećate sretno. Zato vježbanje na moćnom RING sobnom biciklu, kojeg možete pronaći na eKupi, pridonosi ublažavanju depresije i tjeskobe. Osim fizičkog zapravo jačate i svoje mentalno zdravlje, a taj redoviti osjećaj sreće učinit će vas motiviranijima da sljedeći put biciklirate još brže.

6. Razmišljajte kratkoročno

Dobro je imati velike novogodišnje fitness ciljeve na umu, ali također biste si trebali postaviti i male, specifične mjesečne ciljeve kako biste održali svoju motivaciju tijekom cijele godine. To će vam dati razlog da slavite postepeni napredak ili uspjeh dok se približavate ultimativnom cilju. Primjerice, ako u godini želite izgubiti 20-30 kg, razdvojite to na 2-3 kg mjesečno. Dakako, i oko toga se treba pomučiti, zato si za svaki trening postavite mali izazov i postupno ga intenzivirajte. Pokušajte svakim treningom nadmašiti samoga sebe. Praktičan rekvizit u tom planu su RING klupe za vježbanje, koje uz dodatak bučica, utega i šipki, pružaju mnoge mogućnosti vježbi različitog intenziteta, bilo da ste fokusirani na trbuh, leđa, ruke, noge, stražnjicu... Niz klupi možete ekskluzivno pronaći na eKupi.

image
Depositphotos

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s eKupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:32