Sve na jednom mjestu

Imamo izračun: Evo koliko točno košta ugradnja solarne elektrane za četveročlanu obitelj i za koliko godina će se isplatiti

Svi strahuju od trenutka kada će skočiti cijena režija, a rješenje leži u energetskoj neovisnosti
 Jakov Prkic/Cropix

Hrana i piće - 24.538 kuna.

Prijevoz i održavanje vozila - 14.815 kuna.

Stanovanje i energenti - 14.510 kuna.

Odjeća i obuća - 7550 kuna.

Rekreacija i kultura - 4977 kuna.

I tako, malo po malo, dođemo do iznosa od 93.522 kune.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, toliko iznosi godišnja potrošnja prosječnog hrvatskog kućanstva. Ovako rezimirani, troškovi se čine enormni. Dodamo li k tome inflaciju zbog koje je u listopadu zabilježen rast cijena dobara i usluga za 3,8 posto, možemo zaključiti da će sve te cifre značajno rasti.

Sve je poskupjelo, ne samo prehrambeni proizvodi, već i roba te drugi artikli, a građani posebno strahuju od trenutka kada će i režije skočiti. Prema posljednjim podacima DZS-a, prosječno domaćinstvo je godišnje izdvajalo oko 8637 kuna za električnu energiju, plin i ostala goriva. Stručnjaci se sada, pak, slažu da će do poskupljenja energenata za kućanstva svakako doći, samo je pitanje kada i za koliko.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Zato činjenica da račune za struju vrlo jednostavno možete smanjiti za čak 90 posto nikada nije zvučala bolje.

Energetska računica

U suradnji sa stručnjacima tvrtke Energia naturalis napravili smo izračun za prosječnu četveročlana obitelj. U godini dana ta obitelj potroši između 3.500 i 4.500 kWh električne energije, najviše od svih energenata u kućanstvu. Daleko najviše energije troše grijaća tijela i uređaji s kondenzatorom kao što su bojler za grijanje vode, zamrzivač, hladnjak, klima...

image
Duje Klaric/Cropix

Ta količina energije godišnje stoji između 3800 i 4900 kuna, no s porastom cijene energenata koja je zamijećena posljednjih nekoliko mjeseci realne cijene za istu količinu energije će višestruko porasti.

Ali ako u tu računicu dodamo Sunce, onu gotovo savršenu kuglu koja je 149.600.000 km udaljena od Zemlje, cifre na mjesečnim računima će početi padati.

Svake sekunde Sunce pretvori otprilike 4,3 milijuna tona tvari u energiju, a mi jednostavno moramo tu energiju početi iskorištavati. Ako se pitate zašto ne bismo iskorištavali neke druge nove obnovljive izvore energije, poput vjetra ili geotermalne energije, odgovor leži u činjenici da je Sunce najisplativiji izvor energije zato što traži najmanja ulaganja i daje najveću uštedu.

image
Jakov Prkic/Cropix

Dakle, rješenje za onu ranije spomenutu prosječnu četveročlanu obitelj koja se bori s visokim računima je postavljanje solarne elektrane na krov njihove kuće kojom će proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe i postati energetski neovisni. Njih bi ugradnja solarne elektrane stajala između 35.000 i 45.000 kuna.

Želite li i vi u svojem kućanstvu smanjiti račune prelaskom na solarnu energiju, napravite računicu.

Energia naturalis, jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u regiji, izradila je kalkulator uz pomoć kojega možete sami izračunati koliko bi vas koštala ugradnja solarnih panela te kada bi nastupio povrat uloženog novca.

Neupitna isplativost

Nekima će možda cifra ugradnje na prvu zvučati puno, ali zapravo nije jer isplativost je neupitna.

Hrvatska je među zemljama Europske Unije u kojima se najviše isplati graditi solarne elektrane. Naime, zbog svoga geografskog položaja imamo visoku prosječnu godišnju osunčanost pa imamo i visoki solarni potencijal. Instalacija solarne elektrane na krov vlastite kuće održiva je i sigurna investicija s izrazito pozitivnim financijskim efektom, a ujedno i povećava vrijednost nekretnine.

image
Roy Wylam/Alamy/Profimedia

Nakon ugradnje solarne elektrane prosječnoj obitelj računi za struju bi se trebali smanjiti za 75 do 90 posto, odnosno godišnje je moguće uštedjeti između 3135 i 3993 kune. Prema tome, nova cifra godišnje potrošnje je oko 665 do 907 kuna.

Tim tempom, povrat investicije može se očekivati kroz šest do osam godina nakon čega solarna elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

Sva energija koju proizvede nakon što sama sebe otplati za korisnika je 'besplatna', a ujedno i čista te ekološki prihvatljiva. Čak je i u 25. godini rada panela zagarantirano minimalno 85 posto početne proizvodnje.

Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane u pravilu predaje u energetski sustav preko dvosmjernog brojila. Na taj će način, tijekom svoga životnog vijeka prosječna solarna elektrana svome vlasniku uštedjeti oko 100.000 kuna.

Naime, kada korisnik ima veću proizvodnju od potrošnje, električnu energiju predaje u mrežu i taj predani višak koristi u nekom drugom trenutku kada mu je potrošnja veća od vlastite proizvodnje.

image


Ante Cizmic/Cropix

Tako se, primjerice, može dogoditi scenarij da u pojedinim mjesecima struju uopće neće morati platiti. Pitate se kako to?

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Tijekom sunčanih ljetnih mjeseci elektrana proizvede više energije nego što kućanstvo potroši što posljedično i račun za električnu energiju vodi 'u minus'. Sukladno Zakonu o obnovljivim izvorima energije, račun za električnu energiju koji je 'u minusu' se ne plaća, a razlika se prenosi u sljedeći mjesec.

Kućna elektrana

Sve to omogućuje jednostavni sustav kućne solarne elektrane koju čine solarni paneli, potkonstrukcija, izmjenjivač i dvosmjerno brojilo, a investicija će sigurno biti isplativa jer se elektrana specijalno projektira na temelju godišnje potrošnje te proizvodnosti na određenoj lokaciji, kako bi u potpunosti zadovoljila potrebe za električnom energijom.

image
U. J. Alexander/Alamy/Alamy/Profimedia

Većina nastanjenih objekata u Hrvatskoj ima zadovoljene preduvjete za ugradnju solarne elektrane, no prilikom projektiranja i izvedbe, kako bi se optimalno odabrala elektrana, posebno se gledaju veličina krova, vrsta potkonstrukcije i krovnog pokrova te orijentacija krova. Ti podaci o kući su uz godišnju potrošnju i lokaciju građevine zapravo jedino što je potrebno za izradu glavnog projekta. Uz pomoć tih podataka računaju se energetska i financijska bilanca.

Kako iz godine u godinu raste interes za solarne elektrane, tako raste i broj proizvođača opreme i panela, koji se razlikuju po veličini, kvaliteti, nazivnoj snazi, korištenim materijalima, tehnologiji, a samim time i cijeni.

image
Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Trenutno se najčešće ugrađuju paneli u rasponu nazivne snage između 300 W i 400 W. O snazi panela ovisi i količina koju je potrebno postaviti u sklopu određenog projekta kućne elektrane. Stoga većina solarnih elektrana ima između 8 i 15 panela.

Štednja energije

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje.

Enna grupa nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu.

Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

image
Martin Shields/Alamy/Profimedia

Svakako zamijenite obične žarulje sa žarnom niti s LED (štednim) žaruljama, koristite rasvjetna tijela manje snage i redovito ih čistite jer zaprljanost smanjuje njihov učinak.

Energiju možete uštedjeti i prilikom korištenja zamrzivača. Naime, temperatura čuvanja zamrznute hrane prosječno iznosi -18°C, a podešavanjem temperature za 1°C više, možete smanjiti potrošnju energije i do pet posto.

Ako je moguće, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama i sušite rublje na zraku, prirodnim putem.

Maksimalno iskorištavanje

Iskoristite Sunce - dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana jer Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12 posto energije za grijanje.

Zatvarajte vrata, pogotovo kad koristite tek nekoliko soba u domu i ako održavate različite temperature u svakoj sobi. No, iznimke su tuširanje i kuhanje. Obje radnje zagrijavaju zrak u prostoriji koju koriste isključivo u tom trenutku, a kasnije ćete je napustiti. Prema tome, otvorena vrata će omogućiti toplom zraku da se širi susjednom prostorijom i ostatkom doma te da dodatno zagrije prostor.

image
Zero Creatives/Imagesource/Profimedia

Ne zaboravite otvoriti vrata pećnice nakon što ste je koristili te tako maksimalno iskoristiti energiju. I veličinu posuđa prilagodite količini hrane koju kuhate jer priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači veću potrošnju energije.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Hladniji mjeseci

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Enna grupe puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.

image
Michaela Dusikova/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Važno je obratiti pažnju i na prozore jer se na njima može izgubiti do 25 posto toplinske energije u domu u slučaju da propuštaju zrak. Idealno bi bilo imati trostruka prozorska stakla, no ona nisu jedino rješenje protiv niskih temperatura. Prozirnom folijom kojom inače zadržavate svježinu u hrani, možete zadržati toplinu u sobi. Prozore prekrijte slojem folije te ih pričvrstite za okvir. Tanki sloj zraka između stakla i folije ponaša se poput izolacijskog sloja koji će zadržavati topli zrak u sobi, a prozorsko staklo ga neće moći hladiti.

Osim što štednjom energije smanjujemo račune, ujedno i čuvamo okoliš.

Unatoč alarmantnim apelima, naše društvo još uvijek najveći dio energije svakodnevno dobiva iz fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i zemni plin, a njihovim izgaranjem povećava se koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi. Pretjeranim korištenjem energije, zbog izgaranja velike količine fosilnih goriva iz koje je dobivamo, dolazi do nekontroliranog povećanja koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi te prejakog zagrijavanja Zemlje. To nas pak dovodi do klimatskih promjena koje štetno utječu na naše zdravlje, životinjski i biljni svijet te do neizvjesne klimatske budućnosti.

S druge strane, prosječna solarna elektrana izravno smanjuje emisiju 1980 kg ugljikovog dioksida na godišnjoj razini i ekvivalent je sadnji 180 stabala.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:46