Energetska učinkovitost

Isključite ove uređaje iz struje tijekom noći i uštedjet ćete do 50 kuna na mjesečnim računima!

Prvo plinarsko društvo ove godine slavi svoj 20. rođendan povodom kojega organiziraju brojne projekte koji se tiču energetske učinkovitosti
 iStock

Kućanski uređaji sudjeluju s više od 20 posto u ukupnoj potrošnji energije u kućanstvu, pokazuju podaci Nacionalnog portala energetske učinkovitosti, no malim promjenama se dobar dio te energije može uštedjeti. Primjerice, ukoliko ostavite monitor od računala upaljen cijelu noć potrošit ćete struje koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici. Energija se može ušparati i kuhajući s poklopcem jer ćete na taj način potrošiti petinu energije manje za kuhanje.

Nije račun za struju jedini na kojemu možemo uštedjeti. Ako zatvorimo vodu dok peremo ruke ili zube moguće je uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno. Ima tu još sličnih malenih trikova pomoću kojih je moguće ušparati energiju kao što je, recimo, postavljanje aluminijske folije na zid iza radijatora čime će se toplina zadržati u prostoriji.

Ne moramo ni napomenuti kako je ovim malim promjenama moguće uvelike uštedjeti novac na računima. Prosječno kućanstvo samo na uređaje u funkciji “stand by” mjesečno potroši od 30 do 50 kuna što znači da ako preko noći isključite iz struje laptop, televizor ili mikrovalnu možete smanjiti račune za taj iznos!

Nagradni natječaj za školarce

Nažalost, mnogi odrasli ne shvaćaju često važnost energetski učinkovitog doma, ali su zato najmlađi tu da ih podsjete. To dobro zna Anita Šetić iz udruge Lijepa naša koja već godinama kroz program “Ekoškole” podučava djecu o važnosti očuvanja prirode.

- Današnja djeca, posebice u mlađim uzrastima, a napose djeca koja pohađaju Ekoškole puno su osvještenija od njihovih roditelja. U radu Ekoškola, kroz redovnu nastavu i kroz izvannastavne aktivnosti, djeca otkrivaju mnoštvo informacija o aktualnim ugrozama za okoliš i energetski neučinkovitom i po okoliš opasnom energetskom sustavu koji je danas aktualan. S obzirom na njihove svakodnevne aktivnosti djeca primjećuju ove probleme u svakodnevnom životu te na to upozoravaju svoje roditelje koji su često neinformirani i opterećeni svakodnevnim egzistencijalnim brigama – kaže Šetić te dodaje da postoji mnoštvo lijepih primjera gdje su djeca predškolske dobi svojim upornim upozoravanjem promijenila navike svojih roditelja.

image
Anita Šetić iz udruge Lijepa naša
Vedran Peteh/Cropix

Jedan pozitivan projekt takvoga tipa provodi se upravo i sada. Naime, Prvo plinarsko društvo (PPD) slavi ove godine svoj 20. rođendan povodom kojega organiziraju brojne projekte koji se tiču energetske učinkovitosti. Jedan od njih je i ekološko-kreativni nagradni natječaj “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” koji provode s udrugom Lijepa naša. Riječ je o projektu koji rade u suradnji s 300-tinjak ekoškola u Hrvatskoj, a u sklopu kojega učenici osnovnih i srednjih škola trebaju nacrtati ili napisati poruke koje se tiču energetske učinkovitosti.

Pjesmica Luke Bulića

Ne bi li potaknuli djecu na sudjelovanje u natječaju, osim nagrada koje ih očekuju, angažirali su i poznatog pjevača i voditelja Luku Bulića koji je snimio posebnu pjesmicu naziva „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi“ u kojoj potiče djecu da iskoriste svoju maštu za izradu kreativnih crteža i natpisa.

- Smatramo da je naša obveza, kao energetske tvrtke, educirati javnost o energentima pa tako i o načinima uštede energenata i zato posljednjih godina provodimo slične projekte u suradnji s medijima. Racionalno korištenje energije izuzetno je važno jer je energija resurs bez kojega današnja civilizacija ne bi mogla funkcionirati. Također, vrijeme u kojem živimo obilježava zelena tranzicija, a koga je bolje uključiti u temu koja je silno važna za budućnost ako ne našu djecu? Racionalno raspolaganje energijom i ekološka osviještenost svima nam trebaju biti visoko na listi prioriteta - ističe Antonija Glavaš, članica uprave PPD-a.

image
Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a
Anto Magzan/Pixsell

Ovaj natječaj ima jako veliku edukativnu važnost jer, kako kaže Šetić iz udruge Lijepa naša, kroz ovakve projekte djeca razvijaju svijest i navike o štednji energije te izvorima iz kojih ona dolazi, a sve naučeno prenose svojim kućama. Upravo zato očekuje da će natječaj „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi“ dodatno educirati i potaknuti učenike, kao i njihove nastavnike, na razmišljanje i istraživanje alternativnih izvora energije.

- Tvrtka PPD je jedna od najvećih energetskih tvrtki u našoj zemlji i svaki interes takve tvrtke za promociju i edukaciju o energetskoj učinkovitosti treba objeručke prihvatiti. Kroz zajedničko djelovanje tvrtki i generalno gospodarstva, obrazovnog sustava i civilnog sektora utjecanje na svijest i edukaciju građana o energetskoj učinkovitosti i potrebi štednje energije bit će višestruko efikasnija. Stoga se nadamo da će ova suradnja polučiti značajne i vidljive rezultate, te da će se nastaviti i u budućnosti – ističe Šetić.

image
iStock

Stipendiranje učenika s područja stradalog u potresu

Za kraj treba još spomenuti kako spomenuti natječaj nije jedini projekt koji PPD organizira povodom 20. rođendana. U planu isto tako imaju i veliku humanitarnu akciju za pomoć djeci iz potresom pogođenog područja na Baniji. Naime, u suradnji sa zakladom Novo sutra i uz pomoć centara za socijalnu skrb u Sisku, Petrinji i Glini te Doma za nezbrinutu djecu u Sisku pronaći će 50-tero djece koju će stipendirati narednih 10 godina. Osim stipendija planiraju im i platiti ljetovanja, izlete, vozački ispit, kupiti informatičku opremu, a, ako epidemiološke mjere dopuste, na jesen planiraju organizirati i ulični festival na sisačkom području koji bi darovali žiteljima Sisačko-moslavačke županiji.

- Kada smo razmišljali na koji način pomoći potresom pogođenom području, odlučili smo, umjesto u građevine, ulagati u djecu jer i inače u svom poslovanju smatramo da je ulaganje u ljude najbolja moguća investicija. Slično radimo već nekoliko godina stipendirajući najbolje slavonske studente putem naše zaklade Novo sutra, a neki od naših stipendista već i rade u našim tvrtkama. Dobre promjene mogu donijeti samo ljudi, a mi se nadamo da ćemo im to na ovaj način olakšati i dati im poticaj - govori Glavaš.

PPD je najveći hrvatski uvoznik prirodnog plina

Prvo plinarsko društvo (PPD) je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara u 100-tnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis, koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom. Najveći su hrvatski uvoznik prirodnog plina i jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruju 35 do 40 posto svojih prihoda dok ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruju u inozemstvu. Registrirani su i aktivno trguju na 6 europskih plinski burzi. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PPD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:43