ZNAČAJAN NAPREDAK

Jedan od poželjnijih gradova za život u Hrvatskoj pri vrhu je po standardu svojih stanovnika

Kako bi pospješila uspješne trendove u razvoju Novalje, njezina gradska uprava u proteklom je razdoblju dovršila, pokrenula i pripremila deset kapitalnih razvojnih investicija ukupne vrijednosti 429 milijuna kuna
Šetnica Luke Čemeljića
 Grad Novalja

U protekle četiri godine Novalja je u mandatu gradonačelnika Ante Dabe nastavila potvrđivati i dograđivati status jednog od hrvatskih gradova u samom vrhu po proračunskim prihodima i standardu stanovnika te jedne od rijetkih naših sredina koje nemaju problema s iseljavanjem ni negativnim demografskim trendovima.

Inicijativa unutar projekta "Aglomeracija Novalja"

Kako bi pospješila uspješne trendove u razvoju Novalje, njezina gradska uprava u proteklom je razdoblju dovršila, pokrenula i pripremila deset kapitalnih razvojnih investicija ukupne vrijednosti 429 milijuna kuna, među kojima je svakako najvažniji projekt "Aglomeracija Novalja" vrijedan 351 milijun kuna. Nakon što je procijenjeno da postojeće stanje izgrađenosti javne odvodnje Novalje znatno zaostaje za trenutnim potrebama, a imajući u vidu da se za dio naselja koja nisu imala mrežu otpadnih voda 30 godina obećavalo da će istu i dobiti, gradska uprava prišla je izradi planova skupnog naziva Poboljšanje Vodno komunalne infrastrukture kojim je zapravo obuhvaćeno pet investicija unutar projekta "Aglomeracija Novalja".

image
Aglomeracija Novalja
Grad Novalja

Prvu investiciju obuhvaća gradnja sustava sanitarne odvodnje za gradska naselja Metajna, Zubovići, Kustići, Vidalići, Caska te dionicu prema uređaju "Vrtić". Riječ je o naseljima koja su umjesto kanalizacije kao sustava mreže otpadnih voda imali septičke jame što je uz porozan krški teren dovodilo do odljeva otpadnih voda u more sa svim posljedicama takve ugroze za okoliš na život mještana i gostiju grada. Na sličan način kao u pobrojanim naseljima, projekt "Aglomeracija Novalja" rješava i probleme odvodnje i u naselju Stara Novalja, u kojem polovica kućanstava ima, a polovica nema kanalizaciju.

Nova vodosprema je treće ulaganje spomenutog projekta kao odgovor na postojeće stanje u kojem, u danima s maksimalnom potrošnjom vode, dolazi do gotovo potpunog pražnjenja vodospreme Komorovac. Kako se povećanim pražnjenjem postojećeg kapaciteta vodospreme od 1000 m³ ne bi dovodila u pitanje vodoopskrba stanovništva i turista na području grada tijekom ljetnih mjeseci, projektom "Aglomeracija Novalja" gradi se nova vodosprema kapaciteta 5000 m³. Gradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nove procrpnice čine preostala dva ulaganja unutar "Aglomeracija Novalja". Nova procrpnica u vodovodnom sustavu omogućit će dodatnih 50 litara u sekundi vode na otoku Pagu s kopna. Dosadašnji kapaciteti, inače, iznose 240 litara u sekundi.

image
Aglomeracija Novalja
Grad Novalja

U sklopu "Aglomeracije Novalja" bit će, među ostalim, ugrađeno 51 kilometar različitih cjevovoda te 18 novih crpnih stanica. Novalja je za ovaj projekt osigurala sufinanciranje Europske unije u obimu 70 posto ukupne investicije, a kako je dobila i sufinanciranje iz državnog i proračuna Hrvatskih voda (u oba slučaja po deset posto), dosad najveći investicijski pothvat gradski će proračun stajati samo deset posto ukupne investicije. Dosad je ugovoreno poslova i usluga u vrijednosti od 247 milijuna kuna, a u tijeku su natječaji za preostalih nešto više od 100 milijuna kuna projekta "Aglomeracija Novalja".

Tri važna projekta

Nakon aglomeracije, kulturni centar Gozdenica, Poduzetnički inkubator Ragan i Uređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Čiponjac, sljedeći su, po visini ulaganja, najvažniji projekti ostvareni u protekle četiri godine u Novalji.

Uloživši 19 milijuna kuna u centar kulture Gozdenica, uprava Novalje osigurala je prikladni i reprezentativni prostor za koncerte, filmske i kazališne predstave, konferencije, kulturna i društvena događanja, ali i prostorije za rad udruga. Središnja dvorana u Gozdenici ima oko 220 sjedećih mjesta, a u pripadajućem atriju dvorane raspoloživ je prostor za prezentacije i izložbe s garderobom i spremištem.

image
Poduzetnička zona
Grad Novalja

Poduzetnički inkubator Ragan je poslovna zgrada ukupne neto površine 876 "kvadrata" kojom je obuhvaćeno 16 poslovnih prostora namijenjenih poduzetnicima početnicima, konferencijska dvorana i prostorija s 3D printerom i drugom opremom za poduzetnike. Vrijednost ove investicije je 12,3 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna potpora iz fondova Europske unije.

Projektom uređenja dijela Poduzetničke zone Čiponjac infrastrukturom je opremljeno 22 tisuće m² površine i stavljeno na raspolaganje poduzetnicima. Kroz investiciju od 10,6 milijuna kuna proširena je u zoni Čiponjac mreža otpadnih i oborinskih voda, uređene su kolničke i zelene površine, kao i telekomunikacijska i mreža javne rasvjete. Riječ je o jedinoj gospodarskoj zoni na otoku Pagu, ali i zacijelo jednoj od najopremljenijih i za razvoj biznisa najpovoljnijih zona na hrvatskim otocima uopće.

image
Poduzetnički inkubator
Grad Novalja

Kvalitetniji život

Novalja je status jednog od najbolje rangiranih hrvatskih gradova po izdvajanju za demografiju, odgoj i obrazovanje u protekle četiri godine unaprijedila, među ostalim, dvjema investicijama u dječji vrtić "Carić". Riječ je o dogradnji vrtića za 700 m² nove bruto površine kroz ulaganje od 13,1 milijun kuna, od čega je 5,8 milijuna kuna potpora iz fondova EU, te uređenju igrališta površine 1100 m² na istoj lokaciji, za što je izdvojeno 1,1 milijun kuna.

image
DVD Novalja
Grad Novalja

Potporu iz fondova Europske unije Novalja je u proteklom razdoblju osigurala i za projekt rekonstrukcije zgrade gradskog DVD-a čime je, osim za vatrogasnu zajednicu, osiguran kvalitetan prostor i za ostale službe za zaštitu i spašavanje u gradu. Ovo ulaganje vrijedno je 8,6 milijuna kuna, od čega je sufinanciranje EU 5,8 milijuna kuna.

Kad je u pitanju poboljšanje infrastrukture u izravnoj vezi s razvojem turističke ponude Novalje koja je najpoznatija po plaži Zrće, iz gradskih ulaganja u proteklom razdoblju valja izdvojiti uređenje šetnice Luke Čemeljića. U taj projekt uloženo je 2,2 milijuna kuna, a osim važnosti šetnice za turistički identitet grada, njezinim uređenjem osiguran je lakši pristup gradskim plažama u Gaju.

image
Kulturni dom Gozdenica
Grad Novalja

Respektirajući važnost kvalitetnog zbrinjavanja otpada i zaštitu okoliša za životnu sredinu i zdravlje svojih žitelja, gradska uprava Novalje pristupila je u proteklom razdoblju gradnji dodatne, treće kazete na odlagalištu Caska. Investicija u Casku iznosi 3,3 milijuna kuna, od čega je Novalja osigurala sufinanciranje 2,8 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša.

Fokus uprave Novalje u poboljšanju gradske infrastrukture usmjeren je u posljednje četiri godine i na ulicu Samorašnji put, gdje je uloženo 7,7 milijuna kuna na gradnju mreža odvodnje otpadnih i oborinskih voda, kolničku konstrukciju s nogostupom te mrežu javne rasvjete.

Sve nabrojeno, kao i projekti pripremljeni za realizaciju (obnova Primorske ulice, gradnja sortirnice i kompostane) učvršćuju status Novalje kao jednog od poželjnijih gradova za život.

image
Djećji vrtić
Grad Novalja

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Novalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:18