Nadomak Zagreba

Jedini uz Azerbajdžan imamo ‘crno blago‘, nalazište prirodnog lijeka za sve rašireniju bolest

U objekt je nedavno uloženo 10 milijuna eura, no radi se tek o prvoj od ukupno tri faze investiranja u kojoj sudjeluje i Zagrebačka županija

Spacijalna bolnica Naftalan

 Ustupljena fotografija

Zdravstveni turizam najbrži je rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a na sebe veže druge grane turizma i ostale djelatnosti što stvara brojne pozitivne efekte u čitavom gospodarstvu. Takav trend događa se i kod nas u Hrvatskoj. Država godišnje od ove vrste turizma zaradi preko sto milijuna eura, a brojka će u budućnosti najvjerojatnije biti još veća. Stručno znanje, visokokvalitetna usluga, odlična infrastruktura, čist zrak, ugodna klima, vrhunska tehnologija i bogati termalni izvori. Ovo su samo neki od razloga zašto je Hrvatska predodređena kao idealno odredište zdravlja.

Praksa putovanja iz zdravstvenih razloga ima debelu povijest, a terapeutski učinci mineralnih termalnih izvora prepoznati su još su za vrijeme drevnih civilizacija. Tako su, primjerice, Sumerani izgradili zdravstvene komplekse oko vrela prije više od četiri tisuće godina koji su uključivali hramove s tekućim bazenima, a brojni su putnici dolazili ondje u želji za izlječenjem.

Ta ideja održana je sve do danas te je stoljećima unaprjeđivana.

Suvremeni zdravstveni turizam danas obuhvaća dijagnostičke i terapijske postupke, zdravstvenu njegu, medicinsku i fizikalnu rehabilitaciju, preventivnu zdravstvenu zaštitu, medicinski wellness i tome slične usluge. U Hrvatskoj broj ovakvih usluga neprestano raste, otvaraju se nove bolnice, poliklinike, lječilišta i wellness centri.

Pozitivni trendovi koji idu u prilog ranije istaknutoj statistici učinjeni su samo 30-ak kilometara od Zagreba - u Ivanić Gradu. Tamo se nalazi medicinska oaza za liječenje kožnih bolesti, posebno psorijaze, neurodermitisa od kojeg pati oko 16,5 milijuna ljudi, ali i raznih oblika artritisa i upalnih reumatskih bolesti.

U objekt je nedavno uloženo 10 milijuna eura, no radi se tek o prvoj od ukupno tri faze investiranja u kojoj sudjeluje i Zagrebačka županija.

Nalazište naftalana

Riječ je o Specijalnom bolnici Naftalan koja od 1989. godine uspješno liječi na bazi slane termalne vode i ljekovitog naftalanskog ulja, što bolnicu čini zdravstvenim fenomenom u globalnim razmjerima. Ovo zemno mineralno ulje ubraja se u prirodne ljekovite činitelje na bazi kojeg su stručnjaci razvili naftalanoterapiju, a u međuvremenu su otišli i korak dalje te kreirali i specijalnu naftalansku kozmetiku. Proizvodnja je pokrenta 2010. godine i jedinstvena je u Europi.

Posjetitelji u ovoj bolnici imaju na izbor i inovativne kozmetološke programe liječenja problematične kože i pomlađivanja, ističe ravnatelj Specijalne bolnice dr. Goran Maričić, kao i liječenja ispadanja kose, ozljeda ili degeneracije zgloba. U bolnicu se može doći putem HZZO uputnice ili u vlastitom aranžmanu.

image

Vanjski bazen

Ustupljena fotografija

- Pacijenti Naftalana najčešće boluju od vulgarne psorijaze i psorijatičnog artritisa. Optimalna terapija za ove vrste dermatoloških bolesti je oko dva tjedna, sve više ili manje od toga ovisi o individualnim potrebama pacijenta. Osim nabrojanog, u ovoj Specijalnoj bolnici uspješno se bore i protiv drugih vrsta kožnih bolesti, ali se i sve više okreću prema raznim vrstama rehabilitacije nakon ozljeda i operacija – kazao je Maričić.

Noviteti

Prva faza ulaganja je dovršena i obuhvaćala je izgradnju tri unutarnja i jednog vanjskog bazena, novu bolničku kuhinju i restoran, dvorane za kineziterapiju te polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište.

Naftalan je time postao dostupan širem građanstvu kroz bazene, teretanu, dvorane za sastanke i gastro ponudu jer su stvoreni uvjet za preseljenje restorana iz starog dijela u novi pa se time otvorila mogućnost za ugostiteljsku ponudu na bazenima i caffe barovima koji se nalaze unutar objekta, objasnio je Maričić. Samim time razvijat će se ugostiteljstvo koje dosad u poslovanju Specijalne bolnice Naftalan nije postojalo.

image

Unutarnji bazen

Ustupljena fotografija

Ova faza završena je 2021. godine, a budući da je tada i dalje bila aktualna pandemija, pravi rezultati u povećanju posjećenosti vidjeli su se tek prošle godine.

- Godišnje imamo oko 2200 pacijenata koji su smješteni u naše objekte te oko šest tisuća pacijenata koji dolaze ambulantno. Što se tiče komercijalnih posjetitelja, dakle kupača na vanjskim i unutarnjim bazenima, njih ovoga ljeto svakodnevno pristiže između 400 i 500 – dodao je Maričić.

image

Unutarnji bazen

Ustupljena fotografija

Gotova prva faza sigurno će se, govore iz Naftalana, odraziti na kvalitetu usluge bolnice, ali i na poboljšanje života u Ivanić-Gradu. Naime, postojanje ovako široke ponude usluga će zadovoljiti i goste koji ovdje odluče doći iz preventivnih razloga, a sve detalje o njihovim uslugama možete pronaći ovdje.

Smještajni kapaciteti

Specijalna bolnica Naftalan već je dugo prepoznata na stranim tržištima poput Rusije, Danske, Njemačke, Slovenije. Izgradnjom novih sadržaja Naftalan postaje atraktivniji za privlačenje stranih gostiju koji će možda poželjeti povesti svoju obitelj kao pratnju.

image

Teretana

Ustupljena fotografija

Najveći potencijal investiranja u ovakve objekte leži u jačanju konkurentnosti na svjetskom tržištu zdravstvenog turizma, no za to je potrebno ući u drugu fazu ulaganja. Trenutačno u bolnici ne mogu odgovoriti na upite poput primanja grupe umirovljenika ili raznih drugih grupa pacijenata jer je prosječna popunjenost na nivou godine oko 80 posto. Slobodnom tržištu namijenjeno je samo pedesetak kreveta jer je ostatak kapaciteta, odnosno do 136 kreveta, ugovoren s HZZO-om. Naftalanu treba barem 120 novih kreveta.

Upravo u tom smjeru kreću se i planovi za buduća investiranja koji za glavni cilj imaju povećanje smještajnog kapaciteta, bilo kroz proširenje već postojećih objekata, ili kroz potencijalnu gradnju novih sadržaja.

– Nadamo se da ovog puta Zagrebačka županija i Naftalan neće biti sami i da će se potencijal ove bolnice i njenog “crnog blaga” koje postoji na samo dva mjesta na svijetu biti prepoznati od strane države i da će se otvoriti mogućnosti za europsko sufinanciranje. Naftalan ima sve predispozicije da bude perjanica nacionalnog zdravstvenog turizma, samo mu treba dati vjetar u leđa – zaključuje Maričić.

Naime, uz Hrvatsku, jedino Azerbajdžan ima nalazište naftnog ulja naftalana. Oni su ovom bogatstvu posvetili cijeli jedan gradić koji nosi upravo to ime i ima oko sedam tisuća stanovnika, a početci liječenja u njemu zabilježeni su još u 12. stoljeću.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 20:17