Hvalevrijedna praksa

Jedna od najvećih hrvatskih kompanija brine za svoje zaposlenike te balans između poslovnog i privatnog života

INA je prepoznata od strane tvrtke Spona Code kao najbolji poslodavac za žene, a nositelji su MAMFORCE i DADFORCE certifikata
 Aleksandarnakic/iStock

Svi se slažemo kako je uloga majke najljepša uloga na svijetu, ali uz emocije i ljubav koja dolazi uz majčinstvo, ponekad se suočavamo i s problematikom i diskriminacijom.

- Karijeru sam započela u jednoj kompaniji kao pripravnica. S godinama sam uspjela doći do vodeće pozicije u marketingu. Iskustvo i znanje bili su jedini zaslužni za moj uspon u poslovnom svijetu, a zatim sam ostala trudna i imala osjećaj kao da sam ostvarila sve želje i ciljeve, kako privatno, tako i poslovno. Trudnoća je bila prekrasan period, a porodiljni je prošao u tren oka – počinje svoju priču 36-godišnja Ivana (podaci poznati redakciji), danas majka dvoje djece.

No, nakon povratka s porodiljnog dočekala ju je znatno drugačija situacija. Bila je degradirana nekoliko radnih mjesta niže.

image
iStock

- Objašnjenje je bilo da sam predugo bila odsutna. Nedugo nakon toga, više ljuta i bijesna nego tužna, dala sam otkaz i pokrenula vlastiti privatni posao koji uopće nije povezan s mojom strukom. Prošle su četiri godine, već je i drugo dijete stiglo, ali uz suprugovu pomoć i moj posao, uspijevamo sve – ispričala je Ivana.

Njena priča, srećom, završava dobro, no mnoge druge žene još uvijek se suočavaju s ovakvim i gorim problemima na radnom mjestu.

Diskriminacija započinje na razgovorima za posao

Da nije samo riječ o dojmu koji dobivamo iz priča žena s kojima smo bliski, potvrdila nam je i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić koja upozorava kako do problematike dolazi već i na samim razgovorima za posao.

image
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Dragan Matic/Cropix

- Kroz svoj dosadašnji rad kontinuirano ukazujem kako se na području rada i zapošljavanja životna dob i majčinstvo i nadalje pokazuje kao prepreka prilikom zapošljavanja i napredovanja žena. Tako istek ugovora o radu na određeno vrijeme poslodavci vrlo često koriste kao izgovor kako ne bi morali zadržati u radnom odnosu radnice koje koriste rodiljna prava – započinje Ljubičić koja naglašava kako se već prilikom razgovora za posao ženama postavljaju diskriminatorna pitanja.

- Jesu li udane, namjeravaju li se udati i imati djecu. Takva se pitanja muškarcima uglavnom ne postavljaju. Poslodavci očekuju da je žena ta koja će, kad osnuje obitelj, biti teret poslovanju, financijski teret ili teret izbivanja s posla u trenutku odlaska na rodiljni dopust i ostvarivanja prava proizašlih iz majčinstva. Dakle, poslodavci smatraju kako će žene biti manje na dispoziciji budući da primarno nose teret kućanstva, odgoja djece i brige o starijima jer su društvena očekivanja još uvijek takva. Dok se na muškarce koji zasnivaju obitelj, koji su očevi, ne gleda tako, odnosno ne očekuje se da će, samo zato što su očevi, koristiti bolovanja, biti odsutni s posla ili ne biti u mogućnosti raditi prekovremeno – naglašava problematiku pravobraniteljica.

Zašto se žene sve kasnije i teže odlučuju na osnivanje obitelji

Ovakve situacije dovode do toga da žene sve teže odlučuju osnovati obitelj. Strah od nestabilnosti radnog mjesta, kao i strah od degradacije ili otkaza nerijetko prevagnu odluku o zasnivanju obitelji što ujedno utječe i na demografsku sliku Hrvatske. Pravobraniteljica dodaje kako je važno unaprijediti uvjete na tržištu rada, pri čemu izuzetno važnu ulogu ima politika stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada.

Smatra kako bi se unapređenjem jednakog položaja žena na tržištu rada doprinijelo ostvarenju boljih radnih uvjeta i većoj jednakosti prilika te bi se u konačnici pomoglo većem broju žena mlađe i srednje životne dobi da se odluče na ostanak u Hrvatskoj. To se posebno odnosi na visoko obrazovane žene koje se suočavaju s činjenicom da unatoč trudu i vremenu uloženom u svoje obrazovanje i stručnost nemaju jednaki položaj u odnosu na muškarce. Odluka o zasnivanju ili proširenju obitelji rođenjem djeteta usko je vezana i uz mogućnost zaposlenja, odnosno financijsku sigurnost koju ono donosi.

image
iStock

- Navedenom sam posvetila pažnju i u svojem Izvješću o radu za 2020. godinu u kojem sam dala sljedeće preporuke. Da je važno snažno poticati veću zaposlenost žena i uključivanja žena na tržište rada stvaranjem pozitivnih uvjeta i uklanjanjem prepreka za žene na tržištu rada te razvijati mjere kojim bi se smanjio postojeći jaz u plaćama između žena i muškaraca. Također, poboljšavati strukturu javnih servisa i usluga za roditelje koji su u radnom odnosu. Zatim, trudnicama i ženama s malom djecom jamčiti sigurnost radnog mjesta, upoznati javnost s problemom otpuštanja trudnica te stvarati fleksibilne radne uvjete. I za kraj, poduzimati mjere za što ranije uključivanje očeva u skrb o djeci i poticati muškarce da preuzmu jednak dio obveza skrbi o djeci – predlaže Ljubičić te naglašava kako je, prema podacima HZZO-a u 2020. došlo do znatnijeg i neočekivanog pada broja korisnika roditeljskog dopusta od strane muškaraca.

Poslodavac koji potiče ravnotežu privatnog i poslovnog života

Republika Hrvatska tako je i dalje među državama članicama Europske unije u kojoj očevi najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore. Ipak, da situacija nije tako crna i da postoje poslodavci koji uvelike paze na svoje zaposlenice te balans između poslovnog i privatnog života, dokazuje pristup jedne od najvećih kompanija u Hrvatskoj, Ine.

U Ini naglašavaju koliko im je važan balans obitelji i karijere, a neugodna pitanja se nikada ne postavljaju, posebice ne na razgovorima za posao. Profesionalan napredak zaposlenika i zaposlenica ne ovise o privatnoj situaciji, već o sposobnosti i radu, a ujedno se unutar kompanije njeguju različitosti te se gradi okruženje u kojem se svaki pojedinac osjeća prihvaćeno, poštovano, uključeno i povezano.

Iako je protekla 2020. godina bila iznimno izazovna za sve, pa tako i za ovu kompaniju, INA je prepoznata od strane tvrtke Spona Code kao najbolji poslodavac za žene upravo zbog pogodnosti i korporativne kulture koju kompanija gradi i njeguje godinama. Tako se unazad nekoliko godina mogu pohvaliti što su ponosan nositelj MAMFORCE certifikata. Naime, ovaj certifikat se dodjeljuje onim kompanijama koje su predane području ravnoteže između privatnog i poslovnog života te jednakim profesionalnim mogućnostima za žene i muškarce. Uz MAMFORCE certifikat, INA je od 2020. godine nositelj i DADFORCE certifikata koji se dodjeljuje kompanijama koje gradu odgovornu kulturu prema zaposlenim očevima. Uz to, INA i aktivno promiče roditeljski dopust za očeve u trajanju od dva mjeseca.

INA se ne brine samo o majkama u kompaniji. Povodom Majčinog dana iznenadila je i hrabre majke iz SOS sela Lekenik i Ladimirevci te im poklonila marame koje su sašile žene iz Udruge Kamensko.

image
Majkama iz SOS Dječjeg sela INA je povodom Majčinog dana poklonila marame koje su izradile žene i majke iz Udruge Kamensko
INA

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:35