Mladi, pozor!

Jedna stvar postaje sve važnija na tržištu rada: Uskoro će je tražiti gotovo 60 posto poslodavaca

Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru postale su Centri izvrsnosti koji će učenike učiti i praktičnom radu, a ne samo teoriji
 Shutterstock

Najnoviji podatci govore da se tržište rada ubrzano mijenja, i to zbog Industrije 4.0, odnosno digitalizacije proizvodnih i ostalih industrija. Istraživanje World Economic Foruma utvrdilo je da će za 58 posto poslodavaca u idućih nekoliko godina najbitnije biti vještine potencijalnih zaposlenika, a ne teorijsko znanje. Među najtraženijima su vještine iz područja strojarstva, poput analitičkog razmišljanja, snalaženja s velikom količinom podataka i umjetnom inteligencijom. Rast će potreba za programerima, podatkovnim analitičarima, stručnjacima iz područja automatizacije i strojnog učenja.

Učenici strukovnih škola Zagrebačke županije više ne moraju čekati odlazak na fakultet ili prve poslove kako bi stekli praktično znanje u polju strojarstva i to zahvaljujući novootvorenom Regionalnom centru kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0. Ovaj projekt vrijedan 15,5 milijuna eura financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Zagrebačke županije. Obuhvatio je dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

image
Zagrebačka županija

Cilj cijelog projekta bio je stvoriti Centre izvrsnosti koji će svojom opremljenošću i stručnim kadrovima biti nositelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te omogućiti učenje temeljeno na radu, a Zagrebačka županija će kroz petogodišnje razdoblje za rad centra osigurati dodatnih dva milijuna eura.

- Projekt se odvijao u tri faze, izgradnja infrastrukture, nabava opreme, i najznačajniji dio - edukacija djelatnika. Djelatnici su se u protekle dvije godine konstantno educirali, stručno usavršavali, odlazili na edukacijska putovanja kako bi učenicima mogli što kvalitetnije prenijeti znanje - govori Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je bila nositelj projekta.

image

Miroslav Antolčić

ustupljena fotografija

Učenje kroz rad

Istraživanja pokazuju da je najbolji način za usvajanje novih vještina praksa, pogotovo kod učenika koji će tako najlakše zapamtiti informacije na duže vrijeme. Rad kroz stvarne situacije i primjere učenike čini sposobnijima za rješavanje kompleksnijih problema i konkurentnijima za tržište rada. Zato će umjesto u starim praktikumima i sa zastarjelim kurikulumima, budući strojarski računalni tehničari, tehničari za mehatroniku, CNC operateri, automehatroničari i elektroinstalateri, nova znanja stjecati u takozvanim učećim tvornicama. U te moderne praktikume budućnost je već stigla pa učenici ne moraju čekati završetak obrazovanja da bi se upoznali sa strojevima. Primjerice, kreirane kodove koji su potrebni za programiranje strojeva više neće samo zamišljati kao do sada, već će njihove rezultate odmah moći vidjeti u funkciji i dobiti povratnu informaciju o ispravnosti koda.

image
Zagrebačka županija

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar uspostavljen na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije uspostavljen je u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije uspostavljen je u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, dok je Centar izvrsnosti za robotiku uspostavljen u Srednjoj školi Dugo Selo.

image
Zagrebačka županija

- Imamo novi prostor od 720 četvornih metara, pet novih učionica, opremljenih visoko sofisticiranom opremom u skladu s industrijom 4.0, za rad u CAD/CAM sustavima, za robotiku, automatizaciju, obnovljive izvore energije i praktikum za strojnu obradu – govori Darinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo.

image

Darinka Svetec

ustupljena fotografija

Robotizacija i umjetna inteligencija sve su popularnije teme jer su, smatra ravnateljica, bliska budućnost svih.

- Učenike pripremamo za tržište rada, nastavak obrazovanja, ali i cjeloživotno učenje. Nitko ne zna kakvi će poslovi biti u budućnosti, ali ih moramo pripremati za brze promjene – tvrdi.

image
Zagrebačka županija

Dobre reakcije sa svih strana

Da se dobar glas daleko čuje potvrđuje porast potražnje za upis u škole partnere projekta od najavljivanja izgradnje Centara za izvrsnost. Broj prijava za upis u Srednju strukovnu školu Velika Gorica prošle godine bio je duplo veći od kvota škole, a ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor, Davor Škiljan, otkriva kako će zbog velike potražnje za upis u tu školu u iduće tri godine upisati dodatna dva razreda, odnosno 52 učenika više. Ravnatelj škole koju krasi Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije ističe kako je posebno ponosan na održivost zgrade.

image
Zagrebačka županija

- Sami dograđeni dio Srednje strukovne škole Samobor je svojevrsni eksperiment obnovljivih izvora energije jer su na krovu smješteni solarni paneli, fotoćelije, a dizalica topline povezana je s tri izbušene sonde na dubini od 100 metara. Za još bolje razumijevanje gradiva, ispred škole imamo i vjetroelektranu- govori.

image

Davor Škiljan

ustupljena fotografija

Otvaranjem Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 postavljeni su temelji strukovnom obrazovanju u Zagrebačkoj županiji.

- Zahvaljujući mreži škola, svi učenici strukovnih škola Zagrebačke županije imaju jednake prilike i mogućnosti raditi u bilo koja od tri Centra izvrsnosti i stjecati znanja i vještine na strojevima i opremi kako bi bili što kompetentniji za gospodarstvo – zaključuje ravnatelj škole nositeljice projekta.

Ravnatelji svih triju škola govore kako su učenici, roditelji, profesori, ali i oni sami oduševljeni izgledom i funkcionalnosti nadograđenih prostorija. Uz modernu opremu i brojne mogućnosti koje će dobiti kroz obrazovanje, za učenike škola Regionalnog centra kompetentnosti samo je nebo granica.

Iznimno zadovoljstvo projektom istaknuo je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Naša djeca, osim što će imati priliku školovati se u suvremenim centrima izvrsnosti, odmah po završetku škole s lakoćom će nalaziti posao u struci u brojnim tvrtkama koje posluju u našim poduzetnički zonama, a vape upravo za stručnim kadrom. U Zagrebačkoj županiji posluje Rimac, ovdje se izrađuju dijelovi za avione, ali i za Mercedes, a uspješno posluje niz domaćih i stranih poduzeća. Ono što posebno veseli jest što se u očima učenika i roditelja mijenja odnos prema strukovnim zanimanjima pa tako interes za upisom u naše strukovne škole uvelike nadmašuje postojeće mogućnosti - izjavio je.

image

Stjepan Kožić

Dražen Kopač

A potom najavio i nastavak ulaganja u mlade.

- Kada smo 2019. godine prijavili projekt Regionalnog centra, tada vrijedan 13,2 milijuna eura, nismo ni slutili da će njegova vrijednost radi sveopćeg poskupljenja premašiti iznos od 15 i pol milijuna eura. Međutim nismo ni malo dvojili kada je pred nas došao zahtjev da osiguramo dodatna sredstva kako bi se radovi mogli završiti. Isto tako, Zagrebačka će županija u sljedećih pet godina osigurati još dva milijuna eura za rad sva tri centra izvrsnosti – rekao je župan.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:02