Stream preporuka

Jeste li već pogledali najpopularniju novu seriju ili se još pitate zašto svi pričaju o gaijinima i yakuzama?

Legendarni Michael Mann režirao je prvu epizodu ‘Tokyo Vice‘ (Poroci Tokija) koja neodoljivo podsjeća na kultni ‘Miami Vice‘
 Hbo Max/Planet/Profimedia

Nema ubojstava u Japanu.

Rečenica je to koja je mladom američkom novinaru u japanskim novinama došla poput šamara nakon što se upravo vratio s terena gdje je vidio – ubijenu osobu kojoj je iz trbuha virio mač. Ovo je samo mali uvid u 'Tokyo Vice' (Poroci Tokija), ovu seriju HBO-a o kojoj svi pričaju.

Prve tri epizode objavljene su 7. travnja, a reakcije su jako pozitivne. Ansel Elgort, široj publici poznatiji kao glavni glumac romantičnog filma 'The Fault in Our Stars', sada je Jake Adelstein, Amerikanac koji je posvetio mladost učenju japanskog jezika i pisma, sve kako bi došao do toliko željenog novinarskog posla u rubrici crne kronike. No, što se krajem 90-ih godina zaista događa u podzemlju Japana, države s rekordno niskom stopom ubojstava? Ondje vladaju yakuze, pripadnici zloglasne japanske mafije.

Ambiciozan novinar željan dokazivanja otkriva mračan svijet, prepun predrasuda prema gaijinima, doseljenicima u Japan. Ova krimi serija označila je povratak redatelja i producenta Michaela Manna na omiljeni medij, televiziju, iako je cijelu seriju osmislio J.T. Rogers. Mann je autor legendarnih 'Poroka Miamija', a na sličnom tragu su nastali i 'Poroci Tokija'. Mann je režirao pilot epizodu, a kasnije je jedan od producenata. Prije nego okrenete na HBO Max i prepustite se vizualnom ludilu i navijanju za mladog Amerikanca u borbi s japanskim podzemljem, pročitajte više zanimljivosti o samoj seriji:

1. 'Tokyo Vice' je nastala po (gotovo) istinitoj priči

Jake Adelstein zaista postoji, bio je prvi stranac novinar u najpoznatijim japanskim novinama Yomiuri Shinbun, a sad je izvršni producent 'Tokyo Vice'. Adelstein se preselio u Japan s 19 godina i tamo je naučio japanski jezik i pismo.

Iako je serija nastala prema memoarima Adelsteina iz 2009. godine, radnja je jako dramatizirana i fikcionalizirana te se zaista ne drži stvarnih događaja u većini slučajeva. Zanimljivo je kako je knjiga prvo trebala biti ekranizirana u film u kojem bi glavnu ulogu imao Daniel Radcliffe.

2. Ansel Elgort je za ulogu Jakea svladao osnove japanskog jezika

Elgort, 28-godišnji glumac se niti za jednu ulogu nije pripremao za ovu u 'Tokyo Vice'. U potpunosti se posvetio pripremama, a jedan od važnijih dijelova edukacije bilo je učenje osnova japanskog jezika. Učio ga je svaki dan po četiri sata, punih mjesec dana.

- Ipak se radi o jednom od najtežih jezika na svijetu, nisam mogao postati fluentan u tako kratko roku, no želio sam doći do razine na kojoj se osjećam ugodno progovoriti i improvizirati. Bojao sam se da će u suprotnom izgledati kao da pričam napamet, bez ikakvog razumijevanja – pojasnio je Ansel za Malay Mail.

image
Axelle/bauer-griffin/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Osim jezika, naučio je i osnove novinarstva te je prakticirao aikido, japansku borilačku vještinu kojom se rješavao svakodnevnog stresa.

3. Yakuza i dalje postoji, no daleko je slabija nego ranije

Na vrhuncu moći japanska mafija imala je više od 180.000 članova. Bilo je to 1960-ih, no to vrijeme je sad daleko iza njih. Prema dostupnim informacijama, sada ih je tek nešto više od 20.000 te su sve stariji, slabiji i siromašniji.

Ključni biznis im je, kao i svim mafijama, kamatarenje i iznuđivanje biznisa u Japanu. Zanimljivo je da se uglavnom ne služe vatrenim oružjem jer je ono strogo zabranjeno u zemlji izlazećeg sunca pa se uglavnom služe mačevima te noževima.

4. 'Tokyo Vice' je stvarno sniman u Tokiju, usprkos lockdownu

Serija se počela snimati prije dvije godine u Japanu pa nije ni čudo da je tek sad spremna za prikazivanje. Neprestana zatvaranja, stroga pravila oko karantene i nemogućnost putovanja u inozemstvo sve je itekako prolongirala, no scene su na kraju potpune autentične. Zbog čega cijela serija izgleda zbilja spektakularno i drugačije od većine sadržaja koji trenutačno možete pronaći na streaming platformama.

Također, zbog storgih covid pravila u Japanu koja su branila glumcima iz inozemstva da uđu u državu, veliku većinu glumačke postave čine Japanci.

5. 'Tokyo Vice' je najtraženija serija ovog mjeseca

U tjednu od 9. do 15. travnja upravo su 'Poroci Tokija' bili najtraženija serija u SAD-u, prema analitici Parrot Analyticsa. Analitika obuhvaća gledanje, streamanje, downloadanje, pretraživanje imena serija i spominjanje na društvenim mrežama. Statistike su pokazale kako je potražnja za 'Tokyo Vice' bila 18,5 puta veća od prosječne potražnje za nekom novom serijom.

6. Glumačka postava je zaista impresivna

Osim glavnog glumca, vidjet ćete još puno poznatih lica. Ken Watanabe iza sebe ima nominaciju za Oscara zbog uloge u filmu 'Posljednji samuraj', a glumio je i u 'Godzilli'. U ovoj seriji glumi detektiva Hiroto. Tu je i Rinko Kikuchi, najpoznatija iz filma 'Babe'l gdje je glumila s Bradom Pittom. Upravo tom ulogom zabilježila je nominaciju za Oscara 2006. godine, a još jedna od široj publici zapaženijih uloga je ona u drugoj sezoni popularne serije Westworld.

Važnu ulogu ima i Rachel Keller koju ste vjerojatno zapazili u 'Mentalistu' ili drugoj sezoni 'Farga'.

7. Druga sezona još nije potvrđena, ali prodaja prava na prikazivanje pokazuje da financijski ima smisla

BBC, Paramount+, OSN, Canal+ samo su neki od televizijskih kanala koji su otkupili prava na prikazivanje 'Tokyo Vice' kasnije u godini. Na hrvatskom tržištu je upravo objavljena peta epizoda, prva sezona imat će ukupno osam epizoda, a druga zasad još nije potvrđena. No, sudeći prema reakcijama publike i struke, interesa ima i za očekivati je da će se snimanje nastaviti.

image
Ruba/Backgrid Uk/Profimedia

Seriju 'Tokyo Vice' možete gledati na HBO Max ili je odabrati iz kataloga HBO on Demand, a ako još nemate instaliran ovaj megapopularan streaming servis najjednostavnije je da ga aktivirate u sklopu usluge A1 Xplore TV:GO. A1 je predstavio nove pakete prilagođene potrebama i željama svojih korisnika pa tako možete odabrati Binge TV paket, idealan izbor za ljubitelje serija jer za samo 49 kuna mjesečno ostvarujete pristup sadržajima na zahtjev iz HBO on Demand, Pickbox NOW, Da Vinci, RTL Play kataloga, kao i mogućnost praćenja HBO i Cinemax programa u realnom vremenu.

Tu je paket Live TV za veliki izbor 55 linearnih kanala po istoj cijeni od 49 kuna mjesečno te Power TV paket, kombinacija Binge i Live paketa koja omogućuje pristup i linearnim i 'on demand' kanalima za 89 kuna mjesečno.

Više informacija o novim A1 Xplore TV:GO paketima pronađite OVDJE.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:08