Knjižnice na kotačima donose knjigu i zabavu na kućni prag

Zahvaljujući EU fondovima 12 županija dobilo bibliobuse

Već stari Grci bili su svjesni vrijednosti knjige i blagodati čitanja tako da se na ulazu u svakoj knjižnici nalazio natpis Ljekovito mjesto za duše. Svaka knjiga nas nečemu nauči, s njome upoznajemo nove ljude, putujemo u daleke zemlje, otkrivamo mjesta na kojima nismo bili, vraćamo se u prošlost i otkrivamo neka davno zaboravljena vremena, kulture i običaje, ulazimo u svijet mašte gdje nemoguće postaje moguće.

Jednostavan pristup knjizi, kao i svaka prilika za sudjelovanjem u kulturnim događanjima doprinosi smanjenju društvenih asimetrija, jača socijalnu koheziju te poboljšava kvalitetu života. Međutim, većina knjižnica i kulturnih sadržaja događa se u urbanim središtima pa su rubna područja naših županija, osim što su često prometno izolirana, daleko od pristupa knjizi i kulturnim događanjima.

Radi osiguravanja jednakog pristupa knjizi i čitanju, a posebno dostupnosti čitalačkih programa i knjižnične građe osobama koje u mjestu stanovanja nemaju knjižnicu, Ministarstvo kulture i medija je, pozivom Čitanjem do uključivog društva, za poticanje čitanja osiguralo više od 5 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda, dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva pratila provedbu projekata.

Zahvaljujući ovom natječaju gradske knjižnice u Splitu, Hrvatskoj Kostajnici, Virovitici, Vinkovcima, Gospiću, Poreču, Karlovcu, Vrpolju, Čakovcu, Novom Marofu, Lekeniku i Bjelovaru opremljene su bibliobusima kojima su knjiga i različiti kulturni sadržaji počeli stizati na kućni prag brojnih malih i velikih stanovnika u 12 naših županija.

Tako su Šestanovci, Stari Mikanovci, Krč, Letovanić, Veliko Trojstvo, Voćin, Kaštel Gomilica – i još 600 malih mjesta i općina, postala mjesta bibliobusnih stajališta kao dio novokreirane knjižnične mreže koju povezuju novi bibliobusi.

Pogledajte video o pokretnim knjižnicama:

Ove mobilne knjižnice igraju važnu ulogu u poticanju čitanja, razvoju publike te uključivanju svih dobnih skupina u raznovrsne knjižnične programe te su svima učinile dostupnim brojne kulturne, obrazovne, informativne i zabavne sadržaje, a osobito djeci i mladima.

Veselo oslikani bibliobusi, bibliokombiji ili bibliokamioni, modernih interijera s najnovijim izdanjima domaćih i stranih književnih naslova, opremljeni računalima i drugim uređajima, stižu u mala mjesta diljem Hrvatske i to zajedno s knjižničarima koji znaju preporučiti posudbu dobrih knjižnih naslova, pružiti potrebne informacije o knjigama, održati radionice i kroz zabavu usmjeriti na kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

U pokretnim se knjižnicama posebno vodi računa o najmlađima. Svi bibliobusi imaju zanimljivo osmišljene prostore gdje najmlađi čitatelji mogu pronaći prilagođen i pažljivo kreiran izbor vrijednih slikovnica, multimedijalne građe i didaktičkih igračaka primjerenih dobi korisnika.

Uz Ministarstvo kulture i medija i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, u ulozi posredničkih tijela, na provedbi ovih dvaju natječaja bilo je uključeno i niz drugih dionika.

Važan je bio rad svih tijela uključenih u sustav upravljanja i kontrole Europskog socijalnog fonda: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Koordinacijsko tijelo), Ministarstvo financija (Tijelo za ovjeravanje) i Agencija za reviziju programa Europske unije (Tijelo za reviziju) dok je od strane Europske komisije za praćenje implementacije Europskog socijalnog fonda zadužena Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

Pogledajte video priče o EU projektima: https://video.nzrcd.eu/

Više informacija o EU projektima: https://www.civilnodrustvo.hr/

https://www.facebook.com/civilnodrustvo

https://www.instagram.com/civilno.drustvo.hr/

Objavu ovog članka sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:35