Bolji okus

Ljubitelji kave imaju novi omiljeni napitak, sve je popularniji i u Hrvatskoj

Izvorno je nastao u Japanu, a najnovija istraživanja pokazuju da nije riječ tek o prolaznom trendu
 Luka Gerlanc/Cropix

Kava. Bez tog crnog napitka mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana, a ni ostatak. Pijemo ga ujutro, u pauzi na poslu, za dodatnu dozu energije kada nam se nakon ručka počne spavati i popodne za opuštanje. Bilo da je riječ o espressu, macchiatu, cappuccinu ili velikoj bijeloj, ispijanje kave je ritual, mentalni odmor kojeg se teško odričemo. Iako Hrvati najviše vole piti kavu s mlijekom, u svijetu je sve popularniji cold brew, vrsta hladnog napitka od kave koji se polako probija i u naše krajeve. Njegova posebnost je ta što se priprema najmanje 12 sati i to s hladnom vodom, a ne vrućom kao kod obične kave.

Market Watch, američka tvrtka za istraživanje tržišta, tvrdi da je tržište cold brew kave 2021. procijenjeno na čak 676,22 milijuna dolara, a do 2027. ta brojka će se podebljati za 22,67 posto te će iznositi više od dvije milijarde dolara. Ovi podaci su dovoljan pokazatelj cold brew kava nije samo prolazan trend. No, kako je uopće nastala?

Prvi primjer cold brew kave zabilježen je u Japanu u 17. stoljeću u gradu Kyotu. Tamo se u početku pripremala kao čaj tehnikom kapanja. Osmislili su je pomorci kao alternativni način uživanja u vrućoj kavi, eliminirajući opasnost od požara koju bi stvorile tradicionalne metode kuhanja. Hladna temperatura posluživanja učinila ju je popularnom među francuskim trupama u Alžiru 1840., gdje su vojnici pili koncentrat kave u kombinaciji s hladnom vodom i limunom kako bi se nosili s pustinjskom vrućinom. Nekoliko desetljeća kasnije, vojnici građanskog rata u Americi uživali su u sličnoj vrsti pića zbog njegove pogodnosti.

image

Cold brew kava idealno je osvježenje tijekom toplih dana

Shutterstock

Podaci iz zbornika kave i dokumentima iz kasnih 1800-ih do ranih 1900-ih otkrivaju da su se verzije cold brew-a uživale posvuda, od Kube do Engleske. Kako je vrijeme prolazilo, zemlje poput Vijetnama, Indije i Latinske Amerike počele su razvijati svoje verzije cold brew-a, popularizirajući tako ledenu kavu. U SAD-u je cold brew prvi predstavio Todd Simpson i to nakon putovanja u Peru. Tamo se toliko zaljubio u ovaj hladni napitak da je kod kuće izumio Toddy Brewing System – prvi američki sustav za hladno kuhanje kave. Međutim, izum nije zaživio kako se Simpson nadao da bude.

Umjesto toga, ledena kava ostala je omiljena sve do devedesetih, početkom 2000-ih nekoliko američkih kafića u svojoj je ponudi imalo cold brew i nitro cold brew. Cold brew su desetljeće kasnije počeli nuditi veliki lanci kave poput Starbucksa i Dunkin Donutsa i tako ga učinili dostupnim široj javnosti.

Cold brew nije isto što i ledena kava

Na domaćem tržištu cold brew se često pogrešno izjednačava s ledenom kavom. Iako su vrlo slični, nije riječ o istom napitku jer se različito pripremaju. Naime, ledena kava spoj je standardno kuhanog espressa, mlijeka, leda i eventualno kuglice sladoleda. Kada se kava kuha vruća, vrijeme samog „kuhanja“ je vrlo kratko, zbog čega voda ne stigne upiti dovoljno kofeina. Što je manji pritisak kod kuhanja i što je vrijeme same pripreme kraće, to će kava biti slabija. Zato je espresso jači od primjerice filter kave.

Okus cold brew napitka nije gorak ni kiseo kao standardno kuhana kava. Kuhanje s vrućom vodom iz kave izvlači kiseline, karakteristiku koju profesionalni kušači kave nazivaju "svjetlina". Međutim, duga hladna ekstrakcija daje kavi poseban, pun okus i slatkoću, bez kiselosti pa je idealna za one kojima obična kava izaziva žgaravicu i želučane smetnje. Osim toga, cold brew je savršen u kombinaciji s mlijekom jer ono samo doprinosi glatkoći i bogatstvu okusa te mu ne trebaju zaslađivači i razni dodaci da bi zamaskirali neprivlačnu gorčinu i kiselost.

image

Cold brew se može piti sam, s mlijekom ili u kombinaciji sa sastojcima za koktele

Shutterstock

Još jedna prednost cold brew kave je njezina trajnost, odnosno stabilnost. Dok će se espresso ohlađen u hladnjaku obično pokvariti u roku od nekoliko minuta, hladni cold brew može biti dobrog okusa i do 90 dana ako je dobro zatvoren. Zato je kao stvoren za vruće dane, kada vi ili vaši gosti želite popiti kavu i pritom se osvježiti.

Kako napraviti savršeni cold brew?

Priprema cold brew kave je jednostavna, ali prije samog postupka morate pripaziti na nekoliko stvari. Jedna od najvažnijih je kvaliteta kave i vrsta mljevenja. Naime, kava za cold brew trebala bi biti krupno mljevena, krupnija od bijelog šećera. Ne preporučuje se koristiti kavu samljevenu za espresso ili turski način pripreme. Svakako je važno da je kava što kvalitetnija, odnosno da ste je kupili u nekim od specialty coffee shopova koji je nabavljaju od provjerenih svjetskih proizvođača.

Nadalje, ono što čini veliku razliku dobre i loše cold brew kave je voda. Idealna je filtrirana, lišena klora, nečistoća i viška minerala koji stvaraju kamenac. Voda izravno iz slavine poslužit će, ali vjerojatno neće dati iste rezultate kao kada biste cold brew napraviti s filtriranom vodom.

Aroma ovog napitka ovisi o vrsti kave. Netko više voli intenzivniju robustu, a netko slatkoću i voćne note arabice. Intenzitet pak ovisi o omjeru kave i vode. Osnovni recept sugerira 100 g kave na 1 l vode. Tradicionalna priprema cold brew napitka traje dugo i zahtjeva vaše vrijeme i energiju. Potrebno je svježe mljevenu kavu staviti u staklenku s vodom te je preliti hladnom vodom. Staklenku zatim poklopiti i ostaviti je da stoji na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku najmanje 12, a idealno 24 sata. Nakon toga procijediti napitak kroz filter ili gazu. Napitak se poslužuje u visokim čašama, s dodatkom mlijeka ili leda po želji.

Iako se isplati čekati 12 sati da bismo uživali u posebnom okusu cold brew kave, rijetki od nas imaju toliko vremena. No, to ne znači da bismo se trebali odreći novog omiljenog napitka. Savršeno pripremljeni cold brew možemo imati svaki dan zahvaljujući novom De’Longhi Eletta Explore uređaju koji će oduševiti svakog ljubitelja kave.

image

De‘Longhi Eletta Explore može napraviti više od 50 napitaka od kave

De‘Longhi

Ako ste do sada cold brew pili samo kafiću, znate koliko je teško kod kuće postići potpuno isti okus. Frustracija zbog tog je razumljiva, posebice onda kada samo želite uživati u šalici omiljene kave na početku, tijekom ili na kraju dana. Međutim, zbog inovativne tehnologije nove Elette Explore zavoljet ćete pripremu cold brew kave upravo kod kuće. Ovaj uređaj nudi jednostavnu upotrebu i prilagodljivost prema individualnim željama korisnika. Uz to, aparat ima intuitivni zaslon osjetljiv na dodir koji omogućuje lako odabiranje postavki.

Možda djeluje nemoguće, ali pomoću De’Longhi Elette Explore možete cold brew napraviti za manje od tri minute metodom hladne ekstrakcije. To je posebno praktično kada se, primjerice, žurite na posao, a ne želite se odreći svog najdražeg rituala. U trenucima kada vam treba osvježenje, pomoću LatteCrema Cool tehnologije možete uživati u posebno ukusnoj varijanti cold brew kave s hladnom mliječnom pjenom.

image

De‘Longhi Eletta Explore

De‘Longhi

De’Longhi Eletta Explore uređaj priprema više od 50 napitaka od kave poput espressa ili, primjerice, cappuccina. I sami znate da savršenog cappuccina nema bez tople i kremaste mliječne pjene koja ovdje nastaje zahvaljujući LatteCrema Hot tehnologiji.

Nadalje, cold brew ne morate piti samo u jednom obliku. On može biti savršena baza i za druge kreativne napitke kao što su kokteli kojima ćete sigurno oduševiti sve vaše goste. Drugim riječima, svoj dan možete započeti odličnim espressom, a završiti ga osvježavajućim Cold Brew Mojitom!

Da priprema bude što jednostavnija, ali i zabavnija, uređaj je potpuno kompatibilan s aplikacijom Coffee Link koja krije mnoštvo recepata za tople i hladne napitke od kave i na bazi mlijeka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke De‘Longhi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:24