Trenuci za pamćenje

Ljubiteljica putovanja otkriva kako snimiti savršene fotografije: ‘Uključite lokalce i pripremite se unaprijed!‘

Viktorija Jedvaj je osnivačica brenda My travelificent moments u sklopu kojeg je osmislila jedinstveni planer za kvalitetno organiziranje odmora

Viktorija Jedvaj, autorica My travelificent moments planera

 Privatna arhiva

Arhitektura, priroda, nepravilne ulice i autentični restorani, samo su neki od motiva koji nas na putovanjima ostavljaju bez daha. Svaki slobodni trenutak tada iskorištavamo u istraživanju novih veličanstvenih prizora koje ćemo zauvijek „uklesati” u memoriju. Snimamo mnoštvo fotografija u nadi da će naša galerija snimki pri povratku s godišnjeg govoriti više od tisuću riječi te nam kasnije predstavljati svojevrsni flashback na bezbrižne dane.

Za stvaranje najupečatljivijih uspomena ne trebamo plaćati profesionalnog fotografa ili uložiti bogatstvo u skupocjenu opremu. Dovoljno je samo koristiti sve inovativne funkcije pametnih telefona i obratiti pažnju na detalje, svjetlo i boje koje će dodati osobnost fotografijama te ih učiniti privlačnijima i atraktivnijima. I dodavanje rekvizita može utjecati na prenošenje iskrene emocije na fotografijama, kao i još mnogo drugih trikova koje dobro poznaje strastvena ljubiteljica putovanja Viktorija Jedvaj (30), ujedno i osnivačica brenda My travelificent moments.

image
Marko Miscevic/Cropix

Tijekom studiranja je iskorištavala svaku priliku za odlazak na putovanja, a 2017. godine se prijavila na Erasmus+ projekt u poljskom gradu Wroclawu gdje je u sklopu stručne prakse radila na izradi brošure za lakše snalaženje studenata po gradu. Koristeći alate i znanja stečena na praksi, odlučila se za osmišljavanje i izradu putničkog spomenara My travelificent moments. Riječ je o planeru za spremanje svih najdražih uspomena s putovanja namijenjenom svima koji u fizičkom obliku žele zauvijek pamtiti svoje putničke avanture i doživljaje, a nemaju vremena ili znanja izraditi vlastiti travel book.

Ljubitelji putovanja mogu ga koristiti za kvalitetno organiziranje godišnjeg odmora koristeći atraktivne šarene predloške. Štoviše, putnici imaju priliku zapisati sve stvari koje ne žele zaboraviti, kao što su adrese mjesta na kojima odsjedaju, što su spremili u prtljagu, koje atrakcije ne žele propustiti, gdje popiti najbolju kavu i još mnoštvo toga. Uz sve to, planer im omogućuje i da unaprijed isplaniraju troškove te unesu lokalne legende, tradicije, kulturološke razlike i mnoge druge zanimljivosti.

I Viktorija svoj spomenar njeguje čarobnim prizorima mnogih europskih gradova poput Barcelone, Milana, Venecije, Rotterdama, Varšave, Skopja i Istanbula. Ipak, Hrvatsku ističe kao najfotogeničniju destinaciju, posebice Cres i Mali Lošinj. Mlada putoholičarka dobro zna kako vjerodostojno prenijeti emociju na svoje snimke, stoga u nastavku teksta donosimo njezinih sedam najboljih trikova za profesionalnije „okidanje” životopisnih fotografija koje će se savršeno uklopiti među stranicama osobnog travel spomenara ili na vašem Instagramu.

Dobro se pripremite

Premda svi želimo kreirati savršene „profi” fotografije nalik onima s Instagrama ili Pinteresta, kreatori sadržaja i fotografi koji stoje iza takvih zbirki ulažu mnoštvo vremena i promišljanja ne bi li krajnji rezultat oduševio publiku. Poduzetnica Viktorija Jedvaj također pazi na detalje tijekom kreiranja materijala za društvene mreže u nadi da će se, zahvaljujući njenim bajkovitim i nadasve očaravajućim snimkama, pratitelji osjećati kao da su dijelom te priče. Prije svakog putovanja „ispipa” teren i unaprijed odabere idealna mjesta na kojima, zatim, kratko vrijeme provede u društvu svojeg omiljenog ljubimca – kamere.

- Prije nekih putovanja kada se trebam bolje organizirati, primjerice prije odlaska u London ili neku, pak, malo dalju destinaciju, unaprijed pregledam fotografije koje mi se sviđaju na Pinterestu ili nekoj drugoj platformi pa ih zatim spremim kao smjernice gdje i kako ću se fotografirati – kaže Jedvaj.

image
Privatna arhiva

Pronađite motive i uzorke

Unatoč dobroj pripremi, na kraju ipak najviše uživa snimajući motive koji joj u danom trenutku zapnu za oko.

- To može biti arhitektura, zatim priroda koja je uvijek velika inspiracija ili neki zanimljivi detalji u uličicama gradova. Odličan motiv je i lokalno stanovništvo u trenucima njihovog svakodnevnog života, zatim slatki neobični kafići ili dućani te, na koncu, hrana! Ukratko, snimam sve što me inspirira, ali ono što bih posebno istaknula jest da uvijek tražim lokacije s pogledom. Slaba sam na lijepe poglede i to je prva stvar koju tražim prilikom istraživanja lokacije na koju putujem. Pogled iz kafića, restorana, parka, na šumu, planinu, more, rijeku, grad, zalazak ili izlazak sunca. Taj pogled najčešće prati šalica kave u ruci jer sam veliki kavopija, tako da sam napravila i posebnu kategoriju na Instagramu posvećenu samo tome, kavi s pogledom – ističe poduzetnica.

Pozirajte prirodno i spontano

Jedan od trendova u fotografiji za 2022. je snimanje spontanih, prirodnih trenutaka u pokretu. Zahvaljujući ovome trendu neprirodno poziranje i pretjerano scenirane fotografije padaju u zaborav, dok glavne zvijezde objektiva postaju obični ljudi koji obavljaju naizgled dosadne i nezanimljive dnevne aktivnosti poput listanja novina, ispijanja kave ili, pak, provođenja vremena s obitelji.

Ni strastvena putoholičarka nije mogla odoljeti ovome trendu pa ga je uklopila u svoj feed na online platformama.

- Kada je poziranje u pitanju, najbolje je da budete spontani i dodate pokrete u fotografiju. Detalji kao što su široke haljine, šosevi, šeširi, naočale i definitivno boje dodaju dosta osobnosti fotografiji i meni osobno izgledaju puno privlačnije. Još jedan zgodan trik je dodavanje rekvizita, što može biti doslovno bilo što - novine, hrana, kava ili cvijeće, ovisno o temi fotografije ili emociji koja se želi na njoj prenijeti – kaže Viktorija Jedvaj.

image
Privatna arhiva

Mislite na vrijeme nastanka fotografije

Kadar i svjetlo imaju iznimno važnu ulogu prilikom snimanja fotografije, a i pozadina može utjecati na cjelokupan dojam foto-uratka. Stoga je poželjno da se tijekom iskustva nastajanja galerije fotografija posebna pažnja posveti upravo navedenim faktorima.

- Nikad nemojte stvarati uspomene u sjeni ili na prejakom suncu. Za najbolje boje i detalje te „lovljenje” savršenog trenutka predlažem fotografiranje u zoru ili prije zalaska sunca (takozvani golden hour i blue hour). Također je bitno i iz kojeg kuta vas netko drugi fotografira. Ptičja perspektiva je, primjerice, vrlo nezahvalna jer vam noge na fotkama izgledaju kraće nego jesu, a i odreže se dio pozadine. U tom slučaju fotografa zamolite da mobitel ili fotoaparat postavi malo niže ili da, još bolje, čuči dok vas snima kako bi se pozadina u potpunosti uhvatila – savjetuje Jedvaj.

Uljepšavanje nije zabranjeno

Da bi fotografije izgledale još življe i primamljivije publici, snimatelji ih vole ukrasiti različitim filterima koji su nam danas svima lako dostupni. Pametni telefoni sadrže cijelu jednu riznicu efekata za uređivanje snimki, ponekad čak i do njihove neprepoznatljivosti. Štoviše, i najtmurnije kišne lokacije mogu nalikovati poput raja na zemlji, a sve zahvaljujući mnoštvu opcija unutar aplikacija za uređivanje. I Viktorija Jedvaj svoje ulovljene momente voli oživjeti vedrijim tonovima i dramatičnijim koloritima, no savjetuje da se ipak ne pretjera kod njihova ukrašavanja.

- Volim pojačati ili ublažiti boje, istaknuti detalje, izrezati iz kadra nešto što mi ne odgovara, dodati određene efekte ili eventualno promijeniti boju neba ako je tmuran dan i narušava mi izgled same fotografije. Koristim i aplikacije poput Picsarta, koju možete pronaći na AppGalleryju, za promjenu boje neba i dodavanja efekata – kaže putoholičarka.

image
Privatna arhiva

Snimite više istih fotografija

Profesionalni fotografi dobro znaju da nezaboravni trenutci ne nastaju nakon samo jednog pritiska gumba na fotoaparatu. Isprobavanje kadrova, svjetla i perspektive može trajati i do nekoliko sati, a sve kako bi krajnji rezultat klijenta ostavio bez daha.

- Volim pozirati, a s dečkom fotografiranje mora biti brzo i efikasno jer njemu uglavnom nije do pregledavanja galerije te isprobavanja raznih kadrova. Kad sam u ženskom društvu to traje duže jer isprobavamo različite kadrove, poziramo, "okinemo" na desetke fotki i ne odlazimo dok svaka nema barem jednu savršenu fotku za Instagram – ističe Jedvaj.

Za snimanje uspomena do posljednjeg detalja možete koristiti sve čari najnovije tehnologije dostupne na tržištu. Jednu od njih sadrži i Huawei nova 9 SE s kamerom visoke rezolucije od čak 108 MP. Zbog snažnog algoritma za spajanje više kadrova, njegova kamera životopisno snima situacije u svakom trenutku, neovisno koristi li se danju ili noću. Dolazi u tri moderne boje, crystal blue, midnight black i pearl white s ultra uskim okvirima tankog tijela zbog čega odiše elegancijom.

image

Huawei nova 9 SE

Huawei

Za još jednostavnije snimanje noćnih selfija, Huawei je kreirao Super Night Selfie opciju koja prilagođava osvjetljenje za snimanje zapanjujućih selfija čak i kada padne mrak. Naravno, mislili su i na snimanje fotografija tijekom dana pa su tako osmislili snažnu tehnologiju 4-u-1 piksela i AI postavke ljepote koje poboljšavaju kvalitetu kožu na dnevnom svjetlu i nježno naglašavaju crte lica.

image

Huawei nova 9 SE

Huawei

Dugo poziranje i kontinuirano snimanje fotografija brzo troše bateriju pametnog telefona, stoga je pametno odabrati tehnologiju koja vam „čuva leđa”. Drugim riječima, onu koja će vam osigurati da u najbrže mogućem vremenu napunite bateriju da se što prije možete vratiti vašoj najvećoj strasti. Dobra vijest je da Huawei nova 9 SE sadrži tehnologiju SuperCharge od 66 W pa se telefon može napuniti u kratkoj pauzi za kavu ili brunch. Međutim, ovaj mobitel na putovanjima „čuva leđa” i ako se dogode druge izvanredne situacije poput oštećenja zaslona, udarca, pada ili pritiska. U tom slučaju originalni komplet zaslona možete jednom besplatno zamijeniti u razdoblju od dvanaest mjeseci, bez ikakvih dodatnih troškova. Ovakve opcije su odlična garancija za sigurno i bezbrižno uživanje u putovanju.

image

Huawei nova 9 SE

Huawei

Ostvarite neispunjen san

Neki ljudi se zbog straha nikada ne odvaže posjetiti daleke destinacije. No, zamislite samo kakve uspomene, ali i fotografije biste ponijeli sa sobom. Viktorija Jedvaj je ispunila svoj san i posjetila destinaciju gdje je stvorila trenutke koje će pamtiti do kraja života. I drugima savjetuje da na trenutak zaborave na strah i posjete lokacije na kojima će snimiti najčarobnije snimke za stranice spomenara.

- Za mene su fotografije povratak u poseban trenutak u kojem su nastale i osjećaj koji me tada preplavio, a koji neću nikada zaboraviti. Najposebnija snimka koju imam je izlazak sunca u Kapadokiji dok ispraćamo spektakularne balone. Svaki put kada pogledam te fotografije vratim se mislima u taj trenutak, a još uvijek ne mogu vjerovati da se stvarno dogodio. Svatko bi trebao iskusiti nešto takvo unatoč svim strahovima i nesigurnostima od dalekih destinacija – podijelila je Viktorija Jedvaj.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Huaweija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:20